Egentillverkad skokräm (för återfuktning).

Hem Forum Diskussioner – Skor Egentillverkad skokräm (för återfuktning).

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #8898

  Hej alla.

  Jag har varit ute efter en lösningsmedelfri återfuktningskräm (liknande saphir renovateur). Efter att ha upptäckt att Skolyx säljer just en sådan produkt (Glen Karens återfuktare), visade det sig dessvärre att de är slut på lager. Så, i väntan på att Glen Karen inkommer igen, har jag tänkt att jag ska ta och göra lite skokräm själv.

  Efter en del efterforskning har jag tänkt använda en kräm innehållande följande:

  25 g bivax
  25 g kokosfett
  15 g sheasmör
  10 g ullfett
  30 g mandelolja
  20 g ricinolja

  Några kommentarer på det?

  Kruxet här, som jag verkligen skulle vilja höra något om, är detta: Glen Karen använder apelsinolja istället för terpentin. Som jag har fattat det används lösningsmedlet för att hålla vaxet mjukt och fint. Stämmer det? Jag skulle kunna blanda i apelsinolja också i mitt recept ovan, fast jag har ingen aning om hur mycket det skulle vara. Finns det några idéer kring det? Apelsinolja är väldigt dyr, så det kan inte vara mycket, tänker jag. Dessutom funderar jag på om det överhuvudtaget skulle behövas eftersom jag har ett förhållande mellan vax:fett:olja som är 1:2:2.

  Hursomhelst, jag är mycket tacksam för all sorts input!

  #8927
  Niklas Nordin
  Deltagare

  oj, det här var djärvt 🙂
  det låter väldigt svårt i mina öron tycker jag

  en fråga bara, hur kom du fram till dessa mängder/proportioner?

  Instagram: @niklasnordin

  #8939

  Jag tänker att det värsta som kan hända är att jag lär mig något om hur man inte ska göra skokräm 🙂

  Proportionerna och produkterna har jag kommit fram till genom ett evigt googlande på olika do it yourself- och recept-sidor, en del läsning på shenet.se och intuition. Men det lär ju bli så att jag justerar och testar när jag väl satt igång. Ska få hem råvarorna idag.

  #8940
  Tony
  Deltagare

  Min enda kommentar är att du nu får blanda in någon ”hemlig” ingrediens så att du inte avslöjar hela innehållet. Vem vet, du kanske gör en riktigt bra produkt som revolutionerar skokräms-marknaden och då vore det synd att inte vara lite ensam om innehållet……;-)
  Lycka till!

  Har ett osunt högt intresse för skor!

  #8941

  Ah, den hemliga ingrediensen! Den ska jag definitivt klura på.

  Jag återkommer här efter mitt första försök!

  #8942
  Niklas Nordin
  Deltagare

  skall bli spännande 🙂

  Instagram: @niklasnordin

  #8950

  Okej, nu har jag gjort några misslyckade krämer, testat, googlat, gjort nya krämer och kommit på ett och annat. Framförallt var det nog för mycket vax i de första krämerna. Efter några justeringar har jag en kräm som jag tror är bra. Framförallt känns den bra på vegetabiliskt garvat skinn, men även på kromgarvat.

  Finns det någon här i Göteborg som skulle kunna tänka sig ta en liten klick och testa? Jag är dessvärre väldigt ny på skor och litar inte helt och hållet på mitt omdöme. Dessutom har jag inte mycket att jämföra med.

  #8955

  Kul experiment! Terpentin är lösningsmedel ja, precis som apelsinoljan. Det problemet jag tror kan bli om man inte använder det, även om mängden vax är hög, är att det blir klumpigt och dant efter att det stått ett tag. Men inte säker.

  Jag kanske kan prova lite, bor i Göteborg. Du kan ju skicka ett PM.

  #8968

  Fint! Jag skickar ett PM.

  #8974

  Hm. Jag har ett litet problem med krämen – men jag vet inte om det är felaktig applicering från min sida eller fel på krämen. Antingen har jag för mycket skokräm eller så tränger den inte in ordentligt. Grejen är att det blir en yta kvar på skon, typ en klibbig yta, som drar åt sig smuts och damm. Är det någon som vet vad det kan bero på? Använder jag för mycket skokräm är det ju en sak, men jag funderar på om det inte möjligen är för mycket vax i min blandning.

  Försöker nog med ny omgång senare ikväll med ytterligare justering. Tar gärna emot tips innan inför det!

  #38575
  Calceamenta
  Deltagare

  Hej
  Undrar sådär fem år senare om du är intresserad av apelsinolja? 🙂

  #38940

  Ja, hade varit intressant höra hur det gick med egna krämen tillslut?

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Stäng