I takt med att människors miljömedvetenhet ökar har vi också sett en efterfrågan på vegetabiliskt garvade ovanläder i högre utsträckning än tidigare. Skorna ovan är ett exempel på sådana, med veg-garvat grainläder från svenska Tärnsjö garveri, på for Shoegazing-kängan Sarek som jag gjorde ihop med ungerska Vass för några år sedan.

 

Som med de flesta veg-garvade lädren åldras det lite ”kraftigare” än bra kromgarvat skinn, både vad gäller veckbildning och i hur patinan utvecklas, huruvida man gillar det eller inte är en smaksak. Nu ska man, som jag skrivit om förut, vara medveten om att de kromgarvade läder som används för finare kvalitetsskor nästan uteslutande kommer från europeiska garverier med mycket höga miljökrav och slutna system som inte släpper ut något avfall, så så länge man sorterar sina skor som miljöfarligt avfall den dagen de är slut (för att det trevärda krom som används vid garvning blir farligare sexvärt krom vid förbränning) hamnar inget krom i naturen. Med det sagt är det utmärkt att man fortsätter utveckla vegetabiliskt garvade alternativ (gå tillbaka cirka 200 år, och före det var allt skinn vegetabiliskt garvat), som inte minst gärna får ersätta skinn från sämre kromgarverier, och som fortsätter pusha garverinäringen till att förbättra sitt hållbarhetsarbete.