Den gångna veckan har jag tillbringat i Tokyo, där vi förra helgen hade ett event kring VM i skotillverkning hos världsberömda varuhuset Isetan Men’s. Jag var på plats tillsammans med världsmästaren Patrick Frei, och så klart topp tre-skorna samt de tre bästa japanska bidragen. Här ett antal bilder från den välbesökta tillställningen.

 

Vi höll till på Isetan Men’s stora skoavdelning, där man till största delen saluför klassiska herrskor, allt från billiga Blake-sydda modeller kring tusenlappen hela vägen upp till bespoke-skor från några noga utvalda Japanska tillverkare. Man säljer ungefär 150 par skor här varje vardag, på helgerna är det 500 par per dag som går. Cirka 1 750 par i veckan alltså, rätt bra ruljans.

I ena hörnet av avdelningen har man en sektion tillägnad premium-RTW samt bespoke, som är helt nyrenoverad, här hölls eventet för VM i skotillverkning. Jag var där som arrangör ihop med världsmästaren Patrick Frei, som också visade upp ett par moment av bespokeskotillverkning live, vilket var mycket uppskattat. De tre podiumplacerade skorna var på plats och visades upp, tillsammans med de tre bäst placerade bidragen av japanska bespokeskomakare. Flera hundra personer besökte eventet under eftermiddagen, kul var att det var en blandning av besökare, exempelvis andra bespokeskomakare, skotillverkningsstudenter, skointresserade och bara vanligt folk som besökte varuhuset. De sex skorna har sedan visats upp i en monter under efterföljande veckan för fler besökare.

Patrick Frei diskuterar sin vinnarsko med några besökare.

Patrick Frei diskuterar sin vinnarsko med några besökare.

Patrick visade här hur man pinnar en sömlös wholecut, vilket många var intresserade av.

Patrick visade här hur man pinnar en sömlös wholecut, vilket många var intresserade av.

Alla ville titta.

Alla ville titta.

Mycket läder som ska dras ut.

Mycket läder som ska dras ut.

Skorna som ställdes ut. Nedre raden från vänster, skon gjord av Patrick Frei (1:a), Daniel Wegan (2:a), Philippe Atienza (3:a). Övre raden från vänster de tre bäst placerade japanerna: Wataru Shimamoto (4:a), Fumiya Ando (5:a), Kiyo (7:a).

Skorna som ställdes ut. Nedre raden från vänster, skon gjord av Patrick Frei (1:a), Daniel Wegan (2:a), Philippe Atienza (3:a). Övre raden från vänster de tre bäst placerade japanerna: Wataru Shimamoto (4:a), Fumiya Ando (5:a), Kiyo (7:a).

Eiji Murata, av många ansedd vara en av de bästa bespokeskomakarna i världen, imponeras av Daniel Wegans täta sulsöm.

Eiji Murata, av många ansedd vara en av de bästa bespokeskomakarna i världen, besökete eventet och inspekterar här Daniel Wegans täta sulsöm.

Patrick Frei visade också hur han flätar tråd för randsömnad och den speciella teknik som används när han trär på den på den svinborst han syr med.

Patrick Frei visade också hur han flätar tråd för randsömnad och den speciella teknik som används när han trär på den på den svinborst han syr med.

Många tog bilder av skorna.

Många tog bilder av skorna.

Phillipe Atienzas sko närstuderas. I förgrunden till vänster i bild bespokeskomakaren Kimura.

Phillipe Atienzas sko närstuderas. I förgrunden till vänster i bild bespokeskomakaren Kimura.

Några studenter från skotillverkningsskolan Taito Bunto försöker lära sig så mycket som möjligt av tävlingsbidragen.

Några studenter från skotillverkningsskolan Taito Bunto försöker lära sig så mycket som möjligt av tävlingsbidragen.

Nedan en film som den populäre japanske Youtubern Okuno gjorde vid eventet, där man i filmformat får en närmre titt på alla sex skorna som ställdes ut (den som inte kan japanska kan hoppa fram 00.47 in i filmen där delen från Isetan Men’s börjar):

Mer om VM i skotillverkning i det här inlägget. Mer om Isetan Men’s skoavdelning i det här reportaget.