Centralt i skostaden Florens har den egensinnige japanen Hidetaka Fukaya, alias Il Micio, sitt showroom. Han gör skor med en väldigt speciell look och drar sig inte för att experimentera rätt vilt. Shoegazing har varit på besök.

 

Hidetaka Fukaya började sin bana inom skovärlden under Shigetaro Matsuda vid en skodesignskola i japanska Nagoya. I början av 00-talet lämnade han Japan för att utveckla sig vidare, och hamnade i Italien och Sienna hos doldisen Alessandro Stella där Fukaya gick som lärling i tre år. Det vanligaste är sedan att man börjar jobba för någon av de mer etablerade italienarna, eller att man återvänder hem till Japan för att starta egen verksamhet där. Hidetaka Fukaya öppnade istället 2005 upp sin egen workshop i Florens, känt för sin hantverkstradition och med ett relativt stort antal bespokeskomakerier i staden. Ganska snabbt skapade han sig ett namn med sina i vissa fall mycket speciella skapelser under namnet Il Micio, katten.

 

Showroomet centralt i staden.

Showroomet centralt i staden.

Hylla med sampleskor.

Hylla med sampleskor.

Single monks i lite speciella varianter av alligatorläder.

Single monks i lite speciella varianter av alligatorläder.

 

Idag har Hidetaka Fukaya ett showroom norr om floden Arno som flyter genom Florens, ganska centralt belägen. Fukaya är klädd i en vit relativt smutsig konstnärsrock, på nästippen sitter ett par tjocka svarta glasögon. Runt om i showroomet finns olika kattfigurer, olika accessoarer som han också tillverkar finns på display, och så en hög hylla med ett 20-tal bespoke samples. Överst står hans berömda paradsko, en ljusbrun wholecut gjord på en läst som ser ut som tagen ur en Salvador Dali-tavla. De flesta som ser den reagerar mest över att de tycker den är ful och konstig. Det är egentligen helt irrelevant, det är en sko som är gjord för att utmana estetiskt och hantverksmässigt. Det sistnämnda är det som imponerar mest på mig, att göra den sortens sko är inte särskilt enkelt. Skon är naturligtvis bara gjord för att vara på display.

 

Intressant patinering.

Intressant patinering.

Nätta, delikata sulor.

Nätta, delikata sulor.

Fint hantverk.

Fint hantverk.

 

Även övriga skor präglas av Hidetaka Fukayas speciella stil, med långa, spetsiga och låga läster och ofta speciella mönster och läderval. Som ofta när man tittar på sampleskor menade för display är det lite blandad nivå på hantverket, man kan nästan se vilka utav dem som gjordes tidigt i karriären, och vilka som är senare verk när de nått en högre nivå. Överlag är det dock riktigt fint gjorda skor, delikata i sin utformning och oavsett om man uppskattar looken eller inte så går det inte att komma ifrån dess speciella karaktär. Priserna för bespoke börjar på knappt 33 000 SEK (€3 500).

Hidetaka Fukayas workshop ligger på andra sidan floden i de gamla hantverkskvarteren. Här har han några anställda och lärlingar som hjälper till med produktionen, som består av cirka 60-70 par Il Micio bespoke om året, plus ett antal RTW-skor gjorda som säljs under egna namnet Hidetaka Fukaya på lyxmodebutiken Tomorrowland i Japan. Det är också bara till Tokyo i Japan plus Seoul i Sydkorea som han reser för trunk shows idag, och merparten av kundkretsen, även i Italien, är internationell.

 

Lazyman, där man ser den låga profilen på hans skor.

Lazyman, där man ser den relativt låga profilen på hans skor.

Kurvig men spetsig läst.

Kurvig men spetsig läst.

Klart intressanta, luftiga sommarskor.

Klart intressanta, luftiga sommarskor.

Skolådor.

Skolådor.

Två varianter av loafers, i samma dämpade färgskala som mycket av skorna går i.

Två varianter av loafers, i samma visserligen kulörta men dämpade färgskala som mycket av skorna går i.

Wholecut loafer i exotiskt läder (är själv osäker på exakt vad det är).

Wholecut loafer i exotiskt läder (är själv osäker på exakt vad det är).

Norvegese-sytt.

Norvegese-sytt.

Även Hidetaka Fukaya gör dock så klart svarta cap toes.

Även Hidetaka Fukaya gör dock så klart svarta cap toes.

En annan av de mer klassiska modellerna.

En annan av de mer klassiska modellerna, också med en kortare läst än hans standardläster.

Sulan på den speciella skon som också är på bild överst.

Sulan på den speciella skon som också är på bild överst.