Köptips - Shoemakers' Toolmakers

För bespokeskomakare eller aspirerande är det en ständig jakt på bra verktyg. Det faktum att många av de bästa verktygen tillverkades för flera decennier sedan gör detta ännu svårare. Som tur är finns det några bra ställen att vända sig till, ett av dem är nätbutiken Shoemakers’ Toolmakers som säljer vintageverktyg och skomakarmaterial.

 

För fyra-fem decennier sedan och längre tillbaka var kvaliteten på verktygen för att tillverka skor för hand otrolig, med bra metall och trä som användes och massor av typer och versioner tillverkades. Anledningen var naturligtvis att det var många fler som använde dem, så det var en mycket större marknad, och därför satsade fler företag mer på den. Man kan fortfarande få fantastiska nya verktyg tillverkade i dag, men det är mycket färre som gör dem och urvalet är mindre.

Naturligtvis finns verktyg från det legendariska svenska företaget E.A. Berg representerade på Shoemakers' Toolmakers.

Naturligtvis finns verktyg från det legendariska svenska företaget E.A. Berg representerade på Shoemakers’ Toolmakers.

Ett ställe där skomakare kan hitta dessa gamla verktyg och även saker som trådar, vaxer etc. är på nätbutiken Shoemaker’s Toolmakers. Mannen bakom är den brittiska bespokeskomakaren William Efe Laborde, som är en vintageentusiast i allmänhet och som gjorde sitt samlande av vintageverktyg till ett litet företag vid sidan av skotillverkningen. Nätbutiken är mycket enkel, med alla för närvarande tillgängliga produkter listade på startsidan.

Fine edge irons, a set made by various French companies in the 1930-1940s.

Fina kantjärn från franska företag gjorda på 1930-1940s.

De gamla begagnade verktygen är alla renoverade, det finns även oanvända gamla verktyg. Du kan också hitta ett arkiv över vad som har erbjudits tidigare men redan sålts, men som ger en uppfattning om det breda utbudet som passerar här. En bra sak är att alla saker har bra beskrivningar och foton, så det är mycket lättare att veta vad man tittar på än vad som ofta är fallet när man surfar på Ebay eller liknande. Priserna är av vad jag kan bedöma rimliga även om de inte är billiga. Detta är en hemsida som de som letar efter verktyg och utrustning för skotillverkning bör återkomma till regelbundet för att inte missa när de bästa sakerna man är ute efter dyker upp på sajten.

Not all things are old, this is newly made fine linen thread.

Allt är inte gammalt, detta är nytillverkad fin linnetråd.

Härlig stygnmarkör från det franska företaget Blanchard. Bilder: Bilder: Shoemakers' Toolmakers

Härlig stygnmarkör från det franska företaget Blanchard. Bilder: Shoemakers’ Toolmakers