Gaziano & Girling wholecuts i stingrocka

Det finns många läder som är tåliga på olika sätt, men de flesta är inte lika hårda som det naturliga pansaret: stingrockans skinn. Här är en svart wholecut som håller på att färdigställas i Gaziano & Girling-fabriken i Kettering, Northampton. Nedan en snabbkurs om egenskaperna hos detta speciella läder.

 

Stingrockeläder har samma bas som vanligt nötköttsläder, med en kollagenfiberstruktur (som liknar corium i kalv- och kohudar). Men i stället för en övre narvyta har vi dessa stenhårda pärlor, dentiklar, som består av en hård dentinbas och en ännu hårdare emaljöverdel. De liknar tänder och är gjorda för att skydda mot just det, rovdjurens tänder. Stingrockor har bara denna pansarhud över kroppen, där organen ska skyddas, vilket är anledningen till att stingrockskinnet är relativt litet i jämförelse med hela djuret.

Det finns två typer av ytbehandlingar av stingrockskinn, en där dentiklarna lämnas som de är, vilket ger en ojämn, kaviarliknande yta. En där hudarna slipas för att få en jämnare, slätare yta, vilket vi ser på G&G-skon här och som är vanligast för skor. Här slipas den hårdaste delen, emaljen, bort och poleras sedan till glans, så den är faktiskt mindre stark än oslipade skinn, men fortfarande mycket hård. Slipade stingrockskinn är antingen färgade endast före slipningen, vilket innebär att de blir ganska bleka med färg endast mellan dentiklarna, eller efter och har då en mer solid färg, som i det här fallet ovan.

När man skär och syr stingrockskinn måste det göras mellan de hårda dentiklarna, vilket gör det till ett mycket komplicerat läder att arbeta med och varför man främst ser wholecuts och andra modeller med få sömmar. Om du inte gillar veck kan stingrocka vara något för dig, eftersom pärlorna uppenbarligen inte veckar sig alls, utan det som främst förekommer är ofta ganska subtila linjer i det böjda området där dentiklarna pressas mot varandra.