Ett av världens främsta garverier, italienska Ilcea, sägs vara nära en konkurs. Det är flera tillverkare som inte har fått några leveranser från garveriet under senvåren och sommaren. Exempelvis Vass väntade på en stor leverans av sju olika nyanser av Ilceas Radica/Museum calf-läder redan i maj månad. Hittills har de bara fått en mindre leverans av mörkbrunt och det som kallas New gold museum, och de väntar fortfarande på resten av beställningen.

 

Anledningen till de försenade och uteblivna leveranserna ska alltså vara att Ilcea hamnat i ordentligt ekonomiska trångmål. Italien är som bekant ett av de länder som haft en ordentligt svajig ekonomi i spåren av Euro-krisen, och med stor inrikespolitisk turbulens har problemen bara fortsatt. Det är mycket troligt att detta är någonting som har påverkat Ilcea negativt. Det kan också handla om att Ilcea får betala allt mer för lädret i takt med att läderpriserna går upp, samtidigt som de också har varit svårt att hitta läder av tillräcklig kvalitet som just nu ska vara ett stort problem för många garverier i Europa, och då har Ilcea själva inte kunnat höja priserna på sina produkter i samma utsträckning.

Det garveriet är mest känt för är sitt Radica/Museum calf-läder. Men de gör en hel del andra lädertyper också, allt från mocka och corrected grain till hästläder och olika grain-typer. Bilder: Chester Mox

Som nämnts här på bloggen tidigare så har ju Ilcea börjat sälja bland annat sitt Museum calf-läder till allt fler tillverkare på senare år, möjligtvis för att försöka täcka upp för en försämring ekonomiskt. Risken är då att detta har blivit en backlash istället.

Skulle Ilcea gå i konkurs skulle det vara ett ordentligt dråpslag mot den italienska läderframställningen. Ilcea är Italiens främsta garveri som funnits sedan 1930-talet och de är en viktig leverantör till många skotillverkare i landet. Sedan behöver en konkurs inte betyda slutet för företaget, utan skulle så bli fallet får man hoppas att nya ägare köper upp konkursboet och ser till att garveriet får leva vidare.

Företaget som gjort Ilceas Museum calf-läder välkänt i skovärlden är naturligtvis John Lobb Paris. Här ett antal riktigt fina modeller i olika nyanser. Bild: StyleForum