Wildsmith är en gammal anrik brittisk tillverkare som under de sista decennierna på 90-talet förde en tynande tillvaro och tillslut bara var en mindre kollektion med överprissatta Crockett & Jones-tillverkade skor. Så gick de i graven i början av 2000-talet, och många trodde väl att Wildsmiths saga var all. Så blev det dock inte, utan Chay Cooper som varit med och lyft ut Alfred Sargent ur ett liknande svart hål med lyckade satsningen på övre mellanpris- och premiumsegmentet med sina serier Exclusive och Handgrade, har nu lämnat Sargent för att dra igång en nysatsning för Wildsmith (jag skrev lite om detta i det här inlägget).

 

Cooper samarbetar med två herrar som också lyckats inom samma industri, James Sleater och Ian Meiers, två före detta bankmän som blev av med jobben under finanskrisen 2008 och istället drog igång Cad and the Dandy i London som säljer riktigt fina och prisvärda skräddarsydda kostymer. Cooper, Sleater och Meiers köpte namnet och rättigheterna till Wildsmith från arvingen John Wildsmith, som var den som drev företaget innan den tidigare nedläggningen.

 

Till vänster Chay Cooper som tidigare i år lämnade Alfred Sargent för att dra igång nysatsande Wildsmith, tillsammans med mannen som sålde rättigheterna till dem: John Wildsmith, som har en liten ”consegliere”-roll i det nya företaget.

 

Läcker variant av punched cap toe med diamantformade brogue-hål och en rostbrun mockaton.

I dagarna slog så Wildsmith upp portarna till sin hemsida och från och med imorgon (21 augusti) kommer det att gå att beställa i webbshopen där. De kommer också finnas i Wildsmiths egna butik på Savile Row och i USA säljs de av Leffot och Leather Soul. Nu kollar man dock också på andra återförsäljare runt om i Europa, och en av städerna man vill till är enligt Chay Cooper Stockholm. Man ska nu ta kontakt med flera tänkbara återförsäljare i vår huvudstad för att se om det är någon som känns rätt och som är intresserade.

Wildsmith hade onekligen varit en intressant ny aktör i Stockholms allt större utbud av kvalitetsskor. Skorna som naturligt nog görs av Alfred Sargent kostar drygt 3500 kronor och ska vad jag förstått vara tillverkade till samma standard som Alfred Sargent Exclusive med samma ovanläder och fina ritsnedlagda sulor, dock med en lite diskretare ”bevelled waist” och utan de ekbarkgarvade lädersulorna. Det här gör att de skulle vara ett mycket lovande alternativ till andra mellanpristillverkare som Crockett & Jones, Carmina, Italigente och Church’s, och jag tror säkert att de skulle kunna hitta sina köpare här i Sverige. Bara hoppas att någon butik i Stockholm nappar (eller läser detta och kontaktar Wildsmith…).

Företaget Wildsmith var för lite mindre än hundra år sedan först med att tillverka en slip-on loafer, en modell som gjordes på beställning av Kung George VI. Självklart har nya Wildsmith en variant av den anrika modellen, tyvärr dock med en maskinsydd split toe istället för en handsydd variant likt den Edward Green använder till ikoniska modellen Dover. Men det är väl något man får räkna med  sett till det pris som Wildsmith håller.

 

Som synes så har sulan samma smala midja som Alfred Sargent Exclusive, även om välvningen ser ut att vara mer diskret.

 

Ett par av Wildsmiths modeller har en antique-finish.

 

Mycket trevlig balmoral single monk, eller vad den ska kallas, som bär tydliga drag från Alfred Sargents Benson från Handgrade-linjen. Alla bilder: Wildsmith