Blkbrd Shoemakers handrandsydda

Handpinnade skor, handrandsydda och med handgjorda sulsömmar för 1 500 kr – och som faktiskt är snygga. Det hör inte till vanligheterna, men det är vad det indiska märket Blkbrd Shoemaker har att erbjuda. De har också en linje av handgjorda sömlösa wholecuts som kostar endast 2 300 kr, vilket är klart anmärkningsvärt.

 

Blkbrd Shoemaker har en egen verkstad/fabrik i Agra, Indien, en stad som är mest känd för mausoleet Taj Mahal. Jag tror att de producerar för några andra märken också, medan Blkbrd är deras egna projekt som startades för några år sedan och endast säljs på deras egen hemsida. De tillverkar alla typer av konstruktioner, men för Blkbrd ligger fokus på handrandsydda skor, med ett par Norwegian-skor inlagda i mixen. De mest basic modellerna har square waists och öppen sulkanal, vissa har lätt välvda midjor och några har sulor med stängd kanal. Av någon anledning gör de 360 graders sulsömmar på alla skor, vilket för mig ser lite off ut på de mest eleganta modellerna, där en 270 graders sulsöm skulle se ännu bättre ut.

Den enklaste sminken med öppen kanal och fyrkantig midja.

Den enklaste sminkningen med öppen kanal och fyrkantig midja.

Blkbrd:s usp är verkligen den avancerade konstruktion du får för ett riktigt lågt pris. Skorna är handpinnade, handrandsydda, de använder tunna korkplattor istället för den mer vanliga korkpasta som normalt används i fabrikstillverkade randsydda skor, sulorna är handsydda och klackarna om än förtillverkade är gjorda av lager av läder. Denna video visar hur skorna tillverkas. Visst, sulsömmarna är ganska glest sydda och det är inte den mest raffinerade finishen, men du kan inte få allt till den här prislappen.

Sole stitching by hand.

Sömnad av sula för hand.

En av anledningarna till att de kan hålla priserna så här låga, förutom naturligtvis den låga arbetskostnaden i Indien, är att de köper in lite billigare läder. Det är fortfarande importerat, vilket ofta är fallet för mer avancerade indiska skor, men i stället för att köpa från Frankrike och Italien köper de läder från till exempel Ukraina, Vitryssland och Egypten. Jag har aldrig sett skorna i verkligheten, men när man tittar på foton verkar lädret vara helt okej, riktigt full grain-läder utan alltför mycket täckfärg eller liknande. Lädersulorna kommer huvudsakligen från Argentina.

Jag gillar den här metoden, att fokusera på att göra en del all-in, i det här fallet konstruktionen, och sedan göra det mer tillgängligt genom att välja material till lägre priser. Alla märken kan inte göra allt, särskilt med dagens konkurrens, bättre att hitta en nisch där man kan erbjuda något mer unikt inom ett specifikt segment.

Line-up of black shoes.

Line-up med svarta skor.

Skorna börjar på cirka 1 500 SEK. Lästerna ser snyggt balanserade ut i de flesta fall, och det finns en blandning av klassiska modeller och några mer speciella modeller, som i många fall är tydligt inspirerade av eller kopior av andra tillverkares modeller. Som nämnts ovan erbjuder de också en kollektion sömlösa wholecuts, från endas 2 300 kronor, vilket skulle vara speciellt även för Goodyear-randsydda maskintillverkade, dessa är handgjorda. Och de kör faktiskt för närvarande sin första rabattkampanj, för att fira Indiens självständighetsdag den 15 augusti, där du får 15 procents rabatt med koden ”blkbird15”, så för närvarande är skorna ännu mer prisvärda. De skickar över hela världen, frakt till Europa kostar 250 kr, även om Sverige inte nu finns med på listan kan du bara skicka ett mail till dem så läggs det till.

Seamless wholecuts available at an incredible price.

Sömlös wholecut tillgänglig till ett fantastiskt pris..

En halvbrogue i hatch grain, här med en sula i läder med sluten kanal och en lätt avrundad midja.

En quarter brogue i hatch grain, här med en lädersula med stängd kanal och en lätt rundad midja.

Blkbrd's version av Edward Greens Galway-stövel.

Blkbrd’s version av Edward Greens Galway-känga.

De erbjuder även en Made to Order-tjänst, där du mot en extra kostnad kan beställa skor enligt dina egna specifikationer.

De erbjuder även en Made to Order-tjänst, där du mot en extra kostnad kan beställa skor enligt dina egna specifikationer. Alla bilder: Blkbrd Shoemaker