Att få ett vackert liv och djup i lädret är en av de angenäma saker som användningen av riktigt bra skor för med sig. Mycket av det kommer med användning och tid, men självklart kan det förstärkas på olika sätt. Ett av dem lite mer obekanta sätten är användningen av mörkblå skokräm.

 

Det är nämligen så att nyansen mörkblå ”pratar” – för att sno ett begrepp som inredningsdesigners älskar – väldigt väl med många av de vanligaste nyanserna på skor. Tänk på det lite som måttlig användning av salt i matlagning, något som förstärker det som redan finns där, trots att det egentligen inte (oftast i alla fall) är den smaken man är ute efter. Jämförelsen må halta lite, då salt används av i stort sett alla vid all matlagning, medan användningen av blå skokräm vid putsning av skor i burgundy, mörkbrunt eller svart läder är betydligt ovanligare. Det är lite tanken att det här inlägget ska råda bot på.

Mörkblå skokräm (krämen gör mer än vax, om du inte gör burnished tå men då lite annan effekt, så kräm viktiga här men vill man kan man även köra en del blå vaxpolish också) med mycket pigment, exempelvis nyansen Navy från Saphir Medaille d’Or-serien, är en suverän produkt att använda emellanåt, gärna alltså i kombination med andra färger på krämen som kanske mer matchar skon, på kanske framför allt skor i burgundy eller rödbrunt läder. Där får krämen verkligen fram ett lite kallare djup som ofta blir oerhört läckert, kombinera gärna med svart kräm och polish också, utöver den givna burgundyfärgade. På mörkbruna skor är det också den lite kallare tonen som mörkblå kräm kan ta fram, därför kanske främst mörkare, mer espresso-färgade skor som det passar för, är den bruna tonen för varm synkar det inte riktigt.

Här ett par helt nya skor som putsats med mörkblå och svart skokräm och vaxpolish, vilket redan här åstadkommit en del i djupet i färgen. Med tiden kommer det bli mer och mer markant.

Här ett par helt nya skor i burgundy som putsats med mörkblå och svart skokräm och vaxpolish, vilket redan här åstadkommit en del i djupet i färgen. Med tiden kommer det bli mer och mer markant.

Sedan kan man med den mörkblå krämen också, faktiskt, få till lite av ett djup och liv även i svarta skor. Inte så att du på ett stuns förändrar hela känslan av skorna, men putsar du regelbundet med kraftigt pigmenterad, blå skokräm kommer du se ett annat liv i lädret i vissa ljus med tiden. Är du av uppfattningen att svarta skor är rätt döda kan det vara värt att prova.

Svarta skor som putsats en del med mörkblå skokräm genom åren. Inte lättaste fånga på bild, men det finns en annan ton och djup i den.

Svarta skor som putsats en del med mörkblå skokräm genom åren. Inte lättaste fånga på bild, men det finns blir en lite annan ton och djup i svärtan, framför allt i exempelvis solljus.