Människors miljömedvetenhet växer, något som märks av på alla möjliga plan, så även inom utbudet av skovårdsprodukter. Springyard Shoe Therapy är en linje med miljövänliga produkter utvecklad av svenska skovårdsgrossisten Brunngård, där skokrämen luktar schampoo och impregneringssprayen kan användas inomhus. Shoegazing har testat.

 

FAKTA
Märke: Springyard
Serie: Shoe Therapy
Produkter: Skokräm mellanbrun, polish neutral, impregneringsspray, lädertvätt
Pris: Skokräm 75ml ca 90 SEK, polish 80ml ca 100 SEK, impregneringsspray 240ml ca 160 SEK, lädertvätt 75ml ca 120 SEK

 

Bakgrund

Skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård, för många säkert bekanta som huvudpartner för Shoegazing Super Trunk Show och SM i skoputsning, har sedan många år haft egna varumärket Springyard. Det har tidigare dock främst varit saker som iläggssulor, broddar och galoscher. Förra året lanserade man dock nya linjer med egenutvecklade skovårdsprodukter, där topplinjen Shoe Therapy är den vi tittar närmre på idag.

 

Delar av utbudet i serien Shoe Therapy.

Delar av utbudet i serien Shoe Therapy.

 

Linjen ska rakt igenom vara utvecklad för så liten miljöpåverkan som möjligt, med naturliga, organiska ingredienser miljövänligt framställda. Från början var ambitionen att få de märkta med Naturvårdsverkets miljömärkning, något som dock visade sig svårt med de väldigt många parametrar och administrativa bitar som krävs (jag jobbar som många säkert vet på Kavat som har skor märkta med EU Ecolabel, och vet hur komplicerat det är att få en av de stora miljömärkningarna). Nu blir de mer som exempelvis GlenKarens skovårdsprodukter med eco-produkter utan märkning.

Produkterna är i Sverige relativt lättillgängliga, då många skobutiker och skomakare säljer Brunngårds produkter, och har Springyard Shoe Therapy i utbudet. Även online finns de hos flera återförsäljare, exempelvis hos Skoprodukter.se och på Gåbra.se.

 

 

Användning

Produkterna som testats:

Produkterna som testats: lädertvätt, polish, impregneringsspray och skokräm.

 

Under ungefär ett års tid har jag regelbundet använt Springyards produkter nu, på vissa skor enbart dessa ända från att de var nya, på vissa blandat med andra tillverkares produkter. Om vi börjar med lädertvätten, så kommer den med en pumpflaska som pumpar ut ett skum som löddrar rikligt och är klart drygt. Jag tvättar av skorna med en mjuk fuktig svamp och den här tvätten, och sköljer sedan skorna under vatten. Tvätten upplevs mycket mild, men tar ändå bort en hel del smuts på djupet. Det finns starkare tvättar, men de sliter också mer på lädret upplever jag. Jag har tvättat både slätpressat läder och mocka med den, och det går utmärkt i båda fall. En riktigt bra baslädertvätt som fungerar i de flesta fallen, och jag har faktiskt gått över till att använda den här istället för mitt tidigare förstaval, Lexol Leather Cleaner, då jag tycker den är lika bra och dessutom lättare att få tag i.

 

Tvätt genomförs av ett par av ungarnas skor, där tvätten verkligen får bekänna färg.

Tvätt genomförs av ett par av ungarnas skor, där tvätten verkligen får bekänna färg. Det är lätt att få upp ett rikligt lödder.

 

Impregneringssprayen har precis som tvätten en pumpflaska som inte är gasdriven, utan man får pumpa upprepade gånger. Det är i mina ögon positivt självklart ur miljösynpunkt men också då det är lättare att dosera rätt. Både tvätten och impregneringssprayen har hållit väldigt länge, vilket jag upplever beror en hel del på detta. Impregneringssprayen är väldigt annorlunda mot vanliga sprayer, den här luktar schampoo (vilket alla Shoe Therapy produkterna gör) och går utmärkt att spraya på inomhus, då den inte innehåller några farliga ämnen. Det är verkligen en stor skillnad i hur man brukar känna stanken i hela huset efter att ha sprayat på spray utanför dörren och fått med sig en del in när man öppnat och gått in, mot den här där det istället luktar som någon städat rummet precis eller så. En skillnad är dock att sprayen behöver torka in i 24 timmar, vilket gör den lite mindre effektiv, men det brukar sällan vara ett större problem och något jag gladeligen kan ta för att få de positiva egenskaperna också. Den skyddar också riktigt bra, vilket man kan se på filmen nedan, du kan hålla skorna under kranen utan att de blir blöta. Det är lite svårt att avgöra, men möjligtvis så håller den skyddet något sämre än andra vanliga impregneringssprayer, så att man får spraya dem lite oftare. Den finns inte med pigment, utan vid de fall jag vill återfärga mockaskor använder jag en annan spray enbart eller först.

 

 

Skokrämen är förpackad i en tub med en så kallad snabbapplikator. Jag kan förstå konceptet, att man gör det så enkelt som möjligt att lägga på krämen, och Springyard riktar sig till stor del mer mot ”vanligt folk” än skonördar. Men för egen del tycker jag inte om att ha skokrämen på tub, då man måste använda båda händerna varje gång man ska lägga på kräm på trasan/borsten, och det är också svårare att dosera än när krämen är på burk. Shoe Therapy-skokrämen känns vid första anblicken lite vattnig, men vid användning är den ändå klart dryg, och man behöver relativt små mängder som också är enkelt att jobba in i lädret. Jag har bara använt en pigmenterad kräm, och det är mindre färg i än i exempelvis Saphir Medaille d’Or, Collonil 1909 eller Burgols skokrämer. Huruvida det är en positiv eller negativ sak är upp till användaren eller ibland också tillfället, ibland vill man ha något som inte täcker för mycket, ibland vill man ha kraftigare pigmentering.

Polishen är den jag använt minst, delvis sannolikt för att den bara finns i en ofärgad variant, och jag använder nästan aldrig neutral polish. För den är helt okej att använda, hyfsat enkel att jobba med förutom problemet som all neutral polish har att det kan vara svårt se hur mycket man tar på trasan, och ger glans hyfsat fort. En helt okej vaxpolish, men förutom miljövänligheten inget märkvärdigt.
Skyddet och vården som skokrämen och polishen ger känns helt jämförbar med de flesta andra bättre produkterna på marknaden. Jag tycker överlag att det här är rätt likvärdigt, enda skillnaderna man kan se är på exempelvis GlenKarens kräm för ge vattenskydd som är bättre ur den aspekten, och att Saphirs Medaille d’Or-produkter kan ge vita gångveck när den stora mängden vax som finns i dem samlas där. I övrigt rätt likvärdigt.

 

Ett par av min frus chelseas från Loake som putsats med skokrämen och polishen.

Ett par chelseas från Loake som tvättats med lädertvätten och putsats med skokrämen och polishen från Shoe Therapy-serien.

 

 

Sammanfattning

Springyard Shoe Therapys starkaste konkurrenskort är självklart dess miljövänliga profil. Det är också klart angenämnt att använda något som inte luktar starkt av propan- eller butangas eller terpentin, utan istället sprider en fräsch doft. Utöver det så är det i de flesta fallen också klart bra skovårdsprodukter det handlar om, som gott och väl mäter sig med övriga premiumprodukter på marknaden. Som sagt använder jag de alla regelbundet nuförtiden, undantaget polishen, och de gör ett utmärkt jobb.

 

Skovårdslåda med produkter från serien.

Skovårdslåda med produkter från serien.