Sveriges främsta skobutik Skoaktiebolaget har aviserat att de kommer ta in en ny tillverkare i sortimentet inom en snar framtid. Nu går spekulationerna om vilket märke det handlar om varma på framför allt StyleForum. Shoegazing går igenom ryktena och gör en högst godtycklig bedömning av sannolikshalten.

 

I vintras avslöjade Patrik Löf som är ena ägaren till Skoaktiebolaget att de har ett nytt märke på gång. Den som följer Skoaktiebolagets affiliate-tråd på StyleForum känner redan till detta, och där har det spekulerats vilt om vilket det handlar om, troligtvis till Patriks och övriga Skoaktiebolaget-personalens stora munterhet. De är duktiga på att skapa en ”buzz” kring modeller och annat som de jobbar med.

Ett antal mer eller mindre seriösa förslag på vilken den nya tillverkaren är har alltså avhandlats, här går jag igenom dem seriösa av dem och ger min syn på hur troligt det är att det märket dyker upp. Observera här att jag inte har pratat med någon på Skoaktiebolaget närmre kring detta utan vet precis lika mycket/lite som er, annars hade ett sånt här inlägg inte varit så kul att göra.

 

Saint Crispin’s

-

Lite egna adelaides är vanligt i Saint Crispin’s utbud. Bild: StyleForum

 

Det här har varit det klart hetaste ryktet. Dels har det varit känt sedan innan att Philip Car som driver Saint Crispin’s gärna velat komma in på Skoaktiebolaget, bland annat träffade han dem när han var här för en trunk show ihop med Meermin för ett par år sedan. Dessutom har Patrik Löf nämnt i Skoaktiebolaget-tråden på SF att han haft intressanta diskussioner med Philip Car vid tillfälle, vilket ytterligare spädde på detta. Det som talar för att det är Saint Crispin’s det handlar om är förutom det nämnda att de erbjuder flexibla MTO-möjligheter utan kostnad för kunderna, till skillnad från Sko-AB:s nuvarande premiummärken Edward Green och Gaziano & Girling där det överlag blivit lite dyrare med MTO, och att Saint Crispin’s har rätt bra marginaler för återförsäljare, vilket gjort att de är ett populärt märke att sälja. Det som främst talar emot är att nu sedan 1 mars när priserna höjdes på Edward Green (kostar nu från 9 600 SEK) och Gaziano & Girling (från 11 000 SEK) så ligger de rätt jämförbart i pris med Saint Crispin’s, som börjar på ca 11 500 SEK (ca €1250).

Sannolikhet att Saint Crispin’s är nya märket (skala 1-10, där 10 är högst sannolikhet): 8

 

Stefano Bemer

-

Det läckra så kallade basketball-grainlädret använder Bemer till dessa derbys. Bild: Blue Loafers

 

Dök upp i ryktesfloran på allvar för någon vecka sedan, troligtvis i samband med att Patrik och Gabriel på Skoaktiebolaget var på Italien-turné och ett av stoppen var Florens, där ju Stefano Bemer huserar. Stefano Bemer har sedan Tommaso Melani tog över ledningen av företaget efter Stefanos bortgång för några år sedan utvecklat RTW och MTO-sidan, och efter en lugn inledning har man nu börjat försöka få plats hos fler och fler återförsäljare runt om i världen. Det som talar för Stefano Bemer är att Skoaktiebolaget skulle vara första väletablerade webbförsäljaren av Bemer (Sydkoreanska Unipair har de visserligen, men väldigt få modeller, och det är mer fördelaktigt för Europa och USA att handla med Sverige än Sydkorea). Det som talar emot är att priserna är ganska höga (ca 13 000 SEK) och att även om Stefano Bemer är välkänd som bespokeskomakare så är fabriksskorna ett rätt oprövat kort.

Sannolikhet att Stefano Bemer är nya märket: 5

 

Anthony Cleverley

Brutalt bra double monks från Anthony Cleverley. Bild: General Store

Brutalt bra double monks från Anthony Cleverley. Bild: General Store

 

Anthony Cleverley är brittiska bespokeskomakaren George Cleverley’s topplinje på RTW/MTO-sidan. De görs enligt vissa uppgift hos Crockett & Jones men till betydligt högre standard än alla C&J:s egna modeller. Finns också uppgifter om att det är Edward Green som gör dem, vet inte helt hundra. De är i alla fall Goodyear-randsydda (mycket märkligt nog så marknadsfördes de som handrandsydda i början, vilket aldrig stämt, och gett ett lite dåligt skimmer över i övrigt grymma skor) med material som ska hålla yppersta klass enligt de som äger skor från dem. Även här handlar det om riktigt höga priser, kring 14 000 kronor var senaste uppgiften jag såg. Det som talar för är att det lite likt med Stefano Bemer satsats lite mer på att få ut Anthony Cleverley bredare den senaste tiden, efter att den stora återförsäljaren tidigare, Leather Soul på Hawaii, avbrutit samarbetet (enligt uppgift på grund av just de osanna uppgifterna om tillverkningsmetod som Cleverly uppgav tidigare, inget jag har bekräftat dock). Emot är återigen det höga priset, även om det i det här fallet är så högt att det faktiskt är över allt Skoaktiebolaget har idag även efter prishöjningarna, och så klart det faktum att butiken redan har två brittiska premiumskotillverkare i utbudet, då kan det vara tveksamt med en till som inte skiljer sig överdrivet mycket ändå.

Sannolikhet att Anthony Cleverley är nya märket: 2

 

Antonio Meccariello

Läckra skor från Meccariellos topplinje Aurum (även översta bilden). Bild: Meccariellos tumblr

Läckra skor från Meccariellos topplinje Aurum (även översta bilden). Bild: Meccariellos tumblr

 

Många av er har säkert läst min köpguide till italienaren Antonio Meccariello, som erbjuder handrandsydda skor till riktigt bra priser, med suverän finish och hantverksnivå, inte minst på nya topplinjen Aurum. Det häftiga med Meccariello är det stora utbudet av läster och modeller, och att han erbjuder allt från standardlinjen på ca 5 500 SEK (€600) upp via Aurum som startar på 10 200 kr (€1100), semi bespoke-alternativ på båda linjerna och Goodyear-randsydda testskor för Aurum för bara €300, samt full bespoke som börjar på cirka 25 000 kr. Talar för Meccariello är att Patrik Löf sedan länge haft en stor vurm för hans skor. Talar mot är att Meccariello och hans produktionsteam redan är på gränsen till överbelastat med många ordrar över nätet och ganska stor försäljning till både Japan (där han har ett par linjer som produceras unikt för den marknaden) och Ryssland, samt att Sko-AB-teamet borde ha besökt även Neapel på senaste resan och inte bara Milano, Bologna och Florens.

Sannolikhet att Meccariello är nya märket: 3

 

Det var de hetaste alternativen, men finns fortfarande möjlighet att det är något helt annat. Förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan det outas vilken ny kvalitetsskotillverkare vi kan lägga till den nu ganska digra listan med märken som erbjuds i Sverige.