TLB Mallorca shell cordovan

Det spanska märket TLB Mallorca har introducerat ett nytt sortiment av modeller i Shell Cordovan. Det är en lite speciell modell där de tio olika modellerna tillverkas på begäran och kunden kan välja vilken typ av läder, sula etc. som helst, utan något MTO-tillägg.

 

Den har varit under utveckling ett bra tag, tänkt att introduceras för en tid sedan, men sköts upp på grund av Covid och olika utmaningar som följde med det. Nu är den dock äntligen här, den nya Shell Cordovan-serien från TLB Mallorca. Cordovanen som de använder kommer från garveriet Rocado, från det italienska garveridistriktet Santa Croce Sull’Arno i Toscana. Inte lika populärt som Horween, men definitivt en högt ansedd garvare av cordovan. Den berömda amerikanska läderaccessoartillverkaren Guarded Goods, som har stor erfarenhet av i princip all Shell Cordovan i världen, har till exempel skrivit detta om Rocado Shell: ”De har förbättrat kvaliteten på sin cordovan avsevärt under de senaste åren. Det brukade ha problem med färgblödning men det har korrigerats. Känslan i lädret är mycket bättre och närmare Horween.”

Några av modellerna som ingår i den nya Shell Cordovan-kollektionen.

Några av modellerna som ingår i den nya Shell Cordovan-kollektionen. Jag gillar att fokus ligger på de eleganta Artista-modellerna, det finns redan massor av alternativ där ute med casual cordovan-skor, det här är mer unikt, och som framgår ovan ser den här typen av skor verkligen fantastiska ut i shell också.

Det nya sortimentet består av tio olika modeller, de flesta av dem är befintliga Artista-modeller, men även några helt nya modeller introduceras. Personligen älskar jag verkligen den nya derbyn med punching längs öppningen, en punched ”cap” och medaljong, som ser fantastisk ut. Det finns också en punched wholecut i en liknande stil som jag gjorde tillsammans med Italigente när jag arbetade för dem (du kan läsa mer om den modelltypen i den här artikeln), och en något uppdaterad derbymodell med plain toe. De kommer inte att ha lager av dessa cordovanskor, men eftersom de har ett utvalt sortiment av modeller kan de erbjuda dem utan MTO-tillägg. Alla modeller kan alltså anpassas med färg, läst, färg på sulkant, typ av sula osv. och tillverkas sedan enligt de personliga specifikationerna. Priset är cirka 7 500 kronor (€725), vilket är ett utmärkt pris för skor med Artista’s höga specifikationer (extremt smala midjor, hälkappor i äkta läder, handslipade sul- och klackkanter, tajt skurna klackar osv.

Plain toe derby.

Plain toe derby.

Min favorit bland de nya modellerna är denna snygga derby.

Min favorit bland de nya modellerna är denna snygga derby.

Svart cordovan, JR-lädersula med smal midja från Artista.

Svart cordovan, JR-lädersula med Artistas smala midja.

Loafers som ingår i Shell Cordovan-sortimentet tillverkas på huvudlinjens Jones-form som är rundare och har den mer avslappnade stilen som man vill ha i den här typen av loafers, men ändå som jag förstår det med klackförstärkningar av äkta läder etc. width=

Navy special adelaide.

Mörkblå special adelaide. Alla bilder: TLB Mallorca