En av alla japanska bespokeskomakare som har gjort ett stort avtryck de senaste åren är Yuigo Hayano och hans märke Bespoke Shoe Works. Han har dock nästan 15 år i branschen och har arbetat både i fabriker och i bespokeverkstäder och har utbildat sig både i Japan och England. Hans mycket välgjorda bespokeskor kallas ofta för bland de bästa klassiska brittiska bespoke-skorna du kan få – bara gjorda i Japan.

 

Brittiska dressade herrskor i allmänhet, och bespoke i synnerhet, ses på sätt och vis som grunden för Klassiska skor med stort K. De är i stort sett tidlösa, sticker inte ut men utstrålar ändå klass, och även om de inte är allas favoriter är det få som ogillar dem – precis som vissa män och kvinnor från förr i tiden som sågs som absoluta skönheter för 100 år sedan är lika vackra i våra ögon i dag. Att verkligen få till denna typ av skor är inte lätt, även om man direkt kopierar vissa original måste man fortfarande uppnå perfektion i detaljerna och fylla skorna med någon slags själ. En som har lyckats är Yuigo Hayano, mannen bakom Bespoke Shoe Works. Om du tittar på bilderna här kan du förmodligen föreställa dig gamla bespoke-skor tillverkade av Nicolaus Tuczek, Foster & Son eller någon annan av de gamla klassiska Londonfirmorna. Det går igenom allt från randfinish till logoplattan på skoblocken.

Yuigo Hayano.

Bespoke Shoe Works samples uppradade.

Foster & Son? Ett gammalt sample från Nicolaus Tuczek? Nej, Bespoke Shoe Works från Japan.

Klassisk i många avseenden.

Vacker fiddle back-midja.

Yuigo Hayano fyller 40 år i dag. Han bor i Komozawa en bit sydväst om centrala Tokyo, och i närheten några våningar upp i ett vanligt hyreshus har han sin verkstad. Den ligger i en liten enrumslägenhet, allt är rent och snyggt som ofta är fallet i japanska workshops, men ingen kan förväxla detta med en plats där någon bor – här tillverkar man bara skor. Det finns en högre arbetsbänk med ett skruvstäd, en lägre med sylar och kantjärn placerade bredvid, sy- och skärflingsmaskiner är placerade längs en vägg, läster hänger på en annan och på en hylla står fitting-skor och pågående arbeten.
– Jag gör alla steg själv, från lästerna till finishen, vilket innebär att jag måste ha många saker här. Både när det gäller material och utrustning, säger Yuigo Hayano.

Bänk för lästtillverkning.

2560

Sysmaskin för ovanläder och skärflingsmaskin som tunnar ut kanterna på läderdelarna. Båda gamla japanska maskiner av hög kvalitet.

Pågående arbeten.

2560

Läster.

Läder.

När Yuigo växte upp älskade han att bygga saker. Konstnärliga skapelser, slumpmässiga föremål, olika kreativa grejer. På gymnasiet fick han ett intresse för mode. Detta slogs sedan samman till en växande fascination för skomakeri. Han började studera på Taito Bunto skotillverkningsskola, en av flera riktiga skotillverkningsskolor i Tokyo som lär ut alla områden av skotillverkning, inklusive design.
– Efter skolan började jag arbeta på en liten fabrik i Asakusa [skodistriktet i Tokyo], som tillverkade durksydda skor. Jag var där på vardagarna, sedan tillbringade jag helgerna på en annan mer specialiserad skokurs hos bespok-tillverkaren Naoto Yokoyama som driver Saion, säger Yuigo.
Efter att ha gjort detta i ett år frågade Yokoyama om Yuigo Hayano ville komma och arbeta för honom. Yuigo började arbeta med nåtling, mönstertillverkning och reparationer, och på kvällarna tränade han på bottning. Han saknade dock fortfarande tillräckligt med kunskap om lasttillverkning.

Därför lämnade han Japan 2012 och begav sig till England. Han gjorde en deal med Stephen Lowe, tidigare lastmakare på John Lobb Ltd. och numera driver han Lastmaker House tillsammans med Dominic Casey. Yuigo Hayano skulle lära Stephens son att göra skor, och i gengäld skulle Stephen lära Yuigo lästmakeri.
– Det var perfekt för mig, jag hade förmodligen inte haft råd att tillbringa de två år som jag gjorde i England annars. Nu fick jag chansen att lära mig lästtillverkning på djupet, både herrskor, damskor, casual stilar, vridna läster och så vidare.
Yuigo ville stanna i Storbritannien och fortsätta att arbeta med Stephen, hans son och Dominic, men han kunde inte få visum för att stanna längre än två år. Stephen Lowe uppmuntrade Yuigo att starta ett eget märke när han åkte tillbaka till Japan. Och det gjorde han.

Bespoke Shoe Works mest speciella sample.

Butterfly loafer.

Superb randfinish.

Han tillbringade stora delar av 2014 med förberedelser för att starta Bespoke Shoe Works. Ett märke som erbjuder välgjorda klassiker.
– Det är den typen av skor som jag själv gillar. Jag gillar klassiska, ”vanliga” skor, utan några egentliga specialiteter.
Priset för hans skor börjar på cirka 26 000 kronor (340 000 yen) inklusive lästade skoblock. Han gör vanligtvis en fitting, fler om det behövs. De flesta av hans kunder är japaner, många upptäckte honom när han omskrevs i ett reportage i det japanska skomagasinet Last 2017.
– Efter tidningsartikeln blev jag också kontaktad av det stora varuhuset Isetan Men’s. De har några bespoke-samarbeten med till exempel Otsuka, Yohei Fukuda och Clematis Ginza, men ville ha något som var mer klassiskt brittiskt. Jag var först där för ett speciellt trunk show-event, senare fick jag ha mina skor utställda hos dem och gör trunk shows regelbundet.

Han har fått verksamheten att rulla ganska bra och har ett gott rykte. Men ända sedan Bespoke Shoe Works startade har han utfört frilansarbete åt några kända brittiska bespokefirmor. Under vår intervju ringer det på dörren och han får en leverans från England. En låda med ett par läster och färdiga ovanläder, tillsammans med lite material för bottentillverkning och en beskrivning av vad som har beställts.
– Det är bara bottning jag gör som frilansare, mest rimliga delen att skicka över halva världen för att få gjort. Och jag har blivit ganska bra på det nu, även om det finns mycket kvar att lära och finslipa, säger Yuigo.
Den största utmaningen tycker han är lästtillverkningen, både för att få ut sin karaktär i formerna och för att förstå hur olika kunder vill att deras skor ska passa. Endast erfarenhet kan bygga på det sistnämnda.

Lästtillverkningen är den del som Yuigo tycker är mest utmanande.

Läster i olika stadier.

Yuigo Hayano har bara hunnit tillverka fem samples hittills (vänsterskorna står på Isetan Men’s), han hoppas snart kunna tillverka fler par för att visa upp mer.

Jag frågar Yuigo Hayano vad han drömmer om i framtiden för Bespoke Shoe Works.
– Som många andra skulle jag vilja göra trunk shows i USA och Europa, försöka etablera mig internationellt. Det skulle naturligtvis vara en stor utmaning, men det skulle vara mycket intressant att försöka.
Jag tittar på honom en sekund och frågar: ”Så, hur är det med England?”.
– Ja, det skulle nog vara den mest intressanta arenan att ge sig på, säger han och ler.
Jag skulle säga att brittiska bespokeskomakare borde vara lite nervösa för det. För i dag tillverkas några av de bästa ”brittiska” bespoke-skorna i världen här, i de sydvästra delarna av Tokyo.

En vacker chukka boot.

Baksida.

Square waist, rent och snyggt.

Den här semi brogue-skon är definitivt min favorit.

Ovanifrån.

Svagt mejslad sist.

Perfektion.

Snygg blind waist.

2560

Fin klack.

Annan vinkel.

Och en tredje.

Den som alla gör, den svarta plain cap toe oxforden.

Klassisk rund tå.

Fin profil.

Svart sula.

2560

Penny loafer med kontrasterande detaljer och vamp i mocka.

Jag gillar det avsiktligt matta lädret tillsammans med mockan.

Square waist.

Den här butterfly loafern har verkligen utseendet av gamla brittiska vintage-loafers.

Stora ”vingar” på denna.

Det finns olika skoblock att tillgå.

En till på denna.