Det finns många missuppfattningar om vilket utrymme du ”bör” ha framför tårna, som sprids och många tror på. Här går jag igenom faktiska fakta om ämnet.

 

Av någon anledning, kanske det är från barndomen där vi lär oss att man ”bör ha 1 cm framför stortån” eller sådana saker, människor är besatta av hur mycket utrymme det finns mellan de längsta tårna (vanligtvis stortån, men kan vara också andra) och den inre främre delen av skorna. Och inte bara det, människor har ofta fel uppfattning om hur mycket utrymme det ”borde” vara. Så det är dags att reda ut saker och ting.

Sedan massproduktion av skodon startade har olika saker standardiserats enligt någon slags ”genomsnittlig” fot (den här genomsnittsfoten kan dock vara annorlunda beroende på var man bor och var skor tillverkas, men för dagens ämne kan vi bekvämt nog säga att det är mer eller mindre samma för alla). Så, för ”klassiska skor” med en mediumrund tåform, var standarden när massproduktionen av skor växte fram runt år 1900 att ha två fulla brittisk/amerikanska storlekar mellan tå och den inre främre delen av skon. En storlek är 8,46 mm, så det var ”tänkt” att vara cirka 17 mm luft. Detta är ungefär samma bredd som tummen, följaktligen ”tumregeln”. Då var fötterna i allmänhet mindre, eftersom fötterna har vuxit det senaste århundradet är det idag lite större, ungefär 20 mm är vad utrymmet ”borde vara” för en ”normal fot” i en sko med ”mediumrund tå” (eftersom tummen också har vuxit, gäller ändå ”tumregeln”). Detta är vad lästerna utvecklas för i allmänhet.

Nu, denna ”antagna standard” av hur mycket utrymme du ska ha framför tån varierar sedan beroende på typ av sko och dess tåform. En lång smal läst med spetsig tå kan ha 40-50 mm, en trubbig Budapester-läst bara 10 mm, och båda kan fortfarande vara rätt.

Hursomhelst, som jag har skrivit tidigare, eftersom också alla fötter är olika och man kan ha längre eller kortare tår, är måttet som verkligen betyder något när det gäller längd hälens avstånd till bellen (skons bredaste punkt) . En skos flexpunkt, där den är gjord att böjas, ska vara på samma plats som fotens bell, där foten böjs. För att förenkla det, fotens bredaste del ska vara placerad vid den bredaste delen på skon. Detta är samma för alla typer av fötter och alla typer av tåformer, och är också mycket lättare att kontrollera än hur mycket utrymme det finns framför tån, under tåkappan.