Efter nyheten om att sullädergarveriet J. Rendenbach skulle läggas ned, hoppades många på någon form av lösning för att produkterna skulle leva vidare. Nu meddelas det att ett annat tyskt garveri, Kilger, har köpt receptet och varumärket J.R. och kommer redan nästa år att erbjuda de nya sulorna.

 

I början av oktober blev det offentligt att det kända tyska garveriet J. Rendenbach, som tillverkade ekgarvade lädersulor, klackar och skokomponenter, skulle stänga. Du kan läsa mer i den här artikeln. Många blev förvånade och oroliga, eftersom de är en av de viktigaste leverantörerna av riktigt högkvalitativa ekgarvade lädersulor, både för skofabriker, bespokeskomakare och reparationsskomakare. Andra alternativ som Baker, Garat eller Gerberei Martin (läs mer om dem i det här reportaget) kan ha problem att täcka hela den efterfrågan som skulle uppstå.

Jim McFarland, J.R:s amerikanska agent som var den som först meddelade att garveriet skulle stänga, gick ut i några sociala medier-grupper i går och presenterade de senaste nyheterna i denna saga. Det tyska garveriet Kilger har köpt receptet och rättigheterna till J.R.s varumärke och kommer att producera samma typ av ekgarvade framdelar och kruponger. Kilger ligger i Viechtach i östra Tyskland, nära den tjeckiska gränsen, och var också ett garveri för ekgarvade sulor förr i tiden. De övergick till vegetabiliskt garvat läder för möbler, bilinredning och andra läderprodukter och har inte tillverkat traditionellt lädersulor på flera decennier. Nu kommer de att återvända, åtminstone delvis, till sina rötter.

Trummor i Kilgers garveri.

I en live stream med Kirby Allison på Instagram delade McFarland med sig av lite mer information. Hanns Rendenbach, ägaren till J.R., har tydligen samarbetat med Kilger ett tag för att se om de kan producera sulläder på samma sätt som Rendenbach. När personer från Kilger besökte Hanns Rendenbach förra veckan och visade några prover av tunnare hudar som plockats ut från groparna var Hanns nöjd med kvaliteten. Kilger har köpt en del av deras utrustning, och den kvinna som ansvarar för kvalitetskontroll och skärning på J.R. kommer att flytta över till Kilger. De nya produkterna kommer att brandas ”J.R. by Kilger”.

Nu finns det skäl att inte jubla fullt ut ännu. Historien har lärt oss att det ofta inte är så enkelt att flytta produktionen från ett garveri till ett annat och förvänta sig samma resultat, även om samma recept och till och med samma personer är inblandade. Ett exempel är det tyska garveriet Freudenberg, som stängde för några decennier sedan, men som lät recept och en del av personalen gå till Polen och garveriet Weinheimer, där slutprodukterna, även om de fortfarande var bra, inte riktigt var desamma längre. Och det är också de farhågor som tas upp när jag pratar med några personer i branschen idag kring nyheterna om Kilger, personer som har besökt båda garverierna säger att de ligger långt ifrån varandra i hur saker och ting görs idag, och att de förväntar sig att det kommer att bli en utmaning att nå samma nivå som det ursprungliga Rendenbach. Redan nästa år kommer Kilger att börja erbjuda det nya J.R. by Kilger-sullädret, så vi får veta snart. Och om det skulle skilja sig åt nu i början, vilket inte är osannolikt, kommer folk förhoppningsvis att ha tålamod och låta dem arbeta med att utveckla saker och ting, och vi kan hoppas på att ha riktigt bra sulor med en J.R.-stämpel kvar i många årtionden till.

Pressning av läder i Kilgers garveri. Bilder: Kilger (översta bilden: Cobbler’s Plus)