För den som är intresserad av kvalitetsskor kan Ebay, och kanske framför allt den brittiska versionen, vara en riktig guldgruva. Utbudet av både nya och bättre begagnade skor är gigantiskt, och chansen att göra riktiga fynd ökar om man orkar engagera sig lite extra. Nedan följer ett antal tips.

 

Felstavade märkesnamn
Det är inte helt ovanligt att en säljare felstavar namnet på skotillverkaren, antingen bara i rubriken av misstag eller helt och hållet på grund av okunskap. Det här gör ofta att betydligt färre hittar skorna då det är väldigt vanligt att man söker just på olika märken. Ebays sökmotor är inte lika smart som exempelvis Googles heller, utan söker bara på just exakt det du skrivit (om det inte är så att den inte hittar något på det du söker, då kan den ändra till ett annat förslag automatiskt). Då det också är förvalt av Ebay att bara söka i rubriken är det många som missar även i de fall då det bara är där det är felstavat, och inte i själva beskrivningen. För att hitta skor som är felstavade kan man antingen gå igenom olika urval som ”formal shoes-brown-size 10” och så vidare, då dyker dessa upp i listan. Eller så söker man helt enkelt på lite olika troliga felstavningar. Jag har exempelvis hittat skor där säljaren skrivit ”Crocket and Jones”, ”Jonn Lobb”, Gasiano & Girling”, ”Gaziano and Giling”, ”Edward Gren”, ”Markovski”, ”Sutor Mantelassi” och så vidare.

Om du söker på ”Crocket and Jones” på brittiska Ebay idag dyker dessa fina Cavendish upp. Säljaren har alltså missat ett ”t” i Crockett and Jones, och detta lilla misstag kommer att göra att betydligt färre hittar annonsen. Fyndläge med andra ord. Bild: Faksimil av http://www.ebay.co.uk

 

Okategoriserade skor
Folk som lägger upp en annons på Ebay är ganska ofta slöa, och det enda Ebay har som krav när man säljer skor är att man väljer vilken typ av sko det är, skostorlek och märke. Alla andra detaljer är valfritt, och om man då i sin sökning klickar i exemeplvis ”brown” så försvinner alla bruna skor där säljaren inte brytt sig om att klicka i färgen. Så välj bara exempelvis ”Formal shoes” och storlek, och orka bläddra igenom den långa listan i jakt på fynden.

 

Står bara skickar inom landet, skickar hit om du frågar
Det är väldigt vanligt att säljare, framför allt när det är privatpersoner, slentrianmässigt klickar i att de bara skickar inom landet. Det gör att väldigt många intressenter från andra länder faller bort, och bara folk i Storbritannien eller respektive sidas land är med och budar. I många fall har de dock inga problem med att skicka internationellt, bara man frågar. Skicka ett meddelande till säljare och säg att du är intresserad av att bjuda på skorna, och fråga om han/hon kan tänka sig att skicka med ”Royal Mail international signed for” till Sverige, vilket i regel går på ungefär £15-20. I och med att de skickas rekommenderat är det lika riskfritt som att skicka inom landet, och de allra flesta gör detta gärna.

På franska Ebay.fr kan man hitta dessa skor från Markowski, som bara finns på den franska sajten. Bild: Faksimil av http://www.ebay.fr


Kolla exempelvis italienska och franska Ebay
Med tanke på ovanstående tips, så kan det också vara värt att kolla igenom exempelvis Ebay.it och Ebay.fr och andra lokala Ebay-sajter. Väljer man inte att sälja internationellt dyker annonsen inte upp på andra Ebay-sajter än just den egna, och antalet besökare som kan upptäcka skorna minskar kraftigt. Men då många ändå skickar internationellt kan du hitta guldkorn på detta sätt. Är man också särskilt intresserad av italienska skor så är det vansinnigt mycket lättare att hitta ett stort utbud av exempelvis Sutor Mantellassi på italienska Ebay. Har du svårt att förstå språket så använd Chrome som webbläsare så kan den köra Google Translate på sidan samtidigt som du surfar runt, eller sök på Ebay-sajten via Google och välj ”Översätt den här sidan”.

 

Lägga bud i sista sekunden
Det här är knappast ett unikt tips, och gäller så klart inte bara vid köp av skor, men då jag har märkt att väldigt många inte tänker på att detta är bästa sättet att få bäst pris, så tar med tipset ändå. Det handlar alltså om att inte vara med och lägga en massa bud under budgivningens gång, då detta bara trissar upp priset, kanske i onödan. Se istället till att sitta beredd med ditt absoluta maxbud och lägg det när ungefär 15-20 sekunder återstår (det är trots allt bra att ha lite marginal, då datorn/mobilen kan behöva tänka lite innan budet läggs). På så sätt hinner inte eventuella andra intressenter svara på ditt bud innan det är för sent, trots att de kanske kunde tänka sig att gå ännu högre. Och även om de inte skulle lagt sig över ditt maxbud och du ändå skulle ha vunnit auktionen, så hinner andra inte dra upp priset i onödan heller utan du får det så billigt som möjligt.