Att göra något extra stort eller litet har av någon anledning alltid intresserat människor. När det gäller handgjorda skor är det relativt enkelt att göra väldigt stora skor, om än väldigt tidskrävande, medan det kan vara betydligt svårare att göra små skor då det är komplicerat att göra det snyggt när storleken är minimal. Här en titt på några små exempel.

 

Här sulan på skon som är på översta bilden. Det är en sko som gjorts hos brittiska bespokeskomakeriet Foster & Son, som faktiskt är handrandsydd med hansydd avlappssöm.

Här sulan på skon som är på översta bilden. Det är en sko som gjorts hos brittiska bespokeskomakeriet Foster & Son, som är tillverkad på precis samma sätt som deras vanliga skor och är handrandsydd med handsydd avlappssöm. Bara att den är cirka 10 cm lång.

Ungraren Marcell Mrsan som numera lever och verkar i USA roar sig emellanåt med att tillverka små miniskor. Här en sådan derby med apronsöm, bredvid ett fullstort syskon.

Ungraren Marcell Mrsan som numera lever och verkar i USA roar sig emellanåt med att tillverka små miniskor. Här en sådan derby med apronsöm, bredvid ett fullstort syskon.

Fina små blå chukkas.

Fina små blå chukkas.

Sula på den ovan.

Sula på den ovan.

Här har Marcell Mrsan jobbat på. En fördel med små skor är att man kan bära många på samma gång.

Här har Marcell Mrsan jobbat på. En fördel med små skor är att man kan bära många på samma gång. De här är dock ”bara” limmade, ska sägas.

Personligen gillar jag mer små "vanliga" skor, det intressantare, men sedan finns det så klart en charm i vanliga barnskor gjorda på klassiska sätt, som dessa norvegese toddlers med ekgarvad JR-sula som Marcell Mrsan gjort. Senaste bilderna: Marcell Mrsan

Personligen gillar jag mer små ”vanliga” skor, det intressantare, men sedan finns det så klart en charm i vanliga barnskor gjorda på klassiska sätt, som dessa norvegese toddlers med ekgarvad JR-sula som Marcell Mrsan gjort. Senaste bilderna: Marcell Mrsan

Viberg gjorde i fjol en limiterad barnversion av sin klassiska service boot, som blev populär i hemlandet. Bild: Viberg

Viberg gjorde i fjol en Goodyear-randsydd barnversion av sin klassiska service boot i cordovan, som gavs i present till Nick Horween och dennes barn. Bild: Viberg

Mycket fin liten mini-boot gjord av en skomakare i Sevilla. Bild: Enrile

Fin liten vintage mini-boot gjord av en skomakare i Sevilla. Bild: Enrile

Kanske min favorit bland dessa, en norvegese-sydd sko som Magnus Ericson, grundare av Italigente, fått av nu framlidne italienske bespokeskomakaren

Kanske min favorit bland dessa, en norvegese-sydd loafer med handsydd apron som Magnus Ericson, grundare av Italigente, fått av nu framlidne italienske bespokeskomakaren Basillio Testella.