Bloggen Die, Workwear är en etablerad aktör inom den mer seriösa menswear-sfären, med ofta långa och djupgående artiklar om olika aspekter av herrstil. Senast har han publicerat vad som skulle kunna beskrivas som en essä om bespokeskomakeriets historia, med fokus på Storbritannien och hur internet räddar den bespokeskonäringen.

 

Derek Guy, som är bosatt i San Francisco, har skrivit menswear-bloggen Die, Workwear i många år nu, och publicerar också regelbundet artiklar på Put This On och har skrivit för olika tidningar i USA. Han är också ett välkänd profil på Styleforum, och på senare tid har hans Twitterkonto, med bland annat snygga memes om herrkläder, gynnats av Twitters algoritmer som gjort honom till en ”kändis” i vidare kretsar.

Det finns många intressanta artiklar om skor skrivna på Die, Workwear, eftersom den grundläggande Tumblr-blogguppsättningen inte har någon meny eller liknande hittar du dem bäst genom att använda sökfältet. Hans förmodligen bästa artikel om skor är dock den senast publicerade, en artikel i två delar med rubriken: ”Sole Survivors: How the Internet is Saving Bespoke Shoemaking”.

Peal & Co

Peal & Co orderblad från 1800-talet. Bilderna ovan: Die, Workwear

Det är en välskriven artikel som sammanfattar historien om hur branschen för bespokeskor har utvecklats, främst i Storbritannien, sedan 1850-talet fram till idag. Med hjälp av Daniel Wegan, Nicholas Templeman, Emiko Matsuda och William Efe-Laborde försöker han sedan förstå den situation vi befinner oss i idag, och varför. Den är kanske lite hård ibland och lite för kategorisk i mina ögon, men på det hela taget en mycket intressant läsning som jag rekommenderar varmt.

Lastmaking