Så här efter jul och en bit in i januari så är det som bekant reaperiod för handeln, och det gäller i en hel del fall även de som kränger kvalitetsskor. Nedan listas ett urval av några pågående reor på olika hemsidor. Har ni läsare andra bra tips, även när det gäller fysiska svenska butiker, dela gärna med er av dessa i kommentarsfältet.

 

Upper Shoes

Det här är Frankrikes motsvarighet till Herring Shoes, och som nu också har en engelsk version av sidan. Upper Shoes rea rymmer över hundra modeller. Ofta ganska utplockat bland storlekarna, och en hel del mer modeinriktade märken. Men har man rätt storlek kan man göra fynd av exempelvis skor från Crockett & Jones, Church’s, Santoni och sällan nedsatta Edward Green och John Lobb.

 

Shipton & Heneage

Brittiska skobutiken Shipton & Heneage har en relativt välfylld rea med alla möjliga typer av skor. De säljs under eget namn, men tillverkas av bland andra Crockett & Jones och Loake. Prisnedsättningen är ungefär 20 procent oftast, men i vissa fall ännu mer.

 

Wildsmith

Nyligen återuppsståndna Wildsmith vars skor tillverkas i Alfred Sargents fabrik och håller riktigt god kvalitet för en rimlig peng, är just nu ännu mer prisvärda när de kör rea på hela utbudet. Normalt kostar de cirka 3200 kronor, nu under rean kan man få dem för kring 2800 SEK.

 

Robinson’s Shoes

Robinson’s Shoes är en irländsk skobutik som också är ganska stora på nätet, vars hemsida nyligen fick en trevlig ansiktslyftning. Deras rea är helt okej, med ordentliga prissänkningar, även om utbudet av storlekar ofta är rätt begränsat. Framför allt är det skor från Cheaney, Loake och Barker som reas ut.

 

Foster & Son

Brittiska bespoketillverkaren Foster & Son har också en hel del RTW-skor, tillverkade av bland andra Edward Green och Alfred Sargent. De ska nu lansera en ny RTW-serie, vilket gör att de kör en stor rea på sina gamla RTW. Bra fyndläge med andra ord, och exempelvis Edward Green-tillverkade skor (som skorna på översta bilden) som kostat 7 700 SEK (720 pund) får man nu för 5 200 kronor (495 pund), och AS-tillverkade skor är nere på 3 200 SEK. De har ingen vanlig webbshop, utan man får kolla igenom en online-katalog och sedan maila hit för att fråga om storlekar och göra beställningen, men man kan titta på fler bilder på alla modeller på hemsidan.

 

New & Lingwood

Brittiska New & Lingwood har en del riktigt fina skor gjorda av Cheaney, som säljs under eget namn. Ett antal av dem är nu nedsatta från 4000 SEK till 3000 kronor, bland annat deras mycket trevliga single monk straps. Tyvärr, men föga förvånande, är det ingen rea på de fantastiska skorna från Stefano Bemer som New & Lingwood också säljer.

 

Pediwear

Brittiska Pediwear har alltid väldigt många skor på sina reor, även om prisnedsättningen inte är jättestora. Oftast kring 20 procent. Men har man varit på jakt efter skor från exempelvis Alfred Sargent Exclusive, Loake 1880 eller Tricker’s är det en utmärkt idé att kolla igenom Pediwears reaavdelning.

 

Herring Shoes

Brittiska Herring Shoes är en av de största nätbutikerna i världen när det handlar om kvalitetsskor, och trevligt nog har de alltid riktigt bra reor. Priserna är i vissa fall nästan halverade, och nästan aldrig mindre än 30 procents rabatt, och dessutom är utbudet av skor på rean relativt stort. Allt från deras egna serier tillverkade av bland andra Cheaney, Loake och Barker, till skor från Church’s och Jeffery West. Rean är lite speciellt upplagd, där man får välja storlek och vidd och sedan visas bara de skor som är tillgängliga i just den specen.

 

A Hume

Countrywear-butiken A Hume är inte en renodlad skobutik, men de har en del kvalitetsskor i sitt utbud, framför allt från RM Williams. Några av deras modeller finns nu också på rea, liksom ett par från Loake 1880.

 

Italigente

Svensk-italienska märket Italigente har bara fyra par skor på sin rea, men då de är nedsatta med halva priset är det riktigt fyndläge, så tar med de här ändå. Deras skor för 1700 kronor är väldigt bra.

 

Spiga 3

Göteborgsbutiken Spiga 3, som senare i vår får in Bestetti i utbudet som Shoegazing skrev om i förra veckan, har i dagsläget några modeller av italienska Santoni. Dessa reas nu ut, och istället för 4500 kronor är de nu nere på 3000 SEK, vilket är riktigt bra. Dessutom kan man få ett par lästade Santoni-skoblock för 600 kronor, nedsatta med tvåhundra.