Två mycket framstående bespokeskomakare, Janne Melkersson och Carina Eneroth, kommer göra handgjorda skor live under eventet.

Vi är stolta över att kunna presentera en ny högintressant programpunkt under Shoegazing Super Trunk Show den 20 september, nämligen att bespokeskomakarna Janne Melkersson och Carina Eneroth kommer att visa upp skotillverkning live under dagen. En unik möjlighet att se hantverket bakom ett par bespokeskor på riktigt nära håll.

 

Bespokeskomakaren Janne Melkersson och hans kollega...

Bespokeskomakaren Janne Melkersson in action. Bild: Östersunds Posten

Och här Carina Eneroth

Och här Carina Eneroth i verkstaden. Det är så här vi kommer få se dem under Shoegazing Super Trunk Show – tillverkandes skor.

 

Janne Melkersson har jobbat med skor sedan 1967, han håller skotillverkningskurser för folk från hela världen, och han har gjort läster som inspirerat självaste Tony Gaziano när han tog fram Gaziano & Girlings hyllade RTW-läster. Janne bor i den lilla byn Hara söder om Östersund, och har en egen verkstad på en gård en bit bort från sin bostad. Sedan ett par år tillbaka jobbar han för Skomakeri Framåt som är det enda skomakeriet i Sverige som fortfarande har en stor bespokeverksamhet. Det är tillsammans med Skomakeri Framåts ena ägare Carina Eneroth, som har 30-års erfarenhet från skobranschen och är både beställningsskomakarmästare och reparationsskomakarmästare, som han kommer att visa upp den handgjorda skotillverkningens ädla konst under Shoegazing Super Trunk Show. Carina Eneroth har under många år nu jobbat i princip enbart med att göra bespokeskor för Skomakeri Framåts kunder, och precis som Janne har hon under lång tid haft en framträdande roll på den internationella scenen för oberoende bespokeskomakare.

 

Några färdiga verk av Janne Melkersson.

Några färdiga verk av Janne Melkersson.

 

Shoegazing Super Trunk Show går av stapeln lördag den 20 september på Hotell Kung Carl vid Stureplan i Stockholm, där alltså de tre tillverkarna Meermin, Vass och Maftei kommer att visa upp, sälja och ta emot beställningar på skor. Utöver det kommer skomakarmästaren Marcus Davidsson hålla en skovårdsskola, det kommer bli final i den prestigefyllda spit shine-tävlingen, och det blir paneldiskussion med representanter från skobranschen i Sverige. Eventet anordnas i samarbete med skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård.

Janne Melkersson och Carina Eneroth kommer att bygga upp en liten mini-verkstad, och från öppningen klockan 11 fram till paneldiskussionen klockan 17 kommer de att stå och jobba med att göra skor, kanske med några kortare pauser bara. Flera av de viktigaste momenten vid tillverkning av skor för hand kommer att visas för besökarna, och det är fritt fram att ställa frågor till dem. Att läsa om och se bilder och filmer på skotillverkning är en sak, men att se och uppleva det live en helt annan, och förhoppningsvis kommer besökarna få både en utökad kunskap och ökad fascination för bespokeskotillverkning.

 

Vi påminner också om att för de som vill delta i minglet mellan klockan 16-18 behöver man anmäla sig till shoegazingblog (at) gmail.com, samma sak gäller om man vill vara med under middagen som hålls i Hotell Kung Carls bakficka klockan 20. Senast två veckor innan eventet, den 7 september, vill vi ha er anmälan. Det går så klart utmärkt att anmäla sig nu och om man skulle få förhinder avanmäla sig senare.
Vi erbjuder också 20 procents rabatt på boende på fyrstjärniga Hotell Kung Carl under helgen som eventet hålls, maila på adressen som nämns ovan för att få ta del av rabatten.
Kan också nämna att både Meermin och Vass kommer att ha med sig en del portföljer och bälten till trunk showen också, och Maftei kommer visa några av sina bälten som man kan beställa i samma läder och finish som de skor man låter göra.

 

All information om eventet finns på den här sidan.

Här finns Shoegazing Super Trunk Show som Facebook-event, där man gärna får anmäla om man tänker komma så vi får en uppfattning om ungefär hur många som kommer att komma under dagen.

Läs mer om Janne Melkersson i den här intervjun.

Läs mer om Carina Eneroth i det här reportaget från Skomakeri Framåt.