Det är inte varje dag som någon av de stora brittiska drakarna inom kvalitetsskosfären presenterar nya läster. Något som dock skedde under Pitti Uomo mässan i Florens häromveckan, där Edward Green för första gången visade upp sin nya mejslade läst 890, som ser riktigt intressant ut.

 

Lästen lanseras brett i oktober, men under herrstil- och modemässornas modemässa Pitti fick alltså en bredare publik en chans att skåda lästen. Den sägs vara en vidareutveckling av den gamla Edward Green-lästen 89 som gjordes för Ralph Lauren, även om jag tycker att 890-lästen är betydligt skarpare i linjerna än sin påstådda föregångare.

 

Här 890-lästen i wholecut-utförande, modellen heter Newbury. På översta bilden är en annan nyhet från Edward Green, den rena adelaiden Laughton. Båda bildern: Manolo

Här 890-lästen i wholecut-utförande, modellen heter Newbury. På översta bilden är en annan nyhet från Edward Green, den rena adelaiden Laughton. Båda bildern: Manolo

 

890-lästen har ganska skarp mejsling av både kanter och tåspets, och har en svagt fyrkantig tå. Ett problem som jag personligen upplevt med Edward Greens idag vanligaste läst med fyrkantig tå, 888 som gjordes av Tony Gaziano under hans tid på företaget, är att tåpartiet är lite brett, särskilt när man som jag behöver gå upp i vidd. Här ser 890-lästen ut att vara med en lite smalare tå som ger ett riktigt smäckert intryck.
Det kanske är att dra lite väl stora växlar bara på att ha sett några bilder, men jag skulle inte bli förvånad om den här ersätter 888 som den klart vanligaste EG-lästen med fyrkantig tå inom några år.

 

En närbild lite mer från sidan på 890. Bild: Mens Strasburgo

En närbild lite mer från sidan på 890. Bild: Mens Strasburgo