För den som vill lära sig den ädla konsten att tillverka skor för hand finns det många vägar att vandra – läsa böcker, gå kurser, jobba som lärling, och så vidare. En trevlig del på vägen kan också vara att delta i skotillverkningskonferens, där Footwear Symposium i Savannah, USA, klivit fram som en av de främsta.

 

Det finns flera olika organisationer runtom i världen, både internationella och regionala, som sammanför bespokeskomakare i olika former. En av de yngre men redan stora, mycket tack vare att den är kopplad till den stora Facebook-gruppen Shoemaking forum, är Footwear Makers Guild. Bakom organisationen ligger ungerska bespokeskomakaren Marcell Mrsan, som numera bor och verkar i Savannah i USA där han är lärare på en hantverksskola och också fortsätter göra skor, som samarbetar med bland andra välkända bootmakaren Lisa Sorrel med flera.

En panoramabild från förra årets symposium.

En panoramabild från förra årets symposium.

För andra året arrangerar man nu Footwear Symposium i Savannah, 2-5 augusti, en konferens för bespokeskomakare (såväl proffs som amatörer), reparationsskomakare och andra i branschen, med kurser, seminarier och utställningar kring skotillverkning. En mötesplats för de som vill lära mer och lära känna andra inom industrin. De flesta deltagarna är från USA, men även många som reser hit från övriga delar av världen. Del av symposiumet är också en tävling, där man utser de bästa arbetena i många olika kategorier som bästa herrsko, bästa damsko, bästa barnsko, mest originella design, bästa nykompling och så vidare.

Besök Footwear Symposiums hemsida om du är intresserad och vill veta mer.

Marcell Mrsan höll kurs i  delar av skotillverkningskonsten. Alla bilder: Footwear Makers Guild

Marcell Mrsan höll kurs i delar av skotillverkningskonsten. Alla bilder: Footwear Makers Guild