Huvudstaden i vårt östra grannland må inte vara världens mecka för kvalitetsskoentusiaster, men det finns ändå en hel del intressant om man vet vilka butiker man ska besöka. Shoegazing har gjort förarbetet för ert nästa besök i Helsingfors.

 

Helsingfors, en stad med mycket gamla ståtliga byggnader.

Helsingfors, en stad med många äldre ståtliga byggnader.

 

 

Sauma

Bulevardi 14

Sauma är utan tvekan en av de trevligaste herrekiperingarna i staden, med kunnig och trevlig personal. Ganska liten, men med ett fint utbud av kläder från Tombolini, Montecore, Berwich (italiensk byxtillverkare, ej att förväxla med spanska skomärket Berwick), Tagliatore och Gran Sasso. Fokus på italiensk, som synes, och en hel del mer casual plagg. I skoväg har de ett relativt stort utbud av spanska Carmina.

 

En del av skorna från Carmina som Sauma har.

En del av skorna från Carmina som Sauma har.

 

Carmina kör ju som bekant med ett system där varje butik beställer ett eget utbud av modeller, ungefär som att de kör flera stora grupp-MTO:s till butiken, och därför är ingen butiks utbud av Carmina det andra likt. Visst kan överlappningar förekomma, men ofta ser det väldigt annorlunda ut. Sauma har nu för vår/sommar en hel del mockamodeller, en del av de på Tomir-gummisula som har midja i läder och bara slitdel i gummi. Den allra läckraste varianten i mina ögon var en sorts kapad chelsea i snuff suede med bara resår på insidan, blir alltså en wholecut som ser väldigt ren och elegant ut.
Prismässigt ligger Carmina rätt högt hos Sauma, kring €450 (ca 4150 SEK).

 

Många av modellerna hade Tomir-gummisula.

Många av modellerna hade Tomir-gummisula.

En riktigt fin sko i mina ögon, en wholecut låg-chelsea-slip-on, eller vad man nu kan tänkas kalle det.

En riktigt fin sko i mina ögon, en wholecut låg-chelsea-slip-on, eller vad man nu kan tänkas kalle det.

På foten.

På foten.

 

 

 

Fere

Bulevardi 3

En bit bort på samma gata som Sauma, Bulevardi, ligger Helsingfors mest high end-butik för herrkläder: Fere. Här säljs Isaia, Brioni, Turnbull & Asser, Hackett, Cantarelli, Loro Piana, Pal Zileri med mera. Butiken har funnits sedan 1949, men fick nyligen ny ägare. När det gäller skor har de Crockett & Jones, Allen Edmonds och Salvatore Ferragamo. De har också en del Sutor Mantellassi, men dessa ska de sluta med nu så de säljs ut till ungefär 30-40% rabatt på ordinarie priset som ligger mellan 5000-8000 SEK beroende på modell.

 

Fin penny loafer signerad Sutor Mantellassi.

Fin penny loafer signerad Sutor Mantellassi.

 

I det ordinarie skoutbudet nu är det cirka tio olika varianter av C&J, Allen Edmonds och Ferragamo de har, där de sistnämnda mest är olika limmade loafersvarianter, men ett par åtminstone durksydda modeller finns från dem (Ferragamo idag är som de flesta vet inte vad Ferragamo en gång varit när det gäller kvalitetsaspekten).
Skorna från Allen Edmonds kostar ungefär som i Sverige, det vill säga kring 4000 kronor, medan ubtudet från Crockett & Jones ligger riktigt bra i pris, bara cirka €450 (ca 4150 SEK) för Benchgrade, vilket är väldigt lågt jämfört med både England och Sverige i dagsläget där BG börjar på ungefär 5000 kronor. De köper direkt från England och gjorde troligtvis inköpet av nuvarande lager innan den kraftiga stegringen av pundet inleddes, därav prisnivån.

Bredvid Fere ligger en annan herrekipering som heter T’Uomo, som jag dock aldrig hann med att besöka, men här finns lite vettiga skor också från bland annat italienska Mario Fagni.

 

Oxford från Crockett & Jones.

Oxford från Crockett & Jones.

Feres hylla med Allen Edmonds.

Feres hylla med Allen Edmonds.

 

 

 

The Left Shoe Company

Kluuvikatu 1

The Left Shoe Company är ett finländskt företag som jag skrivit kort om tidigare här på bloggen i ett Tre outsiders-inlägg. De har en modell där de scannar kundens fötter i en 3D-scanner för att hitta rätt läst(er), storlek och vidd som passar kundens fötter, denna provas ut, och sedan görs en MTO enligt önskemål. Skorna är budgetskor tillverkade i Portugal, Goodyear-randsydda, och de har en hel del lite annorlunda material för ett mindre eller större prispåslag, beroende på vad det handlar om.

 

Intressant material som jag inte sett tidigare, en sorts grain-mocka, som The Left Shoe Company har i tre olika nyanser.

Intressant material som jag inte sett tidigare, en sorts grain-mocka, som The Left Shoe Company har i tre olika nyanser.

 

För 3D-scanningstjänsten och MTO-servicen blir det naturligtvis ett prispåslag, och skorna börjar på 3500 kronor och uppåt. Enligt de som provat blir passformen oftast väldigt bra, och så länge man är medveten om att man får skor som är kvalitetsmässigt mer i nivå med skor för dryga tusenlappen lägre, så kan det här absolut vara en bra lösning för den är ute efter att hitta skor som sitter bra, särskilt om man då exempelvis har riktigt breda eller smala fötter.

 

Sulan på en av deras skor.

Sulan på en av deras skor.

Mer spännande material. Från vänster stingrocka, krokodil och så ål. Det sistnämnda klart ovanligast att använda till skor, och om man tittar noga ser man hur man fått sy ihop flera ålhudar på längden för att få ihop ett ovanläder.

Mer spännande material. Från vänster stingrocka, krokodil och så ål. Det sistnämnda klart ovanligast att använda till skor, och om man tittar noga ser man hur man fått sy ihop flera ålhudar på längden för att få ihop ett ovanläder.

 

 

 

Solo

Mannerheiminitie 6

Den här herrklädesbutiken var lite småspeciell. Solos lokal är väldigt stor, och det är fokus på mer lättillgängliga modemärken, och i skoväg fanns massvis med modeller från bland andra Magnanni och Roberto Morelli, och skor från kostymtillverkare som Canali och Corneliani. Trots storleken på butiken syntes knappt någon personal till, och på ovanvåningen där merparten av skorna fanns var det helt tomt. Skulle man behövt hjälp hade man med andra ord fått gå ner och försöka hitta någon ur personalen där.

 

Single monk från spanska Magnanni.

Single monk från spanska Magnanni.

 

Skorna från samtliga Solos märken ligger i regel på mellan €300-400 (ca 2800-3700 SEK), i många fall är det durksydda skor, men det finns även en del Blake/Rapid-sytt och Goodyear-randsytt. Varför man valt att satsa på alla dessa fyra tillverkare är lite oklart egentligen, då de som sagt ligger i ungefär samma prisspann och dessutom har ungefär samma formspråk med mycket lite spetsigare, smala läste och en hel del lite mer extravaganta modeller och lite enklare patineringsutföranden.

 

Blått är flott.

Blått är flott. Mer Magnanni.

Fin sula på skon ovan.

Fin sula på skon ovan.

Fullt med skor men tomt med personal på Solos ovanvåning.

Fullt med skor men tomt med personal på Solos ovanvåning. (Skorna på översta bilden är även de från Solo, på skor från Roberto Morelli.

 

 

 

Stockmann

Aleksanterinkatu 52

Det här är Helsingfors stora varuhus, motsvarande exempelvis Åhléns eller NK i Stockholm eller Magasin i Köpenhamn. De har haft en hel del bra skor tidigare, nuförtiden är utbudet lite skralare dock. Främst handlar det om ett större utbud av Loake, mycket från topplinjen 1880. De har också en del modeller från brittiska Church’s.

 

Grova full brogues i grön mocka från Church's.

Grova full brogues i grön mocka från Church’s. Prislapp och larmmärkning gör det inte jättefagert på bild.

 

Tyvärr är inte displayen så där jättekul i Stockmanns herrskoavdelning. Det känns verkligen som att vara inne på Skopunkten. Massvis med skor uppradade, ofta många storlekar av en och samma modell, och så har de både ful prislapp och larmdon ditsatt på sig. Känslan av att man handlar kvalitetsprodukter för mellan 3000 och 5000 kronor som det är i detta fall är inte direkt närvarande.

 

En Church's dubbel munk med brogue-mönster.

En Church’s dubbel munk med brogue-mönster.

Loake-hyllan hos Stockmann.

Loake-hyllan hos Stockmann.