Igår lanserade välkända herrekiperaren The Armoury en egen skolinje. Tillverkad i brittiska Northampton, med läst och mönster designade av japanske Yohei Fukuda, kan det vara ett intressant alternativ i mellanprisklassen.

 

Som säkert bekant har The Armoury två butiker i Hong Kong och en i New York. Man har många starka varumärken i butikerna, i skoväg främst Carmina och Saint Crispin’s. Private Label-utbudet från start består av tre olika klassiska oxfordmodeller, alla i två läderval. En plain cap toe i svart och mörkbrunt, semi brogue i mörkbrunt och brun mocka, full brogue i svart och mörkbrunt. Dock är det så kallade faux-varianter, där cap-/wingtipsömmar enbart är dekorativa, alla modellerna är gjorda i tre läderdelar (även om de The Armourys produktbeskrivning kan ge intrycket av att det är wholecuts, så dock inte fallet), en vamp/tådel och två siddelar. Det ger ett lite nättare och elegantare intryck. Lästen som Yohei Fukuda gjort kallas Hajime, även den ren och klassisk, med en svagt fyrkantig tå.

Två av modellerna som ingår i The Armourys nyaPrivate Label-linje.

Två av modellerna som ingår i The Armourys nya
Private Label-linje.

Priset ligger på cirka 4 200 SEK ($495), för det får man Goodyear-randsydda skor med stängd kanal i den ekgarvade lädersulan, tillverkade i brittiska skodistriktet Northampton. Det framgår inte vilken fabrik som tillverkar skorna, men när jag tittar närmre på bilderna skulle jag gissa att de görs av Cheaney, som ju också är en stor producent av Private Label.

Fin läst som känns väldigt mångsidig.

Fin läst som känns väldigt mångsidig.

Här wingtip med naturell sulfinish.

Här wingtip med naturell sulfinish. Bilder: The Armoury