Subs, seconds, new with defects, rejects, andrahandssortering, kärt barn har många namn. Det handlar alltså om skor som tillverkaren av olika anledningar inte anser lever upp till att kunna säljas till fullpris i ordinarie sortimentet. Istället för att kassera skorna helt och hållet, så säljs de istället som andrahandssortering till rabatterade priser. Inget konstigt i detta, det används av alla möjliga branscher från sko- och klädesmärken till porslin- och möbeltillverkare. Här tänkte jag lite kort guida till vad subs innebär lite mer detaljerat, och var man kan hitta dem.

 

Har man tur hittar man subs som har ett sådant här fjuttigt litet fel, som det svarta märket strax ovanför sömmen på dessa Edward Green Galways. En tillverkare i lägre prisklass hade troligtvis inte angett dessa som andrahandssortering, men premiumtillverkare som Edward Green har inte råd att skicka ut skor som dessa som ordinarie, då det sänker synen på varumärket. Bild: Styleforum

 

Vad är fel?

När det gäller skor finns det en mängd olika fel och brister som kan göra att tillverkaren väljer att klassificera de som subs. Dels handlar det om olika missar i tillverkningsprocessen, man råkar göra ett märke i lädret någonstans, en söm blir sned, man missar när sömkanalen ska skäras till och så vidare. Det här är fel som oftast går att upptäcka rätt enkelt. Sedan finns det den andra delen, som handlar om att tillverkaren missbedömt läderkvaliteten, som gör att de inte går igenom den sista kvalitetskontrollen. Oftast handlar det om att någon enstaka läderdel inte håller tillräckligt hög nivå sett till den standard skon ska ha, och kan därför inte säljas som ordinarie.

Framför allt läderkvalitetsbiten är det vanligare att finare tillverkare sorterar ut. Även om det så klart handlar om olika nivåer som varje tillverkare väljer att hålla, så är det så att billigare tillverkares skor håller en generellt sett ojämnare nivå även utifrån den satta standard de har. Lite rörigt resonemang, jag vet, men lite svårt att förklara vettigt.

Ett par Crockett & Jones där något blivit galet med avlappssömmen, och som sålts som subs. Bild: Imageshack

 

Var kan man köpa dem?

Det absolut vanligaste stället för försäljning av subs är så kallade factory shops. Precis som det låter finns de oftast i anslutning till fabriken, eller i samma stad som fabriken. Med andra ord är Northampton och countyt Northamptonshire ett lysande utflyktsmål för den som är ute efter att fynda bland andrahandssorterade skor. Exempelvis John Lobb, Edward Green, Cheaney, Tricker’s, Crockett & Jones, Church’s och Barker har alla såna här butiker, där det säljs en hel del subs (här finns en utmärkt karta över de flesta av dem). Sen hänger kanske inte alla i Northampton var och varannan vecka, men lyckligtvis finns det en hel del olika Ebay-försäljare som specialiserat sig på att köpa upp subs från de här fabriksbutikerna som de sedan säljer, med viss förtjänst då naturligtvis, på nätet. De är ofta angivna som ”new with defects” under ”Item condition”, och man kan prova att söka på märke och lägga till ord som subs, seconds, defects och så vidare. Tricker’s har också varit så begåvade att de har ett eget Ebay-konto där de säljer av subs, något som gärna andra får ta efter. Sedan kör vissa tillverkare med jämna mellanrum pop-up-försäljningar i London där man kränger av massa subs under ett par dagar. Exempelvis brukar Edward Green ha en varje år ihop med slipstillverkaren Drakes, den senaste för ett par veckor sedan bara.

Sedan är det inte bara brittiska tillverkare som kränger av subs. Exempelvis amerikanska Allen Edmonds har sex stycken outlets som säljer mycket andrahandssortering. De kör dessutom rea på de redan låga priserna emellanåt, och då kan man få ett par AE riktigt billigt. Det brukar gå alldeles utmärkt att ringa butikerna under reorna och fråga vilka modeller de har i en storlek, och sedan få de skickade, men då företrädelsevis till en amerikansk adress så enklast är i så fall om man har en bekant eller liknande i USA.

Ett par Edward Green Westminister sålda på deras subs-utförsäljning i London nyligen. Här är felet tydligt, en ganska ordentlig missfärgning på quartern.
Här ett annat par Westministers från samma utförsäljning. De här är har personen som säljer de vidare angett att han inte hittat felet, och det verkar helt klart vara mindre tydligt än på paret ovan. Är alltid lite svårt att avgöra bara på någon bild, men det är inte omöjligt att de gått som rejects för att den inre siddelen på högerskon är i något sämre standard. På bilden ser det ut som att lädret är lite ojämnt där. Två senaste bilderna: Styleforum

 

Vad kostar det?

Generellt så brukar ett par seconds kosta omkring 30 procent under det ordinarie priset, om man ska göra någon sorts generalisering. Sedan är det inte ovanligt att man kan komma undan ännu bättre än så. För att relatera till ett par exempel nämnda ovan, så kostade subsen på Edward Greens tillställning häromveckan under halva priset, knappt 3000 kronor (295 pund), och på en Allen Edmonds outlet-rea kan man få tag på modeller för under tusenlappen.

Normalt är att tillverkaren kör alla subs över en kant, så oavsett hur stort felet är så är priset detsamma. Det är ganska ofta, framför allt då när de säljs i andra hand, som det anges att man inte hittar vad som skulle kunna vara fel. Det betyder dock inte att man ska tro att man köper ett par ordinarie skor. Tillverkarna märker alltid subs till subs av en anledning, aldrig för att vara snälla. Det finns alltid någonting som brustit och inte levt upp till tillverkarens normala standard. Oftast i sådana här fall där felen benämns som att det inte syns så handlar det om det som nämns ovan, att lädret inte håller måttet någonstans på skon, och det är inte alltid så lätt att peka ut för folk. Och faktum är ju just det att i de flesta fall så är felen så små att det inte är någonting som kommer att påverka utseende eller livslängd på skorna nämnvärt.