Kom över ett par Alfred Sargent Benson Handgrade förra veckan, till ett pris som var för bra att säga nej till. Ett par till synes slitna skor från en mindre tillverkare som AS går inte för mycket på Ebay, och att få skor som håller kvalitetsnivå i klass med exempelvis Edward Green för några hundralappar är alltid trevligt, även om de var lite sargade. Ett bra tillfälle att visa på hur man kan återställa ett par slitna skor till riktigt fint skick igen blev det i alla fall, därav den här bildspecialen.

 

Gillar modellen och vill gärna fylla på med lite annat än snörskor, ska använda de lite grann och se om jag trivs med dem, i så fall blir det nog en tur för dem till Northampton för en fabriksomsulning (kostar £90 hos Alfred Sargent, och då kan man också få infällda tåjärn på en gång).

Så här såg skorna ut när jag fick dem. Som synes har tidigare ägaren inte tagit hand om skorna särskilt väl…

 

…utan de hade en hel del märken och repor, och sulkanterna och klackkanterna såg riktigt risiga ut.

 

Det sätt sulorna var slitna på gör att jag tror att de gått en del i regn, snarare än att de gått väldigt långt.

 

Har har skorna strippats med kemiskt ren bensin, tvättats med galltvål och sedan fått torka.

 

Så, efter en mycket grundlig vårdomgång så ser de ut så här, i lampljus. I princip har jag gjort exakt som beskrivet i skovårdsguiden, med skillnaden att jag lagt på fyra lager kräm för att verkligen täcka över alla gamla märken.
Ett antal bilder på dem i dagsljus. De har fått vad man kanske kan kalla en mild spit-shine.

 

 

 

 

Sulorna och klackarna har smorts in med neutral skokräm, midjorna med svart kräm.

 

Så avslutningsvis ett par bilder med skorna på fötterna.