Socrates i Göteborg är en lite bortglömd butik som ligger på Odinsgatan, som har ett relativt stort utbud av skor från italienska premiumtillverkaren Paolo Scafora. Butiken har funnits i ungefär ett år och drivs av en trevlig italiensk herre. Det är dock tyvärr lite tveksamt hur det är med kunskapsnivån, men har svårt att avgöra om det handlar om reell brist på kunskaper eller om det är på grund av språkförbistring som jag aldrig lyckats ha någon djupare diskussion om skorna med honom.

Skorna som säljs är dock fantastiska. Neapelbaserade Paolo Scafora var från början en ren bespoke-tillverkare, men har på senare år satsat allt mer på Ready to Wear-utbudet. Och det här är italiensk skokonst på riktig hög nivå, med fantastisk finish på skorna.
Paolo Scaforas skor är helt handgjorda, och använder framför allt en hand welted-konstruktion eller handsydd norwegese. Scaforas signum är en kraftigt fyrkantig tå som återfinns på ett antal modeller, framförallt de mer extravaganta, men det finns även andra mer traditionella läster och modeller. Det finns också vissa limmade loafers och sneakers-liknande modeller, men Socrates har inte särskilt många av de varianterna.
Jag har själv aldrig ägt ett par, men kvalitetsnivån känns riktigt hög, och Paolo Scafora räknas till toppskiktet av RTW-tillverkarna.

Ett av skyltfönstren till butiken Socrates på Odinsgatan i Göteborg, med tre par Paolo Scafora uppradade.

 

Priset på Paolo Scafora hos Socrates ligger på mellan 6900 och 7500 kronor, men även norvegese-modellerna ligger i det här spannet, och ibland även neråt 7000. Prisnivån är lite över den nere i Italien, men då ska man också komma ihåg att euron är riktigt låg nu. Det fina är dock att just nu pågår en rea hos Socrates, och de har 50 procent på hela utbudet av Paolo Scafora. Det börjar bli rätt utplockat, men bor man i Göteborg eller har vägarna förbi bör man absolut kika in. Ett par Paolo Scafora för 3500 är inget annat än ett kap. Då det inte går överdrivet bra för butiken – tyvärr är inte Göteborg rätt stad för den här typen av butiker med kvalitetsskor för 7000 – så skadar det ju inte att stötta med åtminstone ett reaköp. Rean pågår till mitten av december, sedan kommer en ny omgång modeller att anlända.

En helt fantastisk norvegese wholecut med tre snörhålpar.

 

Undersidan på norvegese wholecuten, med Paolo Scaforas lite omdiskuterade stora sigill. Vissa menar att märket är så pass stort och djupt att en stor bit av slitdelen på sulan redan är borta. Jag har dock svårt att se att det skulle påverka nämnvärt, på ett bara par veckor har man slitit ned hela ytskiktet på sulan till ungefär samma nivå.
En överblick av butiken.

 

En klassisk brun oxford, men med Paolo Scaforas kraftigt fyrkantiga tå och en ordentligt arbetad finish.