Østmo Boots x Iron Boots

Den norska kängtillverkare Lars Jensen från Østmo har slagit sig ihop med det kinesiska märket Iron Boots för att göra sina modeller mer tillgängliga. Nu är de första släppen från samarbetet klara, och beställningar på fortfarande begränsade mängder kan göras de kommande veckorna. Här är en introduktion till de första make-upsen.

 

Jag har skrivit om Østmo Boots tidigare här på Shoegazing, norske Lars Jensens märke som har rönt ett stort intresse för sina handgjorda kängor inspirerade av gamla norska militärkängor. Han tillverkar en känga i taget, en modell, läder och storlek som han bara bestämmer i farten, och sedan kan folk anmäla sig för att vara den som får köpa den, och ett lotterihjul avgör vem som blir slutkund. Självklart gör detta tillvägagångssätt hans kängor mycket svåra att få tag på, vilket var anledningen till att detta nya samarbete sattes igång.

Med hjälp av Patrick Gessner, alias Ticho från Stitchdowns podcast med mera, introducerades Lars Jensen till Kaishu Zhang som driver den kinesiska skomakaren Iron Boots. Det är en sexmannaverkstad med utmärkt rykte, baserad i Guangzhou som tillverkar handgjorda kängor och loafers. Fortfarande en liten produktion, men mer muskelkraft än Lars ensam så klart. Iron Boots använder sig av Lars läster och mönster och tillverkar dem på exakt samma sätt som han gör, och det är helt klart så att de färdiga kängorna lika välgjorda och av samma höga kvalitet, bara att de inte är gjorda av Lars själv.

Den första stöveln som finns tillgänglig i samarbetet mellan Østmo och Iron Boots kommer att vara den här vackra stöveln. Naturlig hästskinn, Dr. Sole rawcord-sulor.

Den första kängan i samarbetet mellan Østmo och Iron Boots blir den här fina modellen i naturligt hästskinn med Dr. Sole rawcord-sulor.

De första modellerna som kommer att erbjudas är tre olika versioner av Østmos Type 1-känga, alla helt handgjorda i en typ av stitchdown-konstruktion, där den första kommer att vara mycket exklusiv, med bara tio par som kommer att vara tillgängliga för medlemmar av Stitchdown Discord (som tidigare nämnts som inspiration till Shoegazing Discord, läs mer här), en fantastisk gemenskap för dem som är intresserade av workwear-kängor och allt som rör detta. Den släpps den 28 juli, och är tillverkad i en naturlig hästskinn från det italienska garveriet Maryam, på lästen Moe med rund tå, med Dr. Sole rawcord-sulor.

De kommande två make-upsen kommer att vara öppna för alla att beställa, och det kommer att finnas 30 par av vardera. Båda är Type 1-modeller på samma Moe-form, som är aning liten så gå upp 0,5 jämfört med din normala storlek, och på Dr. Sole Supergrip-sulor. Den ena är tillverkad i det finaste läder som erbjuds av det amerikanska garveriet S.B. Foot, kallat Featherstone i den bruna färgen Teak. Den andra i är tillverkad i ett svart roughout läder. Båda dessa kommer att vara tillgängliga för förhandsbeställning någon gång i slutet av september, priset är cirka 10 000 kronor. Om du är intresserad kan du hålla utkik på Østmos Instagram för mer information om hur du beställer.

Made in S.B. Foot's Featherstone leather, som Red Wing använder till vissa av sina stövlar

Gjord i S.B. Foot’s Featherstone leather, som Red Wing använder till vissa av sina kängor.

Handgjord och en handgjord stitchdown konstruktion.

Handpinnade med handgjord stitchdown-konstruktion.

Black roughout version.

Svart roughout-läder. Alla bilder: Østmo Boots