En nätjättes egna kvalitetsskomärke, den billigaste av de ungerska tillverkarna av helt handgjorda skor, och en brittisk fransos, det är vad det bjuds på när Tre outsiders-serien fyller ett dussin.

 

 

Marvin & Co Luxe

Oxford i brunmålat crustläder. Bild: Commence Un Camion

Oxford i brunmålat crustläder. Bild: Commence Un Camion

 

Sarenza är som säkert bekant en av Europas största nätbutiker specialiserade på skor. En internationell variant av exempelvis Footway. Utbudet hos Sarenza är brett, och bland de över 600 tillverkarna och 40 000 olika modellvarianterna finns så klart också en del klassiska kvalitetsskor, främst i prisklassen 1500-3000 kronor. Sedan en tid har de också tagit fram en Goodyear-randsydd kollektion av egna herrskomärket Marvin & Co med tillägget Luxe. Även om Sarenza är stort är det inte en butik som gemene skonörd besöker ofta, därför placerar jag in den som outsider här.

 

Tvåtonsmodell.

Tvåtonsmodell.

 

Skorna görs i Spanien men känslan är betydligt mer av Sarenzas hemland Frankrike. Det är ganska spetsiga läster, lite speciella varianter och mycket målade modeller. Har läst ett par recensioner och lite omdömen om dem och folk verkar vara nöjda sett till priset. Lite hårda att gå in, men blir bra efter ett tag. Priserna ligger kring 2 300 kronor. Man kan tänka sig att Sarenza lägger på en hyfsad marginal, men i och med att det är Private Label och att de sannolikt kan få en rätt bra deal från fabriken tackvare relativt stora volymer så är skorna sannolikt ändå rätt prisvärda.

Mörkt blå målad sko, riktigt fint djup i nyansen.

Mörkt blå målad sko, riktigt fint djup i nyansen.

En rätt vågad variant av tassel loafern. Bilder ovan: Sarenza

En rätt vågad variant av tassel loafern. Bilder ovan: Sarenza

 

 

 

Sallay Shoes

Fin tvåtonsoxford.

Fin tvåtonsoxford.

 

Det har varit några ungerska märken med här i outsiders-inläggen, och nu dags för ännu ett. Det handlar om Sallay Shoes som till skillnad från nästan alla andra ungerska tillverkare inte är baserat i Budapest, utan i staden Szeged längst söderut i landet. Sallay har annars mycket gemensamt med Vass, Roznyai, Buday, Attila och de andra landsmännen, där man har en stomme med klassiska grövre österrikisk-ungerska grejer men sedan också utvecklat mer europeiska, nättare läster och elegantare modeller. Även här handlar det också om handrandsydda skor med handsydd avlappssöm.

 

Budapester med goyser-söm i cordovan-läder.

Budapester med goyser-söm i cordovan-läder.

 

Det som kanske gör Sallay extra intressant är att de är det mig veterligen lägst prissatta av de ungerska märkena. Här börjar ett par skor på ungefär 3000 kronor (100 000 HUF), och det är främst MTO som görs, och som jag förstått det ska det också vara möjligt att beställa på distans via sallayshoes@gmail.com (de har ett kontaktformulär på hemsidan också, men är bara på ungerska). Bilderna om man går in på modellerna på hemsidan syns inte förrän man klickar på dem, men bäst känsla för vad de erbjuder tycker jag man får genom att scrolla igenom deras Facebook-flöde.

 

Derby i cognacsfärgat anilinläder.

Derby i cognacsfärgat anilinläder.

En annan variant av adelaide-modellen ovan, här i handmålad patina, som inte många i Ungern erbjuder.

En annan variant av adelaide-modellen ovan, här i handmålad patina, som de tillsammans med Attila är de enda av ungrarna att erbjuda. Bilder ovan (även översta bilden): Sallay Shoes

En titt på innanmätet, handrandsytt med korkplatta. Bild: Szegedma

En titt på innanmätet, handrandsytt med korkplatta. Bild: Szegedma

 

 

 

Jacques & Demeter

Blandat från franska Jacques & Demeter.

Gott och blandat från franska Jacques & Demeter.

 

I princip skulle jag kunna skriva 20 sådana här outsiders-inlägg om bara olika franska märken, då landet verkligen svämmar över av kvalitetsskomärken i alla prisklasser. De allra flesta gör dock sina skor längre söderut i Spanien eller Portugal, produktionen i Frankrike är inte längre särskilt stor, även om det finns en del fabriker. Jacques & Demeter är ett av de märken vars skor fortfarande görs på hemmaplan, samtidigt som de har en betydligt mer brittisk approach än de flesta franska tillverkare, både i det att de fokuserar på Goodyear-randsytt och i lästformer och modeller.

 

Longwing-variant i svart.

Longwing-variant i svart.

 

Det är fokus på ganska klassiska modeller med en traditionell rundad tå, fortfarande åt det nättare håller men långt ifrån de spetsiga långsmala tår som fransmännen annars vurmar rätt friskt för. De var mer franska tidigare, men har som jag upplevt det gått mer och mer åt det brittiska. Man använder uteslutande läder från franska välrenommerade garveriet Du Puy, och fina kastanjebarkgarvade lädersulor från ett annat franskt garveri, Garat, som många håller i nivå med exempelvis J.R. eller Bakers sulor. Priserna för maskinrandsydda ligger på cirka 5 400 SEK (€580), de durksydda modeller som finns ligger på ungefär 3 400 kronor (€370). Värt notera för er med mindre fötter är att alla modellerna finns ner till storlek 38 för beställning (lagerhållningen är inte jättestor på webben), vilket är rätt ovanligt (observera också att man måste vara på franska sidan för att e-butiken ska fungera).

 

.

Trevlig chukka.

.

En modell med bara de stora perforeringarna, vilket ger en lite annorlunda karaktär.

.

Derby-känga med apron och kontrasterande rand och avlappssöm. Bilder: Jacques & Demeter