En svårighet som den ökande näthandeln av skor innebär för både butiker och kunder är gestaltandet av färgen på skorna. Nyansen på läder, om det inte är svart, kan nämligen variera kraftigt beroende på ljus och miljö, och kan också skilja sig mellan hudar och batchar.

 

En väldigt vanlig fråga är ”vilken bild visar färgen på skorna mest korrekt?”. Då har personen sett kanske olika bilder hos olika återförsäljare, eller jämför bilder i någon nätbutik med vad denne sett på Instagram, eller liknande. Svaret är sannolikt att alla bilder visar färgen korrekt. De visar färgen på skorna i det aktuella ljuset från den aktuella vinkeln i den aktuella miljön. Det kan räcka med att snurra 180 grader för att lädret ska se helt annorlunda ut, för att inte tala om hur stor skillnad det blir på ett par bruna läderskor i dunkelt lampljus inomhus jämfört med starkt solljus utomhus.

De här mörka, oxblodsfärgade skorna är samma par från Yohei Fukuda som de i röd burgundy överst.

De här mörka, oxblodsfärgade skorna är samma par från Yohei Fukuda som de som ser väldigt röda ut överst.

I ett annat ljus ser de nästan lila ut.

I ett annat ljus ser de nästan ut att vara lila.

Medan de här är vad man skulle kalla en traditionell burgundy.

Medan de här är vad man skulle kalla en traditionell, mörkare burgundy.

Köper du skor i en butik eller hos en skomakare är det sällan några stora problem, du ser dem i butikens ljus, och går du fram mot fönstret har du dem i dagsljus, kort sagt sällan en överraskning för hur de blir när du sedan börjar bära dem. När du beställer från en nätbutik utan att ha sett skorna i verkligheten först är det dock annat läge.

Vad jag alltså vill få fram här är att även om de flesta nätbutiker gör sitt för att ta ”representativa” produktfoton av skorna, så går det inte att säga att du kommer att uppleva dem precis i den färg som framställs där. Vad som då också försvårar det hela är att infärgning av läder inte är en statisk process, det handlar om levande material som görs i omgångar, och nyanserna på skorna kan även om fabriken arbetar för att få dem åt ett fastlagt håll ändå variera en hel del. Inte sällan så byter fabriker garverier genom åren också, man beställer samma nyanser från de nya garverierna men självklart kan det variera. Och det är inte så att man kan ta nya bilder på varje ny batch med skor en butik får in (du har ju dessutom säkerligen kvar skor från tidigare batchar). Då har jag inte ens nämnt parametrar som bildredigering, variationer i skärmar på telefoner och datorer, att människor i många fall uppfattar färger olika, att kläderna och miljön påverkar hur skornas nyans ter sig, och så vidare.

Ett par TLB Mallorca Artista oxfords i nyansen Vegano Dark Brown. Här utomhus i molnigt väder, där de är relativt mörka med en touch av rött.

Ett par TLB Mallorca Artista oxfords i nyansen Vegano Dark Brown. Här utomhus i molnigt väder, där de är en väldigt mörk brun med en touch av rött.

På våra produktbilder på Skolyx ser dem ut så här.

På våra produktbilder på Skolyx ser dem ut så här, aningen mindre mörka. Bilder: Skolyx

På TLBs egna produktbilder är de riktigt mörka, nästan svarta. Bild: TLB Mallorca

På TLBs egna produktbilder är de riktigt mörka och har inget rött i sig. Bild: TLB Mallorca

En annan återförsäljare, Patine, har produktbilder där de upplevs klart ljusare i nyansen.

En annan återförsäljare, Patine, har produktbilder där de upplevs klart ljusare i nyansen. Bild: Patine

Här så klart logiskt de ser mörka ut, i dunkelt studioljus. Bild: Skolyx

Här så klart logiskt de ser mörka ut, i dunkelt studioljus. Bild: Skolyx

Här en bild på samma skomodell som en kund tagit, där de är någonstans mitt i allt ovan.

Här en bild på samma skomodell som en kund tagit, där de är någonstans mitt i allt ovan.

Därför får man som konsument, om man handlar på distans, helt enkelt vara beredd på att skorna kan upplevas annorlunda mot vad du föreställt dig. Tar du dem till annat ljus kanske det ändras till närmre din tanke med dem, men ni förstår poängen. Är skorna något som man inte räknat och som man inte gillar får man skicka tillbaka skorna, men var inte irriterade på de som sålt skorna, de har ju faktiskt visat färgen korrekt, de också.

Här en bild jag tagit på en av The Sabots nya modeller från Amblier, som de benämner Espresso calf. Här ser den mellanbrun, lite kastanjefärgad ut.

Här en bild jag tagit på en av The Sabots nya modeller från Amblier, som de benämner Espresso calf. Här ser den mellanbrun, rödaktig, lite kastanjefärgad ut.

Produktbild från The Sabot på en av deras Amblier-modeller i en nyans de kallar Espresso calf. Här ser den rätt mörkbrun ut.

Produktbild från The Sabot på samma modell, där den istället upplevs rätt rakt mörkbrun.

På den här bilden är den återigen rödare, lite metallisk i nyansen.

På den här bilden är den återigen rödare, lite metallisk i nyansen.

Rödbrun.

Rödbrun.

Mörkbrun.

Mörkbrun. Bilder: The Sabot