Nu ikväll vid en liten tillställning i butiken presenterade Skoaktiebolaget vilket nytt märke de ska börja sälja, och det handlar alltså om österrikisk-rumänska Saint Crispin’s. Handrandsydda premiumskor med mycket stor flexibilitet och anpassningsmöjligheter, som vuxit i popularitet konstant de senaste åren.
Som ni som följer bloggen vet så har det varit en hel del spekulationer kring vilket det nya märket skulle vara. ”Säkra” uppgifter om såväl Antonio Meccariello som John Lobb Paris har florerat, och Stefano Bemer, Anthony Cleverley och Vass har också figurerat i förhandssnacket. Det visade sig dock att jag var inne på rätt spår när jag gissade på tillverkaren för några veckor sedan, ”storfavoriten” Saint Crispin’s är Skoaktiebolagets nya märke. Ett märke som de flesta nog känner till, baserat i Österrike men vars skor görs i Rumänien. Skorna är handrandsydda med maskinsydd avlappssöm och träpliggade midjor, och antalet modeller, läster, läder och färger och så vidare är väldigt stort. Skoaktiebolaget kommer köra som de flesta återförsäljarna med ett litet utbud av modeller i butiken, bland annat en helt ny modell som heter #645, en adelaide, som de tagit fram ihop med SC, och kommer också tre nya kängor till hösten. Alla modellerna de har idag finns på Skoaktiebolagets hemsida. Utöver det siktar man på mycket MTO-beställningar, då SC har upplägget att det dessa kostar samma pris som lagermodeller, med en väntetid på cirka 10 veckor. Sko-AB kommer också ha olika vidder för utprovning i butiken. Priserna för Saint Crispin’s skor börjar på 12 000 SEK.
Saint Crispin’s jobbar mycket med trunk shows, företagets Phillip Car har troligtvis en brutal frequent flyer-bonus då han konstant är ute hos någon av alla återförsäljarna runt om i världen för att visa upp sina skor och ta emot beställningar. På dessa events kan man också beställa deras variant av semi-bespoke, där det finns vissa förbestämda modifieringar som kan göras på lästerna för ett mindre prispåslag. Phillip Car kommer också besöka Skoaktiebolaget för en trunk show 29-30 maj. Fredagen 29 är ”by appointment” enbart, medan lördagen 30 är öppen för drop in.
En lite kul notering är att Skoaktiebolaget ju jobbat bra för att hajpa lanseringen av sitt nya märke, och byggt upp spekulationer utan att något skulle avslöjas innan den lilla tillställningen i butiken ikväll. Man hade dock missat lite i planeringen då modemagasinet King som skrivit en artikel på förhand om detta för publicering i nya numret, redan landade hos prenumeranter för ett par dagar sedan och även i butiker nu i dagarna. Så att Saint Crispin’s var märket var så att säga officiellt redan innan ikväll.
En annan notering är att Oliver Dannefalk, i dagsläget butikschef på Herr Judit på Sibyllegatan i Stockholm, från och med maj kommer att börja jobba för Skoakitebolaget, med fokus på deras visuella kommunikation. En utmärkt förstärkning för den växande butiken.
Det får nog bli ett besök under fredagseftermiddagen och att se vad de har för modeller.
haha, hur snabb var inte du med min bild 🙂
Anders: Låter bra. Modellerna finns på hemsidan också, så du vet.
Niklas: Hehe alltid snabb 🙂
Jätte kul nyhet, vet du vad pris påslaget är för semi-bespoke?
Dlind: Börjar på typ 1000 kronor extra, men kan bli mer beroende på hur mycket ändringar som behöver göras.
Angående artikeln i tidningen så har man lite längre ledtider på print än digitalt och framför allt inte speciellt stor flexibilitet i att styra när den landar i butik. Det gjorde att det stod mellan att inte publicera nyheten alls, att vänta över en månad med den eller att riskera att de första pren. numren landade innan lanseringen som vid skrivande stund inte var spikad. Vi valde det sistnämnda och var tvungna att skriva materialet för över en månad sedan för att få med det i nummer 5.
Som tur var så blev det inte alltför uppdagat innan lanseringen.
Personligen tycker jag även om priset på 12 000 kr är väldigt mycket pengar så erbjuder StC i den prisklassen väldigt mycket för den summan. Bara att t ex infällda tåjärn och liknande tillval kostar över en tusenlapp mer från ex G&G eller att man kommer vansinnigt nära en perfekt passform utan några jätteändringar gör dem intressanta. Lägg där till en väldigt bra konstruktion, finish och inte minst möjligheten till närvaro i fysisk butik så är det superintressant.
Kollade även reparationskostnaderna vilket är ungefär i nivå med svenska skomakare så det behöver inte ruinera än att ta hand om och halvsula sina skor i fabriken när det är dags heller.
Dlind – Du kan välja mellan att antingen göra två ändringar för 1 000 kr (dessa begränsas till det paret) eller en så kallad ”Personal Customer Last” för en engångskostnad på 3 500kr där du kan göra obegränsade ändringar på lästen som företaget sedan sparar.
Detta gör att beroende på hur struliga fötter man har samt om man vill göra en egen läst eller ej så kostar ett par Semi Bespoke från 13 000 kr om jag förstått det rätt. Vill man ha provskor tillkommer 2 000kr medan Full Bespoke landar på hela 40 000 kr.
Andreas: Ja jag vet hur det är, och så klart bättre att det var med nu.
Tack också för utförligare infon!