Kinesisk ”semi-bespoke” till mycket låga priser, en väldigt italiensk italienare baserad i Schweiz, och ännu en prisvärd ungersk tillverkare av helt handgjorda skor. Det är uppställningen i den här omgången av outsiders.

 

Shoemakers

 

Läcker patinering, särskilt med tanke på att skorna inte kostar mer än 2000 kronor.

Läcker patinering, särskilt med tanke på att skorna inte kostar mer än 2000 kronor.

 

Tillverkaren med det här, ehum, fyndiga namnet är baserad i Hong Kong och tillverkar limmade och Goodyear-randsydda skor med kombinationen nätförsäljning och stora valmöjligheter till anpassning både vad gäller modeller, färg och passform. Shoemakers har en hemsida som är mycket informativ, men tyvärr inte helt logiskt uppbyggd (eller med logisk webbadress). Konceptet går ut på att man utgår från en limmad sko och beroende på lädertyp och läderfärg/handantiqueing kostar det mer, och sedan finns massvis med tillägg som Goodyear-randsydd konstruktion, gummisula, extra hålfotsstöd och så vidare. Man kan ange sin storlek och vidd, men också maila in sina mått enligt anvisningar på sidan, och väljer också om man gillar lös, medium eller tajt passform och om man har högt, normalt eller lågt insteg. Alla tillval hittar man under Customize -> Upgrade, och klickar man på Customization och letar sig längst ner hittar man sidan Provide fit & measurements där man ser vilka mått de vill ha och hur de ska mätas.

 

Wholecut i blågrön nyans med medaljong.

Wholecut i blågrön nyans med medaljong.

 

Skorna är klara på 1-2 månader, och det är gratis frakt till hela världen. Priserna för Goodyear-randsydda börjar på cirka 1850 SEK ($268). Lästerna ser kanske inte jättespektakulära ut, men håller ungefär samma stuk som de flesta budgettillverkare. Produktbilderna är rätt trista, men under inspiration finns en hel del bra bilder på olika skor där man får en bättre känsla för hur de ser ut i verkligheten. Jag har inte hittat några utlåtanden om kvaliteten, baserat på bilderna ser lädret dock helt okej ut och långt ifrån det rynkiga andrahandsläder som är vanligt bland tillverkare i ännu lägre budgetskikt. Lädret är från europeiska garverier.

 

Lite olika modeller och läster.

Lite olika modeller och läster.

Double monks i mycket trevlig burgundyton. Alla bilder: Shoemaker

Double monks i mycket trevlig burgundyton. Alla bilder: Shoemaker

 

 

 

Stefano Borella

 

Fin svart wholecut på elegant läst.

Fin svart wholecut på elegant läst.

 

Det är inte bara namnet som låter italiensk, Stefano Borellas skor är verkligen ärkeitalienska. Blake- och Goodyear-randsydda skor med en mix av enklare, rakare traditonella modeller och utsvävande, ibland utflippade, mer excentriska varianter. De görs i en fabrik utanför Neapel, och säljs förutom i deras egna butik i Schweiziska Lugano i flera länder i Sydamerika och även i USA. Det går dock bra att beställa skor direkt från fabriken, genom att kontakta dem via mail.

 

Företagets grundare, Stefano Borella.

Företagets grundare, Stefano Borella.

 

Tyvärr är inte hemsidan särskilt bra, men på företagets Facebook-sida kan man se bra bilder på flera av deras skor. Durksydda kostar cirka 3400 kronor, Goodyear-randsydda går på omkring 5900 SEK. Sulorna är ritsnedlagda och har ”fiskfjällsmönster” utkarvat. Stefano Borella har vuxit genom att göra Private Label-skor och skor åt andra märken, men har på senare år börjat satsa även på egna varumärket.

 

Fin sula.

Fin sula.

Full brogue i burgundy. Notera skolådan, som kan vara den läckraste varianten jag någonsin sett, och värd minst en femhundring bara en sådan. Alla bilder: Stefano Borellas Facebook

Full brogue i burgundy. Notera skolådan, som kan vara den läckraste varianten jag någonsin sett, och värd minst en femhundring bara en sådan. Alla bilder: Stefano Borellas Facebook

 

 

 

Attila Shoes

 

Handgjorda skor från ungern, som minsann också ska vara mycket bra och prisvärda.

Handgjorda skor från ungern, som minsann också ska vara mycket bra och prisvärda, precis som sina kollegor/konkurrenter i samma stad.

 

Attila är ett märke från Budapest som ofta kommer lite i skymyndan, dels så klart av Vass, men även Rozsnyai och Buday är  mer välkända för de flesta. Den må inte ligga på samma gata som de andra tre, men det är bara något kvarter bort, och även här handlar det om helt handgjorda skor till riktigt bra priser med den österrikisk-ungerska skotraditionen som grund, men med även modernare läster och modeller. Attila erbjuder också till skillnad från övriga antiqueing, och har ett stort utbud av lädertyper. Lite likt Shoemaker ovan visar de på hemsidan vilka valmöjligheter som finns, man plockar modell, läst, läder, sula och så vidare och gör beställningen via mail.

 

Attila är handrandsydda eller norvegesesydda.

Attila är handrandsydda eller norvegesesydda, med som synes på bilden ordentlig fyllning i form av läder och korkplatta, vilket är att föredra före den vanligare korkmassan.

 

Priserna är i samma nivå som nämnda ungrare, mellan 3700 och 5000 SEK (€400-€550) för lågskor i kalvläder. Sulorna de använder är ekgarvade JR-sulor, och de ska enligt uppgift använda ett väldigt mjukt kalvläder, som dock ska hålla bra nivå. Överhudvudtaget har folk bra erfarenhet av Attila, prisvärda bra skor och bra service från butiksföreståndaren Gabriella, som vad jag förstått det är den enda anställda företagets grundare Kovacs Attila har. Kovacs gör också alla skor själv, så det är en väldigt liten producent. Alla skor tillverkas på beställning, och väntetiden är cirka sex veckor.

 

En ungersk tillverkare har så klart klassiska Budapesters i utbudet.

En ungersk tillverkare har så klart klassiska Budapesters i utbudet.

Stiliga full brogues. Alla bilder: Attila Shoes

Stiliga full brogues. Alla bilder: Attila Shoes

 

 

Tidigare outsidersinlägg hittar du under Populära inlägg.