Fantastisk nog fortsätter intresset vara stort för super trunken, det visade sig i lördags när den tredje upplagan gick av stapeln på Scandic Anglais i Stockholm. 900 besökare, 170 par skor såldes eller beställdes till ett värde av cirka 600 000 kronor, och då brukar det beställas en hel del veckorna efteråt, och till det kan läggas ett antal väskor, accessoarer och skovårdsprodukter. Här en sammanfattning av dagen med massvis med bilder och också filmerna från scenprogrammet.

 

Antalet besökare var alltså lika stort som förra året, samtidigt som det såldes lite fler par skor men till lite lägre värde. När vi såg att anstormningen var stor under dagen började man drömma lite om att nå upp till symboliskt stora 1000 besökare, men det är självklart svårt att vara missnöjd med 900. Den feedback vi har fått har i princip uteslutande varit positiv också, där många menat att det var den bästa super trunken hittills, input vi arrangörer uppskattar storligen.
Vi var återigen tillbaka på Östermalm nära Stureplan, likt första året, och på många sätt är det en idealisk placering med många andra intressanta skobutiker och herrekiperingar i närheten, som många ditresta passade på att också besöka under dagen. Lokalerna var utrymmesmässigt ungefär som i fjol, men vi hade placerat scenen direkt utanför mässhallen denna gång och mer som en del av bar och loungeområde, vilket kändes helt rätt, det var bra med besökare vid alla programpunkter på scen och ingen riskerade att missa dem.

 

900 personer besökte eventet under dagen.

900 personer besökte eventet under dagen…

...och spanade in hundratals skomodeller från sju olika tillverkare.

…och spanade in hundratals skomodeller från sju olika tillverkare. Bilderna i artikeln är tagna av mig och Milad Abedi.

 

Vi körde återigen på en VIP-öppning för 150 föranmälda besökare, för att sprida ut besöksanstormningen lite, och även om det var väldigt mycket folk och rätt varmt i utställningshallen i kanske ett par timmar efter att vi kl 11 öppnade för alla, så kändes det ändå som att det fungerade hela dagen.
Populära Meermin hade var tre personer i år, vilket gjorde att de kunde serva ännu bättre än tidigare, även om det var an del kö ändå när det var som flest på plats. De hade med sig ett stort antal skor, bland annat en del av sina pågående grupp-MTO-modeller, och sålde som vanligt bra.
Den andra stora dragaren är ungerska Vass, vars helt handgjorda skor har blivit väldigt populära i Sverige, delvis tack vare super trunken som ger en utmärkt möjlighet att prova ut sin storlek i deras olika läster, och kanske även slå till på plats. Vass visade bland annat upp en ny nyans av det flammiga lädret museum calf , mellanbruna walnut, som många besökare var riktigt positiva till.

Lite extra spännande var att vi hade Roberto Ugolini på plats, som ju gjort två av Vass mest populära läster, U och F. Inte minst släktskapet med U-lästen kunde man se bland flera av de sample-skor som de hade med sig, som annars var av ett tydligt italienskt snitt med bredare sulkanter och ofta rätt vågade modellvarianter.
Skolyx visade upp en diger skara modeller från spanska Yanko, och hade en lite mer strukturerad utprovning med nummerlappar och så. Det var många av er besökare som var glada att få se och prova Yanko närmre, och en hel del skor såldes under dagen.
Skorna från japanske Hiro Yanagimachi var sannolikt de som imponerade mest på besöksskaran, med sin extremt höga nivå på hantverket. Bland annat var det flera svenska skomakare som sa att det var de finaste skorna de någonsin sett. För att hålla nere priserna erbjöd Hiro ett mindre urval av modeller och läder att välja på för MTO-beställningar, och ett antal japanska skor kommer vandra på svenska gator i början av nästa år.

 

Fullt med folk framför Meermins bord.

Fullt med folk framför Meermins bord.

Dubbla munskor från Vass.

Dubbla munskor från Vass.

Derby i caprincho-läder ståendes på caprincho-läder hos Roberto Ugolini.

Derby i caprincho-läder ståendes på caprincho-läder hos Roberto Ugolini.

Sulor inspekteras hos Yanko.

Sulor inspekteras hos Yanko.

Vacker sula på sko från Hiro Yanagimachi.

Vacker sula på sko från Hiro Yanagimachi.

 

Även eventets partners ställde ut under dagen. Hos huvudpartnern Brunngård var det fokus på deras egna, ekologiska skovårdsserie Springyard Shoe Therapy som numera har ett brett utbud av olika sorters produkter. En favorit här hemma är som jag nämnt innan impregneringssprayen som kan sprayas på inomhus. De hade också med sig en hel del grejer från tyska Collonils topplinje 1909, plus skoblock, skovårdslådor, iläggssullor med mera.
Oppermann London var med för andra året, och deras prisvärda portföljer, väskor och accessoarer tillverkade i Italien av bland annat Tärnsjö-läder har tagits emot väl av super trunk-besökarna. Märket drivs av svenska bröderna Niklas och Matthis Oppermann, detta år var det den sistnämnda som var på plats under dagen.
Även Frank Clegg har ett brödrapar i frontlinjen för sitt företag, grundaren Franks söner Ian och Andrew, som var de två som var på plats i Stockholm. Med sig hade de mängder av produkter från företagets digra utbud av högkvalitativa väskor och läderaccessoarer, och tog också emot MTO-beställningar på flera av sina mest populära väskor.

 

Springyards ekologiska skovårdsprodukter hos Brunngård.

Springyards ekologiska skovårdsprodukter hos Brunngård.

Svensk-brittisk-italienska Oppermann London.

Svensk-brittisk-italienska Oppermann London var tillbaka och charmade besökarna med bra grejer.

Rejält byggda, amerikanska väskor från Frank Clegg.

Rejält byggda, amerikanska väskor från Frank Clegg.

 

Utöver de internationella huvudutställarna och eventets partners så hade vi i den stora mässhallen också Michael Håkansson, alias Magic Mike Patina, som visade patineringsmålning live, vilket var mycket uppskattat. Sveriges Skomakarmästarförbund var på plats och visade bland annat upp reparationer som vunnit stora internationella skomakeritävlingar och andra reparationer, och berättade om sin verksamhet. Skomakeri Framåt visade upp prover på olika bespoke-damskor och berättade om sina kurser. Gaziano & Girling med Daniel Wegan och Savile Row-butikschefen Neus Benavent visade upp sina bespokeskor och MTO-exempel. Och utanför hade Italigente återigen en uppskattad utförsäljning, där man kunde fynda gamla utgångna modeller, subs, sampleskor och så vidare till låga priser.

 

Michael Håkansson i målartagen.

Michael Håkansson i målartagen.

Före och efter hos Sveriges Skomakarmästarförbund, Peter Holmer på Bäckmans skoservice bidrag som vann  guldmedalj i världens största skomakartävling.

Före och efter hos Sveriges Skomakarmästarförbund, Peter Holmer på Bäckmans skoservice bidrag som vann guldmedalj i världens största skomakartävling.

Dambespoke hos Skomakeri Framåt.

Dambespoke hos Skomakeri Framåt.

Gaziano & Girlings bord.

Vid Gaziano & Girlings bord.

Fullproppat med skor på Italigentes utförsäljning.

Fullproppat med skor på Italigentes utförsäljning.

 

Scenen var som sagt i direkt anslutning till utställningshallen i år, och programmet följde tidigare års upplägg med en inledande skola av något slag med en skomakare, skoputsnings-SM och så avslutande panel, alla dessa livesändes och kan ses nedan. Inledde gjorde Carina Eneroth på Skomakeri Framåt som hade en skoreparationsskola där hon visade upp flera olika sorts reparationer och gav exempel på vad en skomakare kan göra, vad man själv kan göra för att undvika att slita på skorna i onödan, och andra tips och trix inom skoreparations- och skovårdsområdena.
SM i skoputsning drog i år rekordpublik, 100-150 besökare trängdes framför scenen när Tor Jonsson, Jacob Mattson, Anders Ericson och Michael Håkansson skulle göra upp om den prestigefulla mästartiteln. De hade 20 minuter på sig att putsa upp en Loake 1880 Aldwych i ljusbrunt så vacker som möjligt, med hjälp av en burk skovax från Collonil, gethårsborste från samma märke, putstrasa eller bomullstussar, vatten och nylontrasa. Det är förvånansvärt underhållande att följa tävlingen och se de olika deltagarnas tekniker, exempelvis Tor körde spektakulärt på vaxet med handflatorna till en början till publikens förtjusning. När 20 minuter passerat hade alla fått upp en imponerande glans, och juryn som bestod av mig, forumets moderatorer och medarrangörerna Roland Olsson, Joakim Berggren och Adrien Combier Hogg, Niclas Andersson från Brunngård samt Loakes Filip Hallerfelt. Efter sammanträde meddelades att Falu-bon Anders Ericsson putsat den vackraste skon, och därmed är svensk mästare i skoputsning 2016 (det har uppmärksammats av flera lokalmedier i Dalarna, bland annat här i Dalarnas Tidning).

När mingelcavan dukats fram och dagen led mot sitt slut var det dags för en öppen frågestund med representanter från skobranschen, på scen hade vi Daniel Wegan som leder Gaziano & Girlings bespokeverksamhet, Skoaktiebolagets grundare och ägare Patrik Löf, och bespokeskomakaren Janne Melkersson som driver Melker Shoes. Jag upplevde att det blev bra diskussioner, med flera intressanta frågor från publiken. Bland annat pratade de om vad som är svårast när det gäller passform, vad som fick de tre på scen att bli intresserade av klassiska skor, vilken skomodell som är mest populär, med mera.
Senare på kvällen var det en avslutande middag, där cirka 60 personer var med, både utställare, svenskt skobranschfolk och besökare. Tyvärr hade hotellet tabbat sig och istället för stora snittar som skulle vara en komplett middag levererat små pyttesnittar som tog slut på några minuter. Rätt pinsamt för oss arrangörer, men det löste sig bra tillslut. Vi gick nämligen över till Vapiano på andra sidan gatan och plockade med 21 pizzor, som alla åts upp utom en. Trevligt skosnack fortsatte till långt in på natten.

 

Skomakeri Framåts Carina Eneroth pratar skoreparationer.

Skomakeri Framåts Carina Eneroth pratar skoreparationer.

Finalisterna i SM i skoputsning, från vänster: Tor Jonsson, Jacob Mattson, Anders Ericson, och Michael Håkansson.

Finalisterna i SM i skoputsning, från vänster: Tor Jonsson, Jacob Mattson, Anders Ericson, och Michael Håkansson.

Intresserad publik.

Intresserad publik.

Anders Ericson blev lycklig vinnare.

Lycklig vinnare.

Anders Ericsons

Anders Ericsons vinnarsko till vänster, med originalet som den såg ut 20 minuter tidigare till höger. Han vann det här paret Loake 1880 Aldwych samt en låda med skovårdsprodukter från Springyard och Collonil.

Daniel Wegan, Patrik Löf och Janne Melkersson under den öppna frågestunden.

Daniel Wegan, Patrik Löf och Janne Melkersson under den öppna frågestunden.

 

Vi arrangörer, som gör det här helt ideellt, är oerhört tacksamma glada att det återigen blev en lyckad tillställning, och vill tacka alla utställare, partners, medverkande och så klart besökare! Som sagt har feedbacken varit väldigt bra, och det är alltid väldigt uppskattat att få höra vänliga ord om det man arbetat med. Vi är överens om att fortsätta evenemanget även nästa år, även om vi gärna vill utveckla det vidare så att det fortsätter att vara intressant och spännande för er besökare. Hur återstår att se, men vi tar tacksamt emot tips och såväl stora som små förslag på hur vi kan utveckla eventet. Skriv i kommentarsfältet nedan, eller maila shoegazingblog@gmail.com.

Återigen, stort tack för i år!

 

-

Klasar med skointresserade.

Kommers hos Vass.

Kommers hos Vass.

En som provar skor. Par från Vass till höger.

En som provar skor. Par från Vass till höger, på fötterna.

Nya museum calf-nyansen Walnut.

Nya museum calf-nyansen Walnut.

Trots att det var tredje året Vass var här så är det fortsatt stort intresse från er besökare.

Trots att det var tredje året Vass var här så är det fortsatt stort intresse från er besökare.

Meermin är den andra som varit med alla tre åren, och även här är intresset fortsatt mycket stort.

Meermin är den andra som varit med alla tre åren, och även här är intresset fortsatt mycket stort.

Meermins frontperson Pepe Albaladejos mamma.

Meermins frontperson Pepes mamma: Luisa Albaladejo.

Tassel loafer i svart, munksko i ljusbrunt.

Tassel loafer i svart, munksko i ljusbrunt.

Grövre känga i grain-läder.

Grövre känga i grain-läder.

Meermin-pjucks.

Meermin-pjucks.

Besökare som provar skor från spanska Yanko, som säljs i Sverige via sajten Skolyx som var på plats med en radda skor.

Besökare som provar skor från spanska Yanko, som säljs i Sverige via sajten Skolyx som var på plats med en radda skor.

Fin quarter brogue.

Fin quarter brogue.

Double monks från Yanko.

Double monks.

Skor i crustläder från Yanko, som man kan få målad efter eget önskemål.

Skor i crustläder från Yanko, som man kan få målad efter eget önskemål.

Bord med Mallorca-tillverkade godbitar.

Bord med Mallorca-tillverkade godbitar.

Roberto Di Monte och Roberto Ugolini i samtal med en besökare.

Roberto Di Monte och Roberto Ugolini i samtal med en besökare.

Ugolini tassel loafer.

Ugolini tassel loafer.

Bespoke samples.

Bespoke samples.

Läcker underdel.

Läcker underdel.

Speciell modell, kanske inget för alla.

Speciell modell, kanske inget för alla.

En av modellerna man kunde beställa från Hiro Yanagimachi.

En av modellerna man kunde beställa från Hiro Yanagimachi.

En annan av dem.

En annan av dem.

Hiro Yanagimachi hjälper en besökare vid utprovning av storlek.

Hiro Yanagimachi hjälper en besökare vid utprovning av storlek.

Japanernas bord.

Japanernas bord.

Mycket cleant innanmäte.

Mycket cleant innanmäte.

Carina Eneroth pratar skor.

Carina Eneroth pratar skor.

Polish.

Polish.

Patina-jobb av Michael Håkansson.

Patina-jobb av Michael Håkansson.

Galen färg på sko han målade under dagen.

Galen färg på sko han målade under dagen.

Oppermann London-produkter.

Oppermann London-produkter.

Fler sådana.

Fler sådana.

Skomakarna Dennis Boström och Peter Holmér visar och förklarar.

Skomakarna Dennis Boström och Peter Holmér visar och förklarar.

Gaziano & Girlings bord.

Gaziano & Girlings bord.

Läckerbit.

Läckerbit.

Rezso Kuti från Vass pratar med Andreas Weinås från Manolo, Brunngårds Niclas Andersson och Joakim Berggren, en av arrangörerna.

Rezso Kuti från Vass pratar med Andreas Weinås från Manolo, Brunngårds Niclas Andersson och Joakim Berggren, en av arrangörerna.

Köpa eller inte.

Köpa eller inte.

Italigente split toe derbys.

Italigente split toes.

Hiros provskor för internationella lästen.

Hiro Yanagimachis provskor för internationella lästen.

Konomi Egawa, mönstermakare och nåtlare hos Hiro Yanagimachi.

Konomi Egawa, mönstermakare och nåtlare hos Hiro Yanagimachi.

Tre par ska putsas, bara en kvart på varje.

Från SM finalen i skoputsning.

Tor är offensiv och kör med handflatan.

Tor är offensiv och kör med handflatan.

Juryn sammanträder.

Juryn sammanträder.

Alla bidragen granskades noggrant, och jämfördes med en oputsad sko.

Alla bidragen granskades noggrant, och jämfördes med en oputsad sko.

Klassisk vinnarbild, med dottern på armen.

Klassisk vinnarbild på Anders, med dottern på armen.

Samtliga finalskorna i naturligt ljus, där det som synes blänker fint. Från vänster skon som putsats av: Tor Jonsson, Jacob Mattsson, Anders Ericson, Michael Håkansson.

Samtliga finalskorna i naturligt ljus, där det som synes blänker fint. Alla valde lite förvånande ljusbrun skovax i samma nyans som skon. Från vänster skon som putsats av: Tor Jonsson, Jacob Mattsson, Anders Ericson, Michael Håkansson.

Klassiska portföljer och mer weekendbetonade väskor från Frank Clegg.

Klassiska portföljer och mer weekendbetonade väskor från Frank Clegg.

Split toe derby från Hiro Yanagimachi.

Split toe derby från Hiro Yanagimachi.

Nu ser vi framåt mot nästa år.

Nu ser vi framåt mot nästa år. Bilder tagna av mig och: Milad Abedi

 

 

Filmer:

Den sammanfattande filmen kommer senare. Nedan från scenprogrammet, där det tyvärr på grund av tekniska problem är två delar för två av programpunkterna, och man får spola fram lite innan det börjar. Förhoppningsvis kan jag få ordning på detta och klippa ihop det ordentligt. Hoppas det fungerar titta på ändå.

 

Skoreparationsskola med Carina Eneroth, Skomakeri Framåt:

 

 

SM i skoputsning, i samarbete med Brunngård:

 

 

Öppen frågestund med folk från skobranschen: