Chelseaboots kan vara oerhört elegant, som i detta fall, Gaziano & Girling Hyde i Vintage Oak på TG73-lästen.

By popular demand kommer här ett inlägg som tipsar om lite olika kängor på marknaden. Det är lite fascinerande faktiskt, men det finns ingenting som jag får så mycket frågor och önskemål kring som kängor. Nog för att vi bor i ett land som har lite kyla emellanåt, men själv skulle jag uppskatta att jag bär kängor bara cirka 15 procent av tiden jag bär skor. Nåväl, nog med dravlet, on med tipsandet.

 

En av Loakes mest lyckade modeller på senare år är derbykängan Hyde från 1880-serien. Gjord på populära Capital-lästen, finns i mörkbrunt, svart och cognacsfärgad grain.

En av Loakes mest lyckade modeller på senare år är derbykängan Hyde från 1880-serien. Gjord på populära Capital-lästen, finns i mörkbrunt, svart och cognacsfärgad grain, med Dainite-sula. Kan köpas i Sverige hos många Loake-återförsäljare både i fysiska butiker och på nätet, eller från utlandet hos exempelvis Pediwear. Bild: Loake.se

Spanska Cordwainer gör skor åt många andra märken, exempelvis Shoepassion, men har också ett stort utbud under eget namn i flera olika prisklasser. De här wingtip-kängorna är rejäla i grainläder och stormrand, men samtidigt på en läst som inte gör de alltför klumpiga. Kostar 3100 SEK (€335).

Spanska Cordwainer gör skor åt många andra märken, exempelvis Shoepassion, men har också ett stort utbud under eget namn i flera olika prisklasser. De här wingtip-kängorna är rejäla i grainläder, stormrand och Dainite, men samtidigt på en läst som inte gör de alltför klumpiga. Kostar 3100 SEK (€335) hos Upper-Shoes. Bild: Upper Shoes

Chelseaboots kan vara oerhört elegant, som i detta fall, Gaziano & Girling Burnham (även översta bilden) i Vintage Oak på TG73-lästen. Inte helt lättillgänglig tyvärr, men finns i Gaziano & Girlings butik på Savile Row och ibland hos amerikanska butiken Leffot. Går annars att beställa via exempelvis Skoaktiebolaget, och då jag tror just den här make-upen räknas som så kallad stock-model så är det ingen MTO-avgift, och hyfsat snabb leverans. Bild: Leffot

Cobbler Union är en av de nyare aktörerna på kvalitetsskomarknaden, som precis som flera andra gör sina skor i Andres Sendras fabrik i Spanien. Den här split toe-kängan har en enkel Dainite-sula som gör den rätt mångsidig. Bild: Cobbler Union

Cobbler Union är en av de nyare aktörerna på kvalitetsskomarknaden, som gör sina skor i Spanien. Den här split toe-kängan har en enkel Dainite-sula som gör den rätt mångsidig. Kostar knappt 3200 kronor (425 USD) Bild: Cobbler Union

Få  kängor är så ikoniska som Edward Greens Galway. Den här vintertappningen finns just nu hos Skoaktiebolaget, Rosewood Country Grain,  64-lästen, dubbel Ridgeway-sula och fodrat skaft. Kostar en del, 10 200 kronor. Bild: Skoaktiebolaget

Få kängor är så ikoniska som Edward Greens Galway. Den här vintertappningen finns just nu hos Skoaktiebolaget, Rosewood Country Grain, 64-lästen, dubbel Ridgeway-sula och fodrat skaft. Kostar en del, 10 200 kronor. Bild: Skoaktiebolaget

Fler Andres Sendra-tillverkade kängor, här som säljs hos Mano Skoservice i Stockholm, under eget namn. En schysst mockachelsea med lädersula, för de lite torrare för- och senvinterdagarna. Kostar2950 kronor. Bild: Mano Skoservice

Fler Andres Sendra-tillverkade kängor, här som säljs hos Mano Skoservice i Stockholm, under eget namn. En schysst mockachelsea med lädersula, för de lite torrare för- och senvinterdagarna. Kostar2950 kronor. Bild: Mano Skoservice

En lite annorlunda chukka med cap toe från italienska Enzo Bonafé, en modell som säljs för 5500 SEK (5000 NOK) hos Skomaker Dagestad i Oslo (kan även mailbeställa skor från dem).

En lite annorlunda chukka med cap toe från italienska Enzo Bonafé, en modell som säljs för 5500 SEK (5000 NOK) hos Skomaker Dagestad i Oslo (kan även mailbeställa skor från dem). Bild: Skomaker Dagestad

Grovt så det förslår från brittiska Cheaney, som finns hos bland andra svenska nätbutiken Care of Carl numera. Modellen heter Tweed C, ljus burnished grain, stormrand och Commando-sula, som betingar ett pris på 4200 kronor. Bild: Care of Carl