Spanska budgetuppstickaren Berwick Shoes finns till salu på Scoop i Göteborg, och är ett riktigt intressant alternativ för den som letar kvalitetsskor i budgetsegmentet.


Berwick Shoes är en spansk budgettillverkare som gjort lite av en relansering på senare år, och försöker växa så smått. Jag skrev om märket i ett outsiders-inlägg för ett tag sedan. Vad jag inte kände till då är att märket faktiskt finns representerat på den svenska marknaden, och dessutom i min egen hemstad Göteborg. Det är Scoop, som har en butik i Kungspassagen och en på Vallgatan, som saluför märket. Scoop har ett brett utbud av olika typer av skor, varav flera mer eller mindre okända tillverkare av Goodyear-randsydda budgetskor, men Berwick är det klart intressantaste.

En klassisk plain toe derby i riktigt fin varm brun nyans.

Berwicks skor är gjorda i Spanien av full grain-läder från välkända franska garverier som Tannerie du Puy och Tannerie D’Annonay, och även om det handlar om barskrapet från dessa garverier är det någon form av kvalitetsstämpel. Märket har två linjer, standard och premium, där skillnaden är att premium-serien har ekbarkgarvade lädersulor från Joh. Rendenbach samt delvis görs på en lite elegantare läst. Ovanlädret ska dock vara detsamma. Tyvärr har Scoop bara modeller från standard-linjen, och det verkar lite oklart om de kan beställa hem premium-modeller eller inte. I butikerna i Göteborg har de ett tiotal olika modeller, mest klassiska varianter som full-brogues och plain toe derbys, i lite olika läderval. Vissa har lädersula, andra york (gummi på sulans slitdelar) eller dainite-sula.

De flesta av modellerna hos Scoop hade Berwicks vanliga lädersulor.

Priserna ligger på 2100 kronor. Det är förvisso 800 kronor mer än om man beställer skor från standard-serien direkt från Berwick (plus fraktkostnad på drygt 200 kronor dock), där kostar standard ca 1300 (€150) kronor och premium med JR-sulorna går på ungefär 1550 (€180). Men då har Scoop å andra sidan vissa modeller som inte visas på Berwicks hemsida, man kan få rätt storlek direkt, och då Berwick än så länge inte öppnat sin webbshop utan bara tar emot mailordrar är det rätt bökigt att beställa via dem. Och jag måste säga att 2100 kronor fortfarande känns som ett helt okej pris för dessa skor. Kvaliteten på lädret känns fin för att vara skor i den här prisklassen, och konstruktionen är okej även om man märker att det är relativt billiga och ganska snabbt tillverkade kvalitetsskor. Intrycket man får är att de håller ungefär samma nivå som exempelvis Loake 1880 eller Herring Classic åtminstone, och att beställa de från England med fraktkostnaden blir faktiskt mer, och att köpa Loake 1880 i Sverige går på ytterligare ca 400.

De här klassiska plain cap-toe oxfordsen i en chestnut-nyans var riktigt trevliga. Skorna kändes hyfsat bekväma, och jag hade min vanliga storlek UK10 i den här runda lästen som de flesta av standard-modellerna är byggd på. Inga konstigheter med passformen alls, förutom att tåpartiet är rymligare än normalt.

 

Modellen från föregående bild i närbild.

 

Tre derbys i lite olika utförande. Cognac- och svarta paren till vänster är vanliga wingtips, medan de burgundyfärgade närmst är ett par longwings.

 

Självklart finns en svart plain-cap toe oxford i uppställningen.
Även om Scoop då tyvärr inte har Berwicks premium-linje med de fantastiskt fina Joh. Rendenbach-sulorna, så har man en del sulvarianter att välja på. Förutom standardlädersula och full gummi-Dainite, så har de också sådana här så kallade York-sulor.

 

En annan variant av PTB:n, i grain-läder med rödbrun ton.