Imorgon lördag lanserar spanska Carmina en ny online-tjänst för Made to Order-beställningar, där man på ett lättöverskådligt sätt kan se vilka alternativ som finns och sätta ihop sin egen modellvariant. Under helgen har man dessutom en kampanj där man slopar MTO-påslaget på 30%, så bra läge slå till om man varit sugen på något som inte ingår i ordinarie utbud.

 

Carmina har i många år erbjudit en MTO-tjänst via sina återförsäljare och i sina egna butiker, och när man ganska nyligen lanserade en ny hemsida införde man också så kallade grupp-MTO:s på samma sätt som bland annat Meermin, där specifika modeller kan beställas under begränsad period, och bara om tillräcklig många beställer så produceras skorna. När det gäller vanlig MTO har Carmina alltid varit en aning krångliga då en modell i de flesta fallen är begränsad till ett visst antal läster, och vice versa, vilket gjort det lite svåröverskådligt. Man har helt enkelt behövt vara på plats hos en återförsäljare för att få en tydlig överblick av möjligheterna. Med sin nya tjänst Customisation Service på hemsidan förenklar man överblicken över alla de valmöjligheter som finns, och de är många. Över 80 olika grundmodeller och fler än 100 olika läderalternativ, och sedan då många olika läster, sultyper, medaljonger och andra olika valmöjligheter till det. Det är väl egentligen ingenting nytt mot de möjligheter som man tidigare haft med MTO från återförsäljare och butiker, utan nyheten är den digitala paketeringen.

 

Många olika modeller att utgå ifrån finns det.

Många olika modeller att utgå ifrån finns det.

 

Den är föredömligt utförd, får jag säga. Det börjar med att man väljer grundmodell, ett 80-tal sådana finns alltså, allt från höga boots till lätta loafers. Därefter kommer man till en steg-för-steg-process där man under ett tiotal sidor sätter specifikationerna för sin sko. Man kan enkelt hoppa fram och tillbaka mellan sidorna, om man vill prova olika saker eller ångrar sig om något, och till höger finns en översikt där priset på beställningen hela tiden uppdateras utefter de val man gör. Först väljer man ovanlädermaterial, och det går att välja olika lädertyper för skons olika delar. Jag fick möjlighet att göra att prova tjänsten på förhand, och gjorde då en chukka med fem snörhålpar, modellen 905. Där kunde jag då som exempel välja en lädertyp på främre delen av skon, en annan på bakre, om jag hade velat. Gör man en exempelvis en full brogue eller austerity brogue kan man enkelt sätta ihop en egen variant av spectator. Självklart finns det många olika kalvläder, både slätpressat, grain och mocka, men också exempelvis ett stort urval av cordovan från Chicago-garveriet Horween, mjukt getläder och exotiska läder som alligator, cayman eller ödleläder. Även foderläder finns olika alternativ.

 

Läderval.

Steg-för-steg processen börjar sedan med läderval.

 

Man fortsätter sedan med att välja läst och sula. Som nämnt så kan man inte göra alla modeller på alla läster, men det är bara de som är tillgängliga för den modell man valt som dyker upp som alternativ, så det är enkelt i det här steget att se lästalternativen man har. De finns på bild ovanifrån på sidan, men på Carminas hemsida finns en mer utförlig guide till deras olika läster där man kan läsa mer om hur passformen är på dem och så vidare. Flera läster finns också i olika vidder, ibland både extra smal och extra bred. Sulor erbjuder Carmina de vanliga alternativen som lädersula och Dainite-gummisula, plus gummisultyperna York, Tomir och Commando och också ekgarvade Rendenbach-lädersulor. Man kan välja enkel eller dubbel sula och eventuell stormrand samt sulkantsfärg, välja medaljongtyp om man vill ha det där det finns några olika att välja bland, olika typer av snörhål eller spännen (beroende på modellval) erbjuds, och även skosnören kan specas. Till sist har de också en nyhet jämfört med sin tidigare MTO, att man också kan välja om man vill ha initialerna i mässingsspik på midjan och/eller sitt namn skrivet på fodret. Sedan kommer man till en sammanfattningssida där man får en överblick av de val man gjort och vad priset landar på. Är man nöjd lägger man den i kundkorgen, gör beställningen och väntar sedan ungefär tre månader på att få hem skon.

 

Medaljongalternativ.

Medaljongalternativ.

 

Sista steget väljer man personalisering, som Carmina nu erbjuder i form av initialer på midjan och namn på insidan på fodret.

Sista steget väljer man personalisering, som Carmina nu erbjuder i form av initialer på midjan och namn på insidan på fodret.

Sammanfattning av det val som jag gjorde när jag förhandsprovade tjänsten. En chukka

Sammanfattning av det val som jag gjorde när jag förhandsprovade tjänsten. En chukka i burgundy cordovan med enkel Dainite-sula på Rain-lästen.

 

Tjänsten lanseras alltså imorgon i samband med att Carmina deltar på StyleForums event The Proper Kit i New York. Normalt är påslaget för MTO-tjänsten 30% på vanliga priset, men under lanseringshelgen så är den slopad och skorna kostar alltså som vanlig RTW. För tillfället är priset för Carmina-MTO genom återförsäljare 50% extra, och vet inte säkert men det vore på ett sätt logiskt om det även där kommer gå ner till 30% nu framöver.
Det är i många fall enklare att göra en MTO-beställning när man tydligt får alternativen som erbjuds presenterade för en, och det har Carmina lyckats med här, vilket i kombination med det lägre prispåslaget sannolikt kommer generera i en ökning av MTO-beställningar genom företaget.

 

Förlagan som var inspiration till mitt val, här dock på Rain-lästen och exempelvis utan lila foder mm. Bilder: Carmina

Förlagan som var inspiration till mitt val, här dock på Simpson-lästen och exempelvis utan lila foder mm. Bilder: Carmina