Reportage - Hiro Yanagimachis handrandsydda sneakers

Under pandemin var det få som bar eller beställde bespokeskor – så vad göra som bespokeskomakare? I Hiro Yanagimachis workshop i Tokyo ägnade de den lugna perioden åt att utveckla en helt ny produkt för den nya världen: den handrandsydda LS1-sneakern. Byggd för att kombinera det bästa från handgjorda dressade skor och casual sneakers – och har sedan dess blivit en stor succé.

 

I december 2019 kom rapporter från staden Wuhan i Kina om att människor hade insjuknat i en ny typ av virussjukdom. Den spreds till andra delar av Kina, och i början av 2020 började rapporter om smittade personer komma från Iran och Italien, och sedan dess var det ingen väg tillbaka. Covid-19-pandemin höll världen i sitt grepp under ett par år och vände upp och ner på vardagen för de flesta människor på planeten.

I Japan inleddes den första nedstängningen av bland annat Tokyo-området den 7 april. Här, liksom i de flesta andra delar av världen, levde människor under lång tid helt andra liv än normalt. En gick inte till jobbet utan stannade hemma, kontorsanställda hade helt andra kläder och skor. Om sneakers tog över mer och mer redan före pandemin, fick de nu ett ännu stadigare grepp.

Överdelar för sneakers.

Ovanläder för sneakers färdiga, väntar på bottning.

Här har kantbandet fästs. Som du kan se ser de ut precis på samma sätt som deras helt skräddarsydda klassiska skor.

Här har randen fästs. Som du kan se ser de ut på precis samma sätt som deras klassiska full bespokeskor.

För bespokeskomakare, där de flesta fokuserar på mer formella typer av skor, förändrade nedstängningarna och pandemin uppenbarligen saker och ting helt. De kunde inte träffa kunderna, och de flesta var ändå inte ute efter nya formella skor, så orderingången för de flesta sjönk kraftigt. Vissa hade turen att ha stora orderstockar att gå igenom, men de flesta tillverkare hade snart mycket lite arbete. Jag slår vad om att det gjordes fler bespoke-samples 2020-2021 än under de två föregående decennierna.

För Hiro Yanagimachis workshop, som är en stor verkstad med många egna anställda (förutom Hiro har de Konomi Morii (tidigare Egawa), Nobuko Kuwahara, Yuko Ishihara och Tomoko Saegusa, vissa på heltid andra på deltid), förstod de snabbt att de skulle få tid över, även om de hade en eftersläpning att arbeta igenom. De hade börjat titta på att utveckla en sneakersmodell redan innan pandemin slog till, och nu hade de tid att verkligen arbeta med detta projekt.
– Det här är en produkt för människor som är vana vid att bära klassiska skor av utmärkt kvalitet, och som vill ha sneakers tillverkade på samma nivå, säger Hiro Yanagimachi.

Mellansulan har byggts, och nästa steg är yttersulorna.

Mellansulan har byggts, och nästa steg är slitsulan.

Här kan du se lagren i mellansulan.

Mellansulans lager grovt slipade.

En LS1 sneaker på en av arbetsbänkarna i Hiro Yanagimachis verkstad.

En LS1-sneaker med slit monterad, där nästa steg är finish.

Det första exemplaret av LS1-modellen (kort för Luxury Sneaker 1) visades på deras Instagram i november 2020, och efter ett antal tester av både män och kvinnor lanserades den slutligen som en MTO-produkt 2021. De är tillverkade av samma material och från början på exakt samma sätt som deras dressade skor, de har samma hälkappor i läder och utmärkta hålfotsstöd, och är byggda med en traditionell handrandsydd konstruktion. Det är efter det att randen och den tunna fotbädden i kork är på plats som saker och ting förändras. Här bygger de en kilformad sula med flera lager av lättviktsgummi och har sedan en greppande, slitstark Vibram-slitsula längst ned.

Det här är sneakers som kommer att hålla lika länge som vanliga dressade handrandsydda skor.
– Den handrandsydda konstruktionen ger samma möjlighet till reparationer och omsulningar, och vi har utformat ovandelen så att den vadderade övre delen kan bytas ut, säger Hiro Yanagimachi.
Sättet som den övre delen är utformad på är fascinerande för en skonörd som jag. När man tittar på sneakersen finns det inget som tyder på att detta gjorts av något särskilt praktiskt skäl, men när man kollar närmare ser man den väl genomtänkta design och de teknik som använts för att de ska vara lätta att byta ut. Helt enkelt briljant design av skor.

Färdig. En mycket slitstark sko av absolut toppkvalitet.

Färdig. En mycket hållbar sko av absolut toppkvalitet.

Den övre delen, ca 1,5 cm med stoppning längs den övre linjen, kan bytas ut mot en helt ny om den blir utsliten efter några år.

Den övre delen, ca 1,5 cm med stoppning, kan bytas ut mot en helt ny om den blir utsliten efter några år.

Den färdiga kanten.

Den färdiga kanten där man ser lagren tydligare.

Insidan är också densamma som på deras vanliga klassiska skor, där standard är en halv strumpfodring med vaddering under. Man kan välja helt vadderad om man vill ha mer dämpning.

Insidan är också densamma som på deras vanliga klassiska skor, där standard är en halv fodersocka med vaddering under. Man kan välja helt vadderad om man vill ha mer dämpning.

Och design och mönster är verkligen ett område där Hiro Yanagimachi briljerar (inte undra på att de placerade sig bland de tre bästa i kategorin Mönster i Shoegazing Bespoke Awards). En annan lysande del av LS1-sneakern är de oändliga möjligheterna att anpassa färgen. Med tanke på att du har ovandelen, randen, mellansulan i gummi och slitsulan att leka med, och att de alla tillverkas på beställning, kan du justera saker och ting perfekt efter din smak. Gör en ton i ton, eller gör tvärtom med starka kontraster, och allt däremellan. Priset är cirka 10 000 SEK (132 000 yen), och leveranstiden är omkring tre månader. Mer information om LS1 sneakers hittar du här.

Härliga färgprover för att ge bästa möjliga bild av alla tillgängliga alternativ.

Härliga färgprover för att ge bästa möjliga bild av alla tillgängliga alternativ. Dessa är ca 15 cm långa, platta miniversioner av ovanlädren och sulorna.

Jag provar ett par. Mycket frestad att skaffa ett, men har inte beställt ännu.

Jag testar ett par. Mycket frestad att skaffa dem, men har inte beställt än.

De har sedan tidigare ett liknande upplägg med fina tofflor, men sneakers är förstås en bredare produkt som passade perfekt under och efter pandemin.
– Det var tänkt som en ny utmaning för oss, men har blivit ett av våra viktigaste erbjudanden. Responsen från kunderna på LS1 har varit otrolig, och de som köper dem älskar dem och använder dem mycket, säger Hiro Yanagimachi.
Det är inte så att de kommer att sluta göra sina klassiska skor, men att bredda utbudet och erbjuda människor som uppskattar hantverket och kvaliteten på dessa något som kan passa hur de oftare klär sig idag, det kan inte vara en dålig sak.

Några färdiga LS1-prover.

Några färdiga LS1-samples.

En annan del av utställningslokalen, med mer klassiska saker, men som du kan se en bra mångsidighet av olika typer av modeller.

En annan del av showroomet, med mer klassiska saker, men som du kan se en bra mångsidighet av olika typer av modeller.