Den sociala nyhetssajten Reddit är en community som växer så det knakar, och på senare tid har den så kallade subbrediten Goodyear Welt – ett underforum för kvalitetsskor – blivit en allt viktigare mötesplats för många skointresserade. Också kort om att jag trevligt nog hamnat på King Magazines lista över de 100 mäktigaste i herrmodesverige, och om en artikel om plain cap toe oxforden jag gjort för Carl Magazine.

 

Reddit är världens sjätte mest besökta webbsida, enligt rankingsajten Alexa, med över 234 miljoner unika besökare i månaden. Här länkas, tipsas och diskuteras det om nyheter och alla tänkbara ämnen. Sajten bygger på att det som är mest populärt flyttas högst upp, enligt olika avancerade algoritmer som baseras både på röster, tid på sajten, visningar och så vidare. Vad som fått sajten att växa ordentligt de senaste åren är så kallade subreddits, olika underforum som rör mer eller mindre nischade områden. En sådan är då Goodyear Welt, som beskriver sig själv så här: ”The subreddit about quality footwear. Dedicated to informing, teaching, and sharing. Topics include a wide range of brands from Crockett & Jones to Guidi. New product releases, daily discussion and community building with a common interest in quality footwear.” Goodyear Welt har i dagsläget drygt 66 000 prenumeranter, och så klart ännu fler besökare som i många fall hittar hit via Google.

Det finns så klart flera alternativ för den som vill diskutera kvalitetsskor. Ask Andy About Clothes var tidig ut för menswear-sfären, idag är StyleForum störst. För oss i Sverige har vi Shoegazings forum där det är en del aktivitet i skodiskussionsdelen och mycket aktivitet i Köp och sälj-forumet, och väldigt många fler som besöker forumen än som deltar.

Goodyear Welts startsida.

Goodyear Welts startsida.

Vad jag verkligen gillar med Goodyear Welt jämfört med exempelvis då AAAC och SF är att du har ett forum som är helt fokuserat på skor. För en sådan som jag, som visserligen har ett intresse av kläder, accessoarer och klockor också, men där skointresset är det väldigt stora och jag gärna har möjligheten att ha det fokuserat. Reddits utseende och upplägg är lite speciellt, inte bara positivt, och är man ny här tar det lite tid att vänja sig, men sedan kan man se flera av de fördelar som den enkla designen och blandningen av diskussioner och länkdelningar ger. Det är också relativt anpassningsbart, exempelvis kan du sortera saker efter tid också om du hellre vill det.

Det är ofta intressant läsa de många första intryck som delas av diverse skomärken (att det är en majoritet amerikaner här märker man dock, likt det är på exempelvis SF), och jag har fått tips om många intressanta filmer på Youtube här, exempelvis. Kunskapsnivån är som det ofta är väldigt blandat, en del kan mycket, många kan lite. Sannolikt kommer Goodyear Welt och andra Reddit forums betydelse för olika nischer fortsätta växa.

 

 


 

 

Varje år listar herrmodemagasinet King de 100 mäktigaste i herrmodesverige. I år fick jag äran att vara med på listan, med trevliga motiveringen nedan. Här kan man läsa hela listan.

 

 


 

 

Mitt senaste alster för Carl Magazine hos Care of Carl handlar om den främsta av alla dressade modeller, plain cap toe oxforden. Historia, vad som definierar modellen, använding och så vidare. Läs artikeln här.