Brogue-mönster, raka rader med hål, vanliga sömmar om möjligt i två rader och dylikt. Mer avancerat än så är inte dekorationerna på den allra största delen av de kvalitetsskor som görs. Men det finns naturligtvis många andra sätt att dekorera en sko, här en liten genomgång av några olika varianter.

 

Det här är en av de mer välkända typerna av dekorationssöm. Man syr för hand fram en liten upphöjning i lädret. Gaziano & Girling har några modeller med denna, som dessa Westburys eller Gable.

Det här är en av de mer välkända typerna av dekorationssöm. Man syr för hand fram en liten upphöjning i lädret. Denna skiljer sig dock mot en vanlig ”apron”söm, då det här bara är för dekoration. Gaziano & Girling har några modeller med denna, som dessa Westburys eller Gable.

Den här typen av dold söm, där man syr en typ av dekorationssöm på köttsidan av lädret som ser väldigt speciell ut på ovansidan sedan, görs framför allt i Italien. De här skorna är från Bontoni, och säljs hos Gabucci i Stockholm.

Den här typen av dold söm, där man också här för hand syr en typ av dekorationssöm på köttsidan av lädret som ser väldigt speciell ut på ovansidan sedan, görs framför allt i Italien. De här skorna är från Bontoni, och säljs hos Gabucci i Stockholm.

Här är mitt andra par från Riccardo Bestetti (även översta bilden) där jag bad honom kopiera en John Lobb Paris-modell, deras St Crepin 2008. Den använder en typ av dekorationssöm där man gör hål och syr med ett tunt läderband.

Här är mitt andra par från Riccardo Bestetti (även översta bilden) där jag bad honom kopiera en John Lobb Paris-modell, deras St. Crepin 2008. Den använder en typ av dekorationssöm där man gör hål och syr med ett tunt läderband.

Det här ser kanske ut som en vanlig punched cap toe, men tittar man lite närmre ser man att de stora hålen är fyrkantiga. Kallas ibland för Diamond punching. De här skorna är från Enrile, även exempelvis Wildsmith kör på detta på vissa modeller.

Det här ser kanske ut som en vanlig punched cap toe, men tittar man lite närmre ser man att de stora hålen är fyrkantiga. Kallas ibland för Diamond punching. De här skorna är från Enrile, även exempelvis Wildsmith kör på detta på vissa modeller. Bild: Enrile

Buckshot brogue är en förvånansvärt väletablerad term, och som synes handlar det om att man simulerar att skorna blivit utsatta för ett skott med hagelbössa. Bild: Butwbotnierce

Buckshot brogue är en förvånansvärt väletablerad term, och som synes handlar det om att man simulerar att skorna blivit utsatta för ett skott med hagelbössa. Bild: Butwbotnierce