Den asiatiska kvalitetsskoindustrin utanför Japan är mycket mer utvecklad än vad de flesta västerlänningar tror. Och det händer mer – snabbt. I det här avsnittet hör vi skoexperten Robin Chang, grundare av den taiwanesiska skobutiken Oak Room, prata om asiatiskt tillverkade klassiska skor.

 

Robin Chang. Bild: Piliph

Robin Chang startade den ledande skobutiken i Taiwan, Oak Room, beläget i huvudstaden Taipei, för över fem år sedan. Han har varit engagerad i skobranschen i många år och anses vara en av de främsta experterna på den klassiska skobranschen i Asien.

Oak Room i Taipei. Bild: Oak Room (översta bilden: Yim Shoemaker)

I det här avsnittet kommer vi att fokusera på situationen för fabriker som tillverkar klassiska kvalitetsskor samt bespokeskomakare i Asien, utanför Japan. Det är ett ämne som många i Europa eller USA inte vet mycket om. Saker händer snabbt i den här delen av världen, och denna bransch har kommit längre än många tror. Vi kommer att prata om hur Kina redan har bort från att vara ett lågkostnadsproduktionsland för skor, numera är det länder som Laos och Vietnam där tillverkning av kvalitetsskor växer snabbast. Detta har inneburit att vi nu ser många nya kinesiska oberoende skotillverkare som tillverkar helt handgjorda skor, uppvuxna i en skoindustri som i delar har gått vidare, och nu tack vare sociala medier kan nå kunder själva.

Vi talar också om till exempel hur de mycket prisvärda, ofta väldigt välgjorda asiatiskt tillverkade kvalitetsskorna kommer att pusha europeiska tillverkare, eftersom de kliver in som ordentlig konkurrens, vi kommer att gå in på situationen med kunder i de inhemska länderna, och mycket, mycket mer. Du har en mycket informativ halvtimme framför dig.

Lyssna på avsnittet nedan eller i den podcastspelare du föredrar. Här hittar du alla avsnitt av Shoegazing Podcast. Uppskattar du podden får du mer än gärna betygsätta den i din podcastspelare.