Ett ämne som jag ofta får frågor om och som jag ofta stöter på missuppfattningar om är veck på tåhättan. Det finns en gängse uppfattning att om det bildas veck framför tåsömmen är det lika med att skorna sitter dåligt. Så behöver dock absolut inte vara fallet, utan det handlar ofta om hur skon är konstruerad.

Bilden ovan är på ett par Vass Double monk i Antique cognac, gjord på den berömda U-lästen. Som synes, framför allt på vänstra skon på denna bilden, så blir det veckbildning även framför tåsömmen. Men det är inget fel som ligger bakom detta.
Det man behöver hålla isär är den inre tåhättan och den yttre. Mellan foder och ovanläder sitter på i princip alla traditionellt konstruerade skor en tåhätta som gör tådelen styv, den är nuförtiden vanligtvis i plast, men i vissa fall i läder, bland annat hos Vass. Den inre tåhättan hos Vass är relativt kort, och slutar en bra bit framför den yttre tåhättan. Därför blir det ett mellanrum mellan tåsömmen och den inre hättan, som naturligtvis veckas. Inget fel i det, även om vissa tycker att det är snyggare utan. Problemet är om det är den inre tåhättan som veckar sig, detta kan ske på grund av att storleken är fel, oftast att de är för stora, men man behöver hålla isär de olika typerna av veck på tåhättan.