Oslo går från klarhet till klarhet när det gäller utbudet av klassiska kvalitetsskor. Imorgon måndag slår Faust Store upp portarna till sin lokal där det kommer återfinnas skor från italienska Mario Bemer och från brittiska Grenson och Tricker’s. Den 9 oktober är det sedan invigningsfest.

 

Butiken som Faust Store (hemsidan lanseras inom kort, och en webbshop kommer i november/december) öppnar nu är en så kallad pop-up-butik och kommer ligga på Aker Brygge, strandpromenaden centralt i Oslo, på adressen Stranden 1. Den 9 oktober har man invigning. Under nästa år flyttar man dock in i sina permantenta lokaler i det nybyggda och nyrenoverade operakvarteren kallat Barcode.
Bakom butiken ligger Álvaro Miranda som haft med sig skointresset ända sedan barnsben, då båda hans föräldrar jobbade i skofabrik.

Tre tillverkare kommer alltså finnas inledningsvis. Allra mest spännande är kanske Florensbaserade Mario Bemer. Han är bror till legendariske bespokeskomakaren Stefano Bemer, och när Stefano gick bort för ett par år sedan lämnade Mario efter en tid företaget och startade sitt egna märke, som erbjuder både RTW, MTO och bespoke. Stilen på hans skor känns absolut igen från brodern, men Mario tar i många fall ut svängarna ännu mer när det gäller design, och har skapat sig ett eget uttryck. RTW kommer börja på cirka 8500 NOK (ca 8400 SEK). Mario Bemer kommer att komma till Oslo för en trunk show senare i höst, troligtvis närmre jul, då kommer möjligheten också finnas att beställa bespoke.

 

Skarpa linjer från Mario Bemer. Bild: Mario Bemer

Skarpa linjer från Mario Bemer. Bild: Mario Bemer

Dessutom är det då två brittiska märken, där Faust från Grenson kommer ha en hel del speciella modeller. Dels några av deras brutala triple welt-modeller, både några lågskor och kängor. Det är alltså skor med en stormrand och två sulor, och två avlappssömmar som håller ihop det hela. Sulkanten ser ut lite som en trappa. Ordentligt grovt med andra ord och kanske inget för alla, och de kräver sin tid gör att gå in men lär i gengälld hålla länge. Man har också några modeller från Grenson’s topplinje G-zero, fina skor med ritsnedlagda sulor och bra ovanläder. Priserna kommer ligga i nivå med England, vilket innebär omkring 5500 NOK (ca 5400 SEK) för trippelrand-skorna och 6200 NOK (ca 6100 SEK) för G-zero, sannolikt lite mer för kängor.
Dessutom har man alltså en del skor från Tricker’s också, och även skovårdsprodukter från schweiziska Burgol. På skor kommer det vara trevliga rabatter på 20% från imorgon till den 9:e oktober, så ni som har möjlighet passa på att besök pop-up-butiken nu det närmsta.

 

Grenson triple welt, grovt så det förslår.

Grenson triple welt, grovt så det förslår.


En till modell från Tricker's som Faust kommer saluföra. Bilder: Faust Store

En till modell från Grenson som Faust kommer saluföra. Bilder: Faust Store