Isetan Men’s skoavdelning är nästan mytomspunnen bland skointresserade män. Det av en god anledning. Här finns det enskilt största utbudet av klassiska herrskor i världen, över tusen olika modeller av tillverkare från hela världen. Shoegazing har botaniserat på avdelningen.

 

Jag har besökt exempelvis Paul Stuart och Barney’s huvudbutiker i New York, de stora brittiska skomärkenas flag ship stores i London, och så vidare, men ingenting kommer egentligen i närheten av Isetan Men’s skoavdelning, varken när det kommer till ”wow-faktor”, utbud eller service. I Japan finns det andra mycket imponerande skoavdelningar på varuhus och renodlade skobutiker, som World Footwear Gallery och Trading Post, men även bland dem sticker Isetan Men’s ut.
Den ligger en våning ner från gatuplan i det stora lyxvaruhusets herrdel, där man som jämförelse kan säga att Isetan Men’s väl är ungefär som hela NK Stockholm, medan det anslutande damvaruhuset är ungefär dubbelt så stort.

 

Början på skoavdelningen på Isetan Men's, där man till vänster utanför bild har kassa och vägg med skovårdsprodukter, och till höger utanför bild har sneakers och casualgrejer.

Början på skoavdelningen på Isetan Men’s, där man till vänster utanför bild har kassa och vägg med skovårdsprodukter, och till höger utanför bild har sneakers och casualgrejer. Framför börjar det sedan med billigare kvalitetsskor för att ju längre bortåt man kommer gå upp i pris.

Mellanprisdelen, där det kängs in i hörnet är fokus på italienskt och spanskt.

Mellanprisdelen, där det kängs in i hörnet är fokus på italienskt och spanskt. På bara den här bilden kan man räkna till åtminstone sju personal. Det är höga serviceambitioner.

Så det lite separata rummet med premiumskor.

Så det lite separata rummet med premiumskor.

 

Det är en imponerande syn när man kliver in på skoavdelningen. Här finns en vägg med finare sneakers och casualskor och vid kassan en vägg med skovårdsprodukter, men i övrigt är det klassiska skor för hela slanten. De står uppställda någorlunda efter prisordning, där de billigaste skorna för motsvarande kanske 1500 SEK inleder och sedan blir det dyrare ju längre bort man kommer, för att till sist ha ett separat rum med de allra finaste RTW-skorna i världen också blandat med några sampleskor från bespokeskomakare som varuhuset samarbetar med.
Här jobbar utan överdrift säkert 50 personer om man räknar samman de på golvet och bakom kassan. Japanska butiker är överlag väldigt personaltäta, och Isetan ligger bland de bästa i klassen. Här ska man i princip aldrig behöva vänta på att få hjälp, och personalen är mycket tillmötesgående och hjälpsamma. Jag pratade med flera och överlag var kunskapsnivån bra, och i de fall de inte visste något gick de raskt och hämtade en mer senior kollega som kunde svara på frågan, de försöker aldrig dra till med något om de inte vet.

 

Skor från Union Imperial, från ca 2000 kronor upp till deras handrandsydda som går på 3500 cirka.

Skor från Union Imperial, från ca 2000 kronor upp till deras handrandsydda som går på 3 000 SEK cirka.

 

Att världens största utbud av klassiska herrskor finns just här har så klart flera anledningar. Dels det stora intresset för skotypen som exploderat i landet det senaste decenniet, dels landets offensiva shoppingkultur. Men också har en förutsättning varit att det just är ett stort varuhus, man har ekonomiska muskler att köpa in stora volymer skor och att ha inköpare ute runt om i världen och ha koll på vad som finns och är på gång. När man sedan nått den status som varuhuset har idag så kan man välja och vraka vad man vill ha och också ställa krav på att få tillverkarna att göra specialgjorda modeller anpassade för sin marknad. För i princip alla klassiska tillverkare vill finnas på Isetan.

De första hyllorna här består av billigare, oftast durksydda, mer modefokuserade skor. Inte det som Shoegazing fokuserar på, så vi lämnar det därhän och börjar istället vid den första väggen längs långsidan, där inhemska instegsmärken till klassiska Goodyear-randsydda skor huserar. Tänk Japans motsvarighet till Loake 1880, Herring Classic eller Meermin, och en bit uppåt. För i alla prisklasser av skor finns det idag ett stort utbud av japanska märken, så även i budgetsegmentet. Alla här görs inte i Japan, utan Kina, Vietnam och Taiwan är några länder där flera av skorna här görs. Lite märkligt så står det dock Made in Japan på flera där de egentligen bara har gjorts finish här, märkligt just med tanke på att man annars är väldigt noga med att ge rätt information i Japan. Här kallas Goodyear-randsytt ofta för 8/10, eller 80 %, handmade, medan handrandsytt men med maskinsydd avlappssöm är 9/10 eller 90% handmade, och när även avlappen är handsydd är det 10/10 eller 100% handmade.

 

Klassiskt från japanska märket Shetland Fox.

Klassiskt från japanska märket Shetland Fox.

Sulan på en av dem.

Sulan på en av dem. Priset ligger på cirka 3 000 kronor.

Otsuka är en av Japans mest välrenommerade fabriker, och gör skor i flera olika prisklasser. Här de billigare.

Otsuka är en av Japans mest välrenommerade fabriker, och gör skor i flera olika prisklasser. Här de billigare.

 

När det gäller Made in Japan-märkningen och främst då de lite lägre prisnivåerna så behöver man ha mycket förkunskaper för att veta säkert vad som gäller. Att mycket här görs i billigare asiatiska länder innebär att man får rätt mycket skor för pengarna. I prisklassen mellan ca 2 000-3 500 kr (ca 30 000-50 000 yen) finns flera japanska märken, i vissa fall de som renodlat satsar i den nivån, men ofta också den billigaste linjen hos en tillverkare som även har finare skor i högre prissteg. Några exempel på märken som har skor i den här prisnivån är Regal, Shetland Fox, Union Imperial, Otsuka med flera. Det finns exempel på handrandsydda modeller som ligger på ca 3 000 kronor, och en sådan bra deal är då inte Made in Japan även om det är vad stämpeln säger, utan de produceras då i andra asiatiska länder medan finishen görs i Japan.
En annan tillverkare som är stor i princip enbart i Japan även om märket inte är härifrån, är indonesiska Jalan Sriwijaya. De börjar på under 2000 kronor och ser klart prisvärda ut.
Värt att nämna är att storleksmässigt så är det svårt att hitta något större utbud över ungefär UK8-8,5, då japanerna som bekant har små fötter. För mig med UK10,5 var det bara några enstaka modeller som fanns i den storleken.

 

Dubbla munkskor från Jalan Sriwijaya.

Dubbla munkskor från Jalan Sriwijaya.

Dainite-sula på en av modellerna ovan. Priset ligger på knappt 2 000 kr.

Dainite-sula på en av Jalans skor. Priset ligger på knappt 2 000 kr.

Union Imperial har riktigt trevliga läster överlag.

Full brogues från Union Imperial.

Fin sula på deras handrandsydda serie, som dock inte görs helt i Japan trots att det kan verka så.

Fin sula på deras handrandsydda serie.

 

Tar man sig in i nästa del av skoavdelningen kommer man till mellanprisskorna, och det är egentligen först här som internationella tillverkare av Goodyear-randsytt börjar dyka upp, som Carmina, Crockett & Jones, Church’s, Magnanni, Alden, och så vidare. Då importavgifterna för läderskor är hög i Japan kostar alla europeiska och amerikanska skor klart mer än på hemmaplan. Ändå är de relativt populära, då västerländska märken inom det här segmentet precis som i många andra är väl ansedda i Japan. Men man får ju säga att det för egen del känns märkligt att japanerna i många fall väljer exempelvis Carmina, som förvisso är bra skor men med celastic-hälkappor och andra element som man i Europa definitivt inte skulle godta på en sko för över 5 000 kronor (69 000 yen), när man exempelvis kan få japanskt producerade Central Shoes, Otsuka Shoten eller Miagi Kogyos finaste Goodyear-randsydda linjer för lägre pris. De skorna upplevde jag och även många japaner med erfarenhet som nästan uppåt samma nivå som europeiska premiummärken som Edward Green eller Gaziano & Girling. För även när det gäller RTW-sidan så är nivån på de japanskt producerade skorna riktigt hög, det ställs krav i produktionen, och de är mycket prisvärda på hemmaplan.

 

Carmina side lace i museum calf-läder.

Carmina side lace i museum calf-läder.

Lite speciella Crockett & Jones pennys.

Lite speciella Crockett & Jones pennys.

Grövre modeller från Alden.

Grövre modeller från Alden.

Underbara button boots-varianter från japanska (inte italienska) Perfetto.

Underbara button boots-varianter från japanska (inte italienska) Perfetto.

På många av de japanska märkena i mellanprisklassen och uppåt är det svagt inåtlutande, så kallade tapered, klackar.

På många av de japanska märkena i mellanprisklassen och uppåt är det svagt inåtlutande, så kallade tapered, klackar.

Fin split toe.

Fin split toe.

Perfetto-sula.

Perfetto-sula.

En av de i mina ögon mest imponerande japanska skorna, sett till nivå på hantverket vs pris, är Otsukas topplinje Shoten. Mycket eleganta och fint byggda Goodyear-randsydda skor som ändå bara kostar knappt 5 000 kr.

En av de i mina ögon mest imponerande japanska skorna, sett till nivå på hantverket vs pris, är Otsukas topplinje Shoten. Mycket eleganta och fint byggda Goodyear-randsydda skor som ändå bara kostar drygt 4 500 kr.

Klack på skon ovan...

Klack på skon ovan…

...och sulan.

…och sulan.

Double monk från Sanyo Yamacho, vars skor görs hos just Otsuka.

Double monk från Sanyo Yamacho.

Trevlig grön mockachelsea från SY.

Trevlig grön mockachelsea från SY.

Sulan på densamma.

Sulan på densamma.

 

På Isetan jobbar man också hårt på att göra mer än bara sälja skor. Man har regelbundna events i butiken, dels mer renodlade trunk shows med både RTW-märken och bespoke-tillverkare som exempelvis Yohei Fukuda, men också andra typer av events. Som exempel så var det en av dagarna jag besökte butiken dels patinering live med Magnanni och dels hade Edward Green en trunk där också ägaren Hillary Freeman hade flera sejourer där hon höll miniseminarium om EG och märkets historia i ett av varuhusets restauranger.

 

Patinering live med spanska Magnanni.

Patinering live med spanska Magnanni.

Flammighet jobbas fram.

Flammighet jobbas fram.

Skor som precis målats klart.

Skor som precis målats klart.

Standard-Magnanni.

Standard-Magnanni.

 

I en lite separat avdelning har man samlat premiumsegmentet av RTW-skor. Det går från Vass upp till Silvano Lattanzi, och däremellan har man nästan det mesta man kan tänka sig. Enzo Bonafé, JM Weston, John Lobb Paris, Edward Green, Anthony Cleverley, Clematis Ginza, Stefano Bemer, Corthay, Napolitano Rachelle… ja, ni fattar.  Och med tanke på de förhöjda priserna för importerade grejer så är det riktigt saftigt i många fall. Som Anthony Cleverley som går på 19 000 kronor (260 000 yen). Här inne finns också ett antal sampleskor från Yohei Fukuda. Kort och gott är här smällfullt med skogodis.
Att vandra runt bland hyllorna på Isetan Men’s nedre plan är en upplevelse för en skonörd som jag. Om ni besöker Tokyo se till att inte missa ett besök här.

 

Anthony Cleverley, RTW-topplinjen från brittiska Cleverley, kostar hutlöst mycket här.

Anthony Cleverley, RTW-topplinjen från brittiska Cleverley, kostar hutlöst mycket här.

Fina skor är det dock.

Fina skor är det dock.

John Lobb Paris.

John Lobb Paris.

Annat från Paris, nämligen Corthay.

Annat från Paris, nämligen Corthay.

Corthay kör på färgglatt.

Corthay kör på färgglatt.

Ikonmodell från italienska Stefano Bemer.

Ikonmodell från italienska Stefano Bemer.

Sula på Bemer-sko.

Sula på Bemer-sko. Priset här ligger på drygt 14 500 SEK (200 000 yen).

Råitalienskt från Silvano Lattanzi.

Råitalienskt från Silvano Lattanzi.

Mer Lattanzi.

Mer Lattanzi med deras specialitet, den inverterade dekorationssömmen.

Napolitano Rachelle är ett italienskt premiummärke som är mindre känt för många.

Napolitano Rachelle är ett italienskt premiummärke som mig veterligen görs exklusivt för Isetan.

Sulan på den ovan.

Sulan på den ovan.

Enzo Bonafé-modeller.

Enzo Bonafé-modeller.

JM Westons ikoniska Demi Chasse.

JM Westons ikoniska Demi Chasse.

Vass-sko på U-lästen som ju togs fram ihop med Roberto Ugolini just för ett samarbete för Isetan Men's för ett antal år sedan.

Vass-sko på U-lästen som ju togs fram ihop med Roberto Ugolini just för ett samarbete för Isetan Men’s för ett antal år sedan.

Vass double monk i mocka.

Vass double monk i mocka.

Radda Edward Green-modeller, som i och med en pågående trunk show hade extra mycket skor på plats.

Radda Edward Green-modeller, som i och med en pågående trunk show hade extra mycket skor på plats.

 

Senare i vår kommer det bli ett reportage från World Footwear Gallery och en köpguide till Yohei Fukuda, för att därefter avsluta mina artiklar från förra årets Japan-resa med en heltäckande butiksguide till Tokyo, där vissa av de jag redan skrivit artiklar om kommer finnas med lite kortare, men också många nya butiker kommer lyftas fram.