Brittiska premiumtillverkaren Gaziano & Girling grundades för tio år sedan, och har haft en imponerande resa. Som en del i sitt jubileum slopar man nu under en månad den höjda avgiften för MTO, vilket innebär att man kan beställa valfri variant från dem till ordinarie RTW-pris. En ny jubileumsmodell lanseras också.

 

I onsdags hade Gaziano & Girling en stor fest i sin Flagship Store på anrika Savile Row i London, för att fira sina tio år som företag. Tony Gaziano och Dean Girling hade båda jobbat flera år på olika ställen inom engelsk bespoke, innan de lärde känna varandra på Edward Green, där Tony ledde deras bespokeverksamhet. 2006 startade de upp sitt egna märke, efter att Tony designat skorna i sitt garage och Dean gjort de första sampleskorna i sitt trädgårdskjul. De gjorde till en början skorna i Alfred Sargents fabrik i Northampton, till betydligt högre specifikationer än vad de någonsin gjort tidigare i den fabriken, men efter ett par år kunde de öppna sin egna lilla fabrik i Kettering, då den första nystartade fabriken för klassiska skor i England på över hundra år. De har sedan stadigt vuxit, idag har de flyttat till en större fabrikslokal och är 25 anställda, och förutom RTW- och MTO-produktionen har man en erkänd bespokeverksamhet, där som säkert bekant svenskarna Daniel Wegan och Andreas Reijers jobbar. I Sverige säljs märket hos Skoaktiebolaget i Stockholm.

 

Dean Girling och Tony Gaziano vid jubileumsfesten i veckan. Bilder: Gaziano & Girling

Dean Girling och Tony Gaziano vid jubileumsfesten i veckan. Bilder: Gaziano & Girling

 

Nu har man alltså ett jubileumserbjudande där man slopar MTO-avgiften på cirka 2 500 kronor på alla Made to Order-beställningar fram till 15 oktober. Det innebär att man kan göra sin egen variant, välja modell, läder, färg, läst, lästvidd, sula och så vidare till samma pris som RTW-skorna vilka ligger på cirka 10 000 SEK. Har man varit sugen på någon lite mer speciell variant från G&G, eller behöver gå upp i vidd eller liknande, kan det med andra ord vara ett utmärkt tillfälle att slå till nu. För beställningar mailar man sales@gazianogirling.com, och väntetiden är cirka 4-6 månader.
Dessutom lanserade man en ny jubileumsmodell kallad Savile, en split toe single monk med handsydd apron, som syns på bilden överst.