Våren är i full blom och säsongen för loafers är igång på allvar. Här tipsar jag om flera olika nyheter på loafersfronten, från Löf & Tung, Morjas och Mano.

 

Tidigare i våras har jag lyft fram Myrqvist satsning på loafers och Skolyx stora egna kollektion med loafers, här tipsas om andra svenska aktörer som har nyligen presenterat loafersnyheter.

 

Löf & Tung x Manolo ofodrade pennys

Ofodrat i tre mockanyanser.

Ofodrat i tre mockanyanser.

Stockholmsbutiken Skoaktiebolaget har ihop med stilsajten Manolo och dess redaktör Andreas Weinås tagit fram en trevlig minikollektion med ofodrade pennyloafers för sitt egna märke Löf & Tung, som görs i Almansa i Spanien. De kommer i mellanbrun, mörkbrun och mossgrön mocka, självklart med enkel lädersula. Gjord på Löf & Tungs T-läst som är en klassisk loafersläst med rund tå. Priset ligger på 3 400 kronor. Ofodrade loafers har vuxit i popularitet på senare år, även om livslängden blir lite mer begränsad så vägs det upp av en större bekvämlighet och ledigare, luftigare känsla som uppskattas varma sommardagar.

Sula med svagt välvd midja och stängd kanal. Bilder: Skoaktiebolaget

Sula med svagt välvd midja och stängd kanal. Bilder: Skoaktiebolaget

 

 

Morjas nya pennyloafer

Här Morjas nya penny i svart läder.

Här Morjas nya penny i svart läder.

Svenska märket Morjas har sedan starten för ett par år sedan fokuserat på att släppa enstaka modeller som kommer i många olika läderval. Så även denna gång när man släpper en uppdaterad version av sin penny loafer, som kommer i sex olika läder, fyra slätpressat läder, och två mocka. Även här handlar det om en väldigt klassisk loafersläst, även här är det Goodyear-randsytt i spanska Almansa. Priset ligger på cirka 2 450 kronor (€229).

Fin ljusbrun nyans. Bilder: Morjas

Fin ljusbrun nyans. Bilder: Morjas

 

 

Mano loafers från Andrés Sendra

Tre olika tassel loafers i mocka.

Tre olika tassel loafers i mocka.

Fler pennys, fler Almansatillverkade skor, fler Östermalmsbaserade företag. Här handlar det om skomakeriet Mano Skoservice som sedan start haft en egen serie skor gjorda av spanska Andrés Sendra varvat med Sendras egna modeller. Man har fyllt på lagren med flera olika varianter av penny loafers och tassel loafers, även i lite mer oortodoxa nyanser, som exempelvis mörkblå mocka. Priset ligger på 2 850 kronor.

Ljusbrun pennyloafers. Bilder: Mano Skoservice

Ljusbrun pennyloafers. Bilder: Mano Skoservice