Tillslut så får vi en återförsäljare av premiumtillverkaren John Lobb Paris i Sverige, när skosatsande nätbutiken Care of Carl idag börjar sälja märket. Fyra klassiska modeller finns i utbudet till att börja med, plus två sneakers.

 

I Sverige har vi idag ett riktigt bra utbud av klassiska kvalitetsskor, från tillverkare i lite lägre prisklasser som Loake, Barker, Andrés Sendra, Carlos Santos, Berwick med flera, upp till absoluta premium-RTW-märken som Edward Green, Gaziano & Girling, Riccardo Bestetti och Saint Crispin’s. Det är främst de senaste åren som det verkligen exploderat, och i och med det ökande intresset för den här typen av skor kommer det nuförtiden ut minst ett par nya tillverkare varje år på den svenska marknaden. Ett märke som saknats är dock John Lobb Paris, trots att det utan tvekan är ett av de mest namnkunniga i världen. Anledningen är främst att det Hermés-ägda bolaget har höga krav på minimiordrar från sina återförsäljare, vilket gör att det är en investering som kan vara svårt för mindre butiker eller skomakare att greja. Nu är dock märket tillslut representerat på svensk mark, genom Care of Carl. Det är så klart lite synd att det inte finns en fysisk butik där man kan klämma och känna och prova skorna, men med gratis och snabb frakt och fria returer har tröskeln för oss svenskar upp till ett par Lobb helt klart minskat.

 

William.

William, en munkskomodell som gjordes redan 1945.

 

Care of Carl är en Boråsbaserad nätbutik som grundades 2010 av Henning Källqvist och Gustaf Rudholm (båda med mellannamnet Carl, därav namnet), som väl kan liknas med en herrekipering på nätet. I början var det mest märken som återfinns hos många vanliga handlare i Sverige, som Oscar Jacobson, Eton, Tiger of Sweden och så vidare. Efter att vuxit organiskt år för år, utan externa investerare, har man idag blivit en riktigt stor aktör med en omsättning på nästan 100 miljoner om året, 34 anställda och 80-talet varumärken i utbudet. På kvalitetsskosidan har de i dagsläget Loake, Allen Edmonds, RM Williams. Cheaney, Crockett & Jones och Edward Green och flera av de bättre skorna från exempelvis Morris och Ralph Lauren. Plus nu då John Lobb Paris.

John Lobb Paris är den falang av John Lobb som köptes av Hermés på 70-talet, och som idag har en bespokeverkstad i Paris och en fabrik i Northampton där företagets Goodyear-randsydda konfektionsskor tillverkas (familjen Lobb äger fortfarande det Londonbaserade bespokeskomakeriet). En nackdel med att det är Hermés som äger det är exempelvis som nämnts att det krävs stora minimiordrar, vilket gör märket lite svårtillgängligt. Ett exempel på en fördel är att man har tillgång till det absolut finaste materialet, då Hermés sedan länge ägt franska garveriet Annonay själva, och i fjol också köpte dess främste konkurrent Du Puy. Med andra ord har Hermés första tjing på de finaste hudarna från två av de absolut främsta leverantörerna av kalvläder till skoindustrin.
Och just ovanlädren är någonting man slås av när man hanterar skor från John Lobb Paris, de är i regel delikata, med mycket mjukt och smidigt läder. Lobb har också gått i bräschen för det flammiga läder som kallas museum calf, tidigare köpte de från italienska Ilcea men numera är franska Haas främsta leverantör (ett garveri som Lobb också, enligt envisa rykten, har stort inflytande över).

 

-

Modellerna City II i svart och Hayle i Parisian museum calf.

 

De fyra modellerna som Care of Carl börjar med nu är dels klassikernas klassiker, plain cap toe oxforden City II i svart, gjord på en av de i mina ögon bästa klassiskt runda lästerna, 7000. I ovan nämnda museum calf-läder i den mellanbruna nyansen Parisian har de derbyn Hayle på aningen spetsigare 8695-lästen. De har sedan också två modeller i den lite mindre flammiga lädertypen kallad misty, båda i mörkrbrunt, dels den full brogue oxforden Stowey på samma läst som Hayle, och dels den berömda dubbla munkskomodellen William på lästen 9795 med dubbel lädersula. Priserna börjar på 9999 SEK, vilket så klart är en hel del. Men med dagens starka pund är alla engelska skor dyra, exempelvis Edward Green och Gaziano & Girling ligger i samma trakter. Med det oerhört starka varumärke som John Lobb har finns det i alla fall förutsättningar att få det etablerat relativt snabbt även bland svenska kunder.

 

-

Full brogue i Dark brown misty calf.

-

Två varianter av sneakern Levah finns också i utbudet. Alla bilder: Care of Carl