Boston Magazine har publicerat en lång artikel om den fantastiska, skrämmande och sorgliga historien om hur Alden Shoe Company-chefen Richard Hajjar under flera år förskingrade miljontals dollar från sin arbetsgivare, allt för att finansiera en extremt lyxig jetsetlivsstil och en kändiskarriär åt sin ”flickvän”.

 

Jag minns att jag hörde talas om det när historien blev känd för drygt ett år sedan att den berömda amerikanska skotillverkaren Alden var inblandad i en stor bluff med en av deras högsta chefer. Det var en ganska stor nyhet, särskilt lokalt, allt eftersom nya spektakulära delar avslöjades. Jag förstod dock aldrig riktigt allt eftersom man bara fick till sig bitar här och där. Därför var det spännande att läsa den långa, grundliga artikel som Boston Magazine publicerade i veckan, där man gick igenom sensationell berättelsen värdig en Hollywood-film från början till slut.

Den berättar historien om hur Richard Hajjar, långvarig anställd på Alden och ekonomichef i många år, på ett halv-sofistikerat sätt förskingrade massor av pengar som företaget hade behållit som finansiell säkerhet och använde dem främst för att behaga och försörja sin nära vän (som dock inte var romantiskt involverad med) Bianca de la Garza, en lokal TV-stjärna som desperat ville ha en lyxig livsstil och lyckas stort. Jag tänker inte spoila allt, men del av historien är en Nantucket-lyxvilla, privatjets och extrem shopping, finansiering av ambitiösa TV-projekt, och mycket mer.

I mitten här har vi Richard Hajjar, en kille som alla menar är den vänligaste killen de kan tänka sig. Det påminner mig om en annan historia som, om än i mycket mindre skala, hade en liknande huvudperson i en supertrevlig butikschef i en affär som sålde klassiska premium-herrskor, där det avslöjades att han hade finansierat sina skärddarsydda kostymer etc. genom att stjäla skor från butiken och sälja dem privat. I de lugnaste vattnen simmar de fulaste fiskarna.

Toppbilden är från Boston Magazine. Läs gärna artikeln, du hittar den här.