Svart quarter brogue från Yearn.

Idag lanserade det kinesiska märket Yearn Shoemaker en ny nätbutik för den internationella marknaden. Deras mycket fina, helt handgjorda skor till priser från 3 400 kronor tar nu ett stort steg mot ökad tillgänglighet och kan nu köpas med ungefär en veckas leveranstid över hela världen.

 

Vi har börjat se lite av detta, men jag tror att mycket mer är på gång. Asiatiska tillverkare som Bridlen, Cnes, Jim & Jun etc som gör engelskspråkiga webbutiker som riktar sig till den internationella marknaden, med ordentlig service kring frakt, möjligheter till byten och returer och så vidare. Det är högst logiskt, många produktområden skickas i enorma mängder från Kina och andra asiatiska länder direkt till internationella kunder, det finns ingen anledning att inte det ska ske även med skor. Jag hoppas bara att fler av alla de fantastiska japanska märken och butiker som finns kommer att börja arbeta på ett liknande sätt, särskilt nu när vi har ett frihandelsavtal mellan EU och Japan.

Vackra oxfords med flytande medaljong.

Yearn Shoemaker har funnits i några år i Kina under namnet Slimshoes. De är till skillnad från många andra kinesiska tillverkare baserade i Chengdu, där de har en verkstad med 10 anställda, som leds av Jie Zeng som har arbetat i skobranschen i 25 år. De har en ganska stor Slimshoes-butik i Chengdu och har ett gott rykte bland entusiaster av klassiska skor i Kina. Förra året introducerade de varumärket Yearn för den internationella marknaden och visade upp och sålde sina godingar via sitt Instagramkonto. Nu går de fullt ut med en riktig webshop.

Slimshoes-butiken i Chengdu. Bild: Styleforum / Bernoulli

Yearn Shoemaker tillverkar skor som är handpinnade, handrandsydda med helt handsydda sulsömmar. De använder ovanläder från europeiska garverier som Annonay, Bonaudo, Weinheimer etc. Skorna ser riktigt välgjorda ut för priset, det enda jag skulle önska är att de avsmalnande klackarna skulle vara tajtare skurna i vissa fall. Det är ingen tvekan om att för priset på från cirka 3 400 kronor ($400) har de både imponerande specifikationer och imponerande utseende. De har en hel del i lager nu i två olika vidder, för levererans inom 7-10 dagar, och i det fall de behöver tillverkas kan man kontakta dem och det kommer att göras klara inom några veckor. Priset för frakt med FedEx till de flesta länder ligger på cirka 500 kronor, och som alltid ska tull och moms etc. täckas av kunden. Oavsett, en hel del sko för pengarna får man.

Skorna görs helt för hand (förutom då att ovanlädret sys med maskin, som alltid). Här görs sulsömmen.

Adelaide i tan, med den lätt välvda midjan i bild.

Museum calf lazyman oxford.

Snygg känga med sluten snörning. Alla bilder: Yearn Shoemaker