Det ställe i Norden som har allra bäst utbud av kvalitetsskor är troligtvis Skomakermester Dagestad i Oslo. Ett fantastiskt välsorterat utbud, med Edward Green, Alden, Enzo Bonafe, Alfred Sargent, Silvano Sassetti, Paraboot, Loake, Red Wing med flera. Till det har man också en del väskor och mycket tillbehör, samt en renommerad skomakeriverkstad. Nu kommer Dagestad dessutom utöka skoutbudet ytterligare, när man snart får in sin första leverans från Gaziano & Girling. Precis som Skoaktiebolaget kommer man också erbjuda kunder Gaziano & Girlings bespoke-tjänst, med möjlighet till måttagning och fittings i butiken. Gaziano & Girling fortsätter alltså att spridas över världen, vilket är mycket trevligt. Förövrigt öppnar de också snart sin alldeles egna flagship store på Savile Row, i nuläget har de ju bara ett litet showroom i ett delat utrymme i ett källarplan på samma gata.

 

En av modellerna från Gaziano & Girling som Dagestad kommer att få in är en 5-eyelet derby i hatch grain-läder.

När det gäller Norge tänker kanske många direkt på hur hög prissättningen normalt ser ut i landet, men Åsbjörn Dagestad har tänkt till här och insett att om han ska kunna konkurrera med internetförsäljningen, får han lägga priserna på motsvarande nivå som internationellt. Det innebär att både Gaziano & Girling och Edward Green prissätts i pund för samma priser som de kostar i butik i England. Edward Green kostar alltså £650, medan Gaziano & Girling kan tänkas hamna ett litet snäpp över det. Hans övriga skor är prissatta i norska kronor men ligger också på internationellt gångbara nivåer. Loake 1880 kostar exempelvis strax över 2000 SEK, och Enzo Bonafes blakesydda lågskor kostar 4300 SEK.

En fin och nätt derby från Enzo Bonafe, som är en av ett tiotal modeller som Dagestad lagerhåller från italienarna.

 

En rejäl känga från Alfred Sargent Exclusive med commandosula och ljust scotch grain-läder, som går på riktigt privärda 3600 SEK.

 

Skomakarmästare Åsbjörn Dagestad, som drivit skomakeriet och numera också butiken sedan 1983.

 

Mer ikoniskt än så här blir det inte. Amerikanska Aldens longwing i Horween cordovan #8. Kostar hos Dagestad drygt 6200 SEK. Alla bilder ovan: Skomakermester Dagestad

Vissa kanske undrar varför jag skriver om Norge och Oslo, men faktum är att bloggen har en hel del norska läsare (såväl som en del danska och finska), plus att Oslo är en stad som många svenskar besöker eller bor i.